Mire jó a lelkiismeret?
Róma 9:1
" a lelkiismeretem velem együtt tanúskodik arról szent szellemben"
Milyen érdekes a ti fordításotok. A Károliban így hangzik:
Róma 9:1 Igazat mondok Krisztusban, nem hazudok, lelkiismeretem tanúskodik mellettem a Szentlélek által,
Lám, máris más az értelme.
Tudod, az jutott eszembe, hogy akik csinálták ezt a förmedvény fordítást, akik félrevezetnek benneteket, azoknak vajon lelki ismeretük? Ha van, akkor hogy számolnak el vele?
# 1
Az eredeti így hangzik: Ἀλήθειαν λέγω ἐν Χριστῷ, οὐ ψεύδομαι, συνμαρτυρούσης μοι τῆς συνειδήσεώς μου ἐν πνεύματι ἁγίῳ
Szó szerinti fordításban: "Igazságot mondok Krisztusban, nem hazudok, együtt tanúskodik velem a lelkiismeretem a Szentlélekben."
Károlinál meg ahány kiadás, annyiféleképpen hangzik:
1. variáció: Igazat mondok Krisztusban, nem hazudok, lelkiismeretem tanúskodik mellettem a Szentlélek által
2. variáció: Igazságot szólok Krisztusban, nem hazudok, lelkiismeretem velem együtt tesz bizonyságot a Szent Lélek által
3. variáció: Igazságot szólok Krisztusban, nem hazudok, lelkiismeretem velem együtt tesz bizonyságot a Szent Szellem által
:D
Tudja, mit tettél tavaly nyáron. Persze ennél jóval többet is. A lelkiismeret az egyedüli alkotónk, amely hozzáfér a fekete dobozunkhoz, de csak olvasni tudja, írni nem. A lelkiismeretünket és szívünk fekete dobozát egyetlen tisztítószer képes megtisztítani: Jézus Krisztus Vére (Zsd 9,14).
A lelkiismeret figyelmezteti az embert, mielőtt bűnt követ el, mivel tudja, hogy mi a bűn, függetlenül a kulturális hátterünktől. Ha azonban nem hallgatunk rá, akkor a továbbiakban vád alá helyez bennünket. Mivel a lelkiismeret furdalás kellemetlen élmény, ugyanakkor az elkövetett bűntől szabadulni sehogy sem tudunk emberi erővel, a lelkiismeretünk ellen védekező mechanizmust építünk ki, melynek következtében egyre érzéketlenebben leszünk a lelkiismeretünk hangjára, míg a végén már nem is halljuk egyáltalán.
Aztán egy váratlan napon, amikor Jézusról beszélnek nekünk egy olyan szituációban, amire nem tudtunk felkészülni, megint meghalljuk a hangját. Ha ekkor hallgatunk rá, Jézus Krisztus megtisztítja, és újra rendszeres kísérőnkké válik. Ha megtanulunk hallgatni rá, boldog emberekké válunk. Ha azonban újra kiépítjük azt a bizonyos védekező mechanizmust, és tovább megyünk ezen az úton, akkor egyszer végleg elhallgat, vagy ahogy emlegetni szokás bepecsételődik, és többé nem szól.
Már ha van. Akkor arra jó, hogy ne engedjen olyant tenned, amit később bánnál. És ösztökéljen olyan tenni, amire később büszke leszel.
És ahány helyzet, annyiféleképpen.
Jelzi, ha mást teszel, mint amit jónak tartasz.
Amíg nincs beigazítva, hogy mi a jó, addig csak az addig tanított dolgokhoz, meggyőződésedhez, szülői intelmekhez képest mutatja, hogy azt teszed-e, vagy mást.
Amikor Istennel kapcsolatba kerülünk, a lelkiismeretünk is tanul és egyre pontosabban az Isten szerinti jóra int.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!