A minden mozgó állat, amely él, a tiszta állatokat jelenti?
A lényeg ez (Márk 7:18-19):
Ő pedig így szólt hozzájuk: "Ti is ennyire értetlenek vagytok? Nem értitek, hogy ami kívülről megy be az emberbe, az nem teheti tisztátalanná,
mert nem a szívébe megy, hanem a gyomrába, és az árnyékszékbe kerül?" Jézus ezzel tisztának nyilvánított minden ételt,...
Mások Noé törvényei és mások Mózes törvényei.
A noahita törvények nem különböztetnek meg tiszta és tisztátalan állatokat, a mózesi törvények már igen. A noahita törvények mindenkire vonatkoznak, a mózesi törvények csak a zsidókra.
"Szerintem"
Szerinted. De ez a te magánvéleményed, nem a kereszténység tanítása.
"Isten előtt csak egy törvény van; nincs külön noahita és izraelita."
De van. Más szövetséget kötött Isten először Noéval, majd Ábrahámmal, utána Mózessel, és végül Krisztus elhozta az Új Szövetséget.
De mindez részletesen le van írva abban a cikkben, amit fentebb linkeltem. Azért linkeltem, hogy olvasd el, nem azért mert tetszik a kék szín.
"Különben Noé zsidó törvények szerint élt?"
Már hogy élt volna Noé a mózesi törvények szerint? Szerinted melyikük élt előbb?
Szerintem is erről lesz szó. Amúgy a mai sok egyéb értelmezés függvényében nem könnyű összerakni, főleg, hogy a fordítás helyenként még kicsit pontatlan is. Én is arra jutottam, hogy csak a tiszta állatokat lehet(ett) megenni és ma is csak azt lehet.
2Kor 6:17 "Annakokáért menjetek ki közülök, és szakadjatok el, azt mondja az Úr, és tisztátalant ne illessetek; és én magamhoz fogadlak titeket"
Itt Ézsaiásra is visszautal és itt tényleg az "akathartos - tisztátalan" szó szerepel.
Ami miatt szerintem kérdéses az egész az ApCsel 15:29:
"Hogy tartózkodjatok a bálványoknak áldozott dolgoktól, a vértől, a fúlvaholt állattól, és a paráznaságtól; melyektől ha megóvjátok magatokat, jól lesz dolgotok. Legyetek egészségben!"
Ezt szerintem kétféleképpen is lehet értelmezni, pl. visszautalhat a Noénak adott utasításra vagy utalhat a Mózesi törvénynek a táplálkozásra vonatkozó törvényére is. Mindkét esetben meg kell tartani, tehát tiszta állatokat lehet elfogyasztani.
Ez szokott még problémát jelenteni:
Róma 14:14 "Tudom és meg vagyok győződve az Úr Jézusban, hogy semmi sem tisztátalan önmagában: hanem bármi annak tisztátalan, a ki tisztátalannak tartja.". Itt a "tisztátalan" szó nem az "akathartos" hanem "koine" azaz közönséges - tehát pontatlan a fordítás.
Sok ilyen példát lehetne hozni, de a lényeg szerintem, hogy ezeket a rendelkezéseket be kell tartani (a mózesi törvények többi részét nem kell, csak amit Pál apostol is említett), a tízparancsolattal együtt, tehát szombaton is pihenni kell a többi napon meg dolgozni. Nekem ez a véleményem. Már csak azért is, mert a "törvény ismerete által" van a bűn.. és attól, hogy kegyelem alatt vannak a Krisztusban hívők attól még tudni lehet, hogy mi bűn és mi nem az és még ha nem is lehet az embernek magától megtartania a törvényt és Pál apostol úgy fogalmaz, hogy a Krisztus törvénye alatt vagyunk (kegyelem alatt) az nem jelenti azt, hogy bűnt kellene elkövetnie mindenkinek (hiszen ahogy írja is, hogy meghaltak akik az ő halálába keresztelkedtek meg).
Tudom, hogy ez nem túl népszerű, de sajnos ez van. Egyébként a rossz hír, hogy mindenbe benne van a disznóhús (ha pl. étterembe mész nem tudod kiiktatni vagy legalábbis nagyon nehezen) A jó hír viszont az, hogy ha nem veszel amúgy is rossz minőségű feldolgozott élelmiszert vagy nem étterembe mész akkor ha te csinálod meg az ételt abban egyrészt tudod, hogy mi van másrészt meg olcsóbban is kijössz. Vagy eleve vegetáriánus ételeket rendelsz..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!