Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hogy is van a bűnhődés akkor...

Hogy is van a bűnhődés akkor a keresztények szerint? Nincs itt ellentmondás?

Figyelt kérdés

"Féltőn-szerető Isten vagyok, a ki megbüntetem az atyák vétkét a fiakban, harmad és negyedíziglen, a kik engem gyűlölnek. De irgalmasságot cselekszem ezeriziglen azokkal, a kik engem szeretnek, és az én parancsolatimat megtartják.”

Tehát ha én nem szeretem, hanem gyűlölöm Istent, akkor a következő 3-4 leszármazottam bűnhődni fog. Viszont ha a fiam """"szent""" ember lesz, akkor az ő következő 1000 utódja irgalmat kap elvileg.

Akkor a harmadik és negyedik utódra mi lesz érvényes? Az én bűneim, vagy a fiam

Istenszeretete?

Illetve milyen Isten az, aki olyan bűnökért akar téged megbüntetni amit nem is te követtél el?

2016. máj. 20. 17:19
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

Először is:

A nemzetség nem lineáris leszármazást jelent. Tehát nem egy nagyapa az első, a fia a második, és annak a fia a harmadik nemzetség. Hanem a nagyapa az első nemzetség, akinek volt három gyermeke. Annak az egyik gyermeke a második, a másik gyermeke a harmadik, a harmadik gyermeke a negyedik nemzetség. Ezeknek is van három gyermeke. Ez így már együtt 13 nemzetség.

Másodszor:

Ez a harmad és negyedíziglen büntetés, illetve az ezer íziglen irgalom nem matematikailag érdekes, hogy számold, a Te marhaságod kire fog kihatni az utódaid között. Ezzel Isten azt mondta, hogy az Ő büntetése és az irgalma közötti arány hihetetlen nagy. Féltől-szerető Isten. Nem azért büntet, hogy bosszút álljon, hanem azért, mert félt. A büntetés célja a nevelés, és nem a bosszú. Ezért a „féltő” kifejezés. És ott van a „szerető” kifejezés, ami annyira nagy, hogy ezerszeres az irgalma ahhoz képest, amit Te nyújthatsz Neki, vagy ahhoz képest, amilyen jó Te vagy.

2016. máj. 21. 07:34
 12/14 A kérdező kommentje:

ma 07:34

Az első érdemi válasz, köszönöm szépen. Mellesleg az első jó néhány válaszoló ezzel a viselkedéssel teszi a vallásos embereket ellenszenvessé.

A második részére tudnál válaszolni kedves utolsó?

Hogyan, milyen jogalapon büntethet engem meg például az édesapám bűneiért?

2016. máj. 21. 12:51
 13/14 anonim ***** válasza:

Emberként tökéletesen értem a "felháborodásodat", amiért úgy gondolod, hogy nem büntethet meg azért, amit mondjuk apád tett. Azon miért nem "háborodtál" fel, mert azt mondja, hogy ükapád Isten iránti szeretete miatt irgalmaz neked, és irgalmaz gyermekednek is, és annak unokájának is. Csak érdekességképpen írtam. :)

Megölni biztos nem öl meg, márpedig ez a fontos.

5Móz 24,16

Meg ne ölettessenek az atyák a fiakért, se a fiak meg ne ölettessenek az atyákért; kiki az ő bűnéért haljon meg.

Viszont ha belegondolsz, szüleink bűnei sok esetben minket is sújthatnak. Persze most nem magamra vagy rád gondolok, hanem mondjuk szélsőséges példát, amikor van egy gyermek, akinek az apja, anyja hihetetlen gonosz, rosszindulatú és elképzelhetsz bármi rosszat. Ezek a szülők fogják felnevelni a gyermeküket, valószínűsítem, hogy nem lesz az az ártatlan bárányka felnőve ez a gyermek. Persze ez csak fantazmagória és kitaláció, és elvi sík, de nem tudnám pontosan azonosítani, hogy mit jelenthet az, hogy megbüntet a szüleim gonoszságáért.

Viszont abban biztos vagyok, hogy nem életszerű kinyilatkoztatás volt, hanem amit írtam is már, fel kell tűnnie az arány, amit Isten mondott. 2-3-szoros a büntetés, és 1000-szeres az irgalom. Szerintem az egész mondanivaló sava-borsa ez, és nem az, hogy kiemeljük, Isten azért büntetne, amit nem is mi követtünk el. Ezzel is azt mondja, amit Jézus mondott több ízben. Bőséges és sokszoros lesz a jutalom, ha jót cselekszel.

2016. máj. 21. 13:25
 14/14 anonim ***** válasza:

Amúgy még valami, amit néha nekem is fel kell elevenítenem. Amikor bejöttünk ebbe a világba, a szélén ott állt, hogy Made by JHVH...

Tehát a teremtett világ Isten tulajdona, az Ő szabályaival, az Ő elgondolásaival, melynek "kormányzását", hatalmát átadta fiának. Aminek az értelmének felfogásához szintén nincs túl sok közünk egyenlőre. Pál erre ezt írta:

"Annakokáért a kin akar könyörül, a kit pedig akar, megkeményít.

Mondod azért nékem: Miért fedd hát engem? Hiszen az ő akaratának kicsoda áll ellene?

Sőt inkább kicsoda vagy te óh ember, hogy versengsz az Istennel? Avagy mondja-é a készítmény a készítőnek: Miért csináltál engem így?

Avagy nincsen-é a fazekasnak hatalma az agyagon, hogy ugyanazon gyuradékból némely edényt tisztességre, némelyt pedig becstelenségre csináljon?"

Róma 9;18-21

2016. máj. 21. 13:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!