Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Egyes vallásokban, miért...

Egyes vallásokban, miért mossák meg a hivők, egymás lábát?

Figyelt kérdés

A biblia szerint itt Jèzus,pèldát mutatott az alázatosságrol.Nem mondta ti is mossátok meg egymás lábát.

-Ha van szolidabb bizonyitèk kèrlek magyarázzátok meg.

#vallás #hivők.
2016. máj. 12. 15:19
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:

Kedves Kiss Éva Judit!

Először is magyarázd meg, hogy a Róma 2:9 hogy jön ide?

Másodszor: nem, én nem vagyok özvegyasszony, nyilván ezt az igét is csak példaképpen hoztam fel a szokásra, amely megmaradt miután az Úr Jézus Krisztus meghagyta.

Akkor még egyszer az ige, ahol erről olvasunk:

"Miután megmosta a lábukat, és felvette a felsőruháját, ismét asztalhoz telepedett, és ezt mondta nekik: Értitek, hogy mit tettem veletek? Ti Mesternek és Úrnak hívtok engem, és jól mondjátok, mert az vagyok. Ha tehát megmostam a ti lábatokat, én, az Úr és a Mester, nektek is meg kell mosnotok egymás lábát. Mert példát adtam nektek, hogy amint én tettem veletek, ti is úgy tegyetek. Bizony, bizony, mondom nektek: a szolga nem nagyobb az uránál, és a küldött sem nagyobb annál, aki elküldte őt. Ha tudjátok ezeket, boldogok lesztek, ha meg is teszitek." (Jn. 13:12-17)

Ezek alapján a vak is láthatja, hogy Jézus meghagyta, hogy mossák meg egymás lábát. Ez az elvitathatatlan. Ugyanolyan jelenetről beszélünk, mint a kenyér megtörése, vagy a pohár kitöltése. Az is jelenet, ráadásul az Úr Jézus Krisztus itt szó szerint azt mondja: "nektek is MEG KELL mosnotok egymás lábát. Mert példát adtam nektek."

Sajnálom, hogy te ezt a tanítványok saját döntésének próbálod beállítani...

Amikor Péter tiltakozik, akkor az Úr Jézus mond egy fontos dolgot: "Aki megfürdött, annak csak arra van szüksége, hogy a lábát mossák meg, különben teljesen tiszta." (10. vers)

"Jézus válasza azt jelenti, hogy tanítványai a keresztség által már alapvetően tiszták. A leloumenos term. techn. a megkeresztelteknek (1Kor 6:11). Arra azonban szükségük van, hogy ezt a tisztaságot a Jézussal való közösség által meg is tartsák. Az élet megpróbáltatásai közepette az ember lábát belepi az út pora, szükség van a lábmosásra" - írja Dr. Lenkeyné dr. Semsey Klára református teológia professzor János evangéliumának magyarázatában. Majd így folytatja: "Tette a tanítványok számára kötelező erejű példát jelent." és végül hozzáteszi: "Boldog az, aki ezt teszi."

Mi pontosan ezért gyakoroljuk ezt, ahogyan az úrvacsorát is.

Üdv. Péter

2016. máj. 13. 15:04
 12/12 anonim ***** válasza:

Az,már világos az idézett krisztusi parancsolatból,hogy a lábmosás éppen olyan fontos,mint az úrvacsora többi része,csak az nem,hogy miért nem teszi mindenki,aki Krisztus követőjének(kereszténynek) vallja magát!

Létezik valamilyen"apostoli hagyomány",vagy Didakhé féle kisokos,ami semlegesíti Jézus idézett parancsát?

2016. aug. 19. 21:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!