Mit gondoltok arról, ha egy keresztény Pészách-ot ünnepel, Szédert tart? Hallottam, hogy ez Amerikában egyre elterjedtebb.
Szerintem helytelen!
A mózesi Törvény parancsait 3 kategóriába sorolják:
1.Szellemi-erkölcsi jellegű parancsok.Pl:Ne legyenek néked idegen isteneid én előttem!Ne lopj!
2.Rituális-szimbolikus parancsok.Pl:Ünnepek,Szombat,körülmetélés,áldozatok bemutatása.
3.Államigazgatási jellegű parancsok.Pl:Elengedés éve,Szegény-tized.
Az újszöv.-ben a keresztényekre a szellemi-erkölcsi jellegű parancsok érvényesek.
Amerikai pünkösdistáknál valóban egyre gyakoribb. Megjegyzem, nálunk is megfigyelhető hasonló jelenség a pünkösdistáknál, hogy egyre kevesebb a karácsonyfa, és egyre több a hanuka-menóra az ablakban :)
Krisztus beteljesítette a mózesi törvényt, az Eucharisztiával pedig beteljesítette a Széder-vacsorát (is). Így a Szédert megülni lelkiségi szempontból visszalépés.
De ha valaki nem azért üli meg a Szédert, hogy ezzel az Eucharisztiát helyettesítse, hanem valamiféle hagyománytiszteletből, akkor azzal nem látok semmi gondot.
Legfeljebb azt, hogy minden közösségnek meg vannak a saját lelkiségi hagyományai, akár a népi vallásosságon belül is, a "tisztelt apádat és anyádat" azt írja elő, hogy ezeket a közösségi hagyományokat ápoljuk, ne pedig másokét vegyük át.
Egyenileg megtartja valaki azt nem szabad megitelni, de ebbol mozgalmat vagy felekezeti dogmat csinalni tevtanitas.
A kereszteny szimbolumok kozul a Menora a Biblian alapszik(Jelenesek konyve), mig a karacsonyfa par szaz eves tradicio.
# Inkvizíciós detektív
"A kereszteny szimbolumok kozul a Menora a Biblian alapszik(Jelenesek konyve)"
Butaság. A menóra ószövetségi szimbólum, nem újszövetségi. Pontos kinézetét és templomi használatát a Tóra írja elő, és a kereszténység soha sem használta saját szimbólumaként.
A hanuka-menóra (hanukijá) pedig nem azonos a rendes menórával, teljesen más a formája is és a funkciója is. De szintén az ószövetségi időkhöz kötődik és ez sem volt keresztény szimbólum soha.
"mig a karacsonyfa par szaz eves tradicio."
A Vidám Vasárnap meg csak pár éves tradíció, mégis oda vagy érte ;)
#2: Nem a pünkösdistáknál ,hanem a szabada(bb)elvű keresztényeknél.
Pl. vannak olyan szabadelvű katolikus akik tartják.
Egyébként véleményem szerint semmi gond nincs azzal ,hogy egy keresztény pészachot tart ,bár Jézus és a pészachot semmilyen szinten nem lehet összevegyíteni (lássuk csak Kasich esetét ;) ).
Egyébként az olyan szédereknél ,ahol a családban más vallású családtag is (mondjuk keresztény,muszlim...stb) részt vesz a széderen szokás articsókát is kirakni.
Üdv!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!