A Holt-tengeri tekercsekben valóban benne van több ezerszer Isten JHVH neve? És mi bizonyítja ezt?
Péter, ha már itt vagy, egy kérdés:
Te jól tudod olvasni a kumráni hébert is? (fenti link)
Kedves Dante!
Ennyire azért nem vagyok ász... :-)
Üdv. Péter
Tényleg úgy néz ki, mai Windows betûkkel :) . Próbáld megértetni vele, hogy nekik nem volt Windowsuk :) , sõt, még írógépük se, kézzel, valami szerszámmal karcolták - ha jól tudom - rézlemezbe.
Ddante második linkjén nem a Tetragrammaton van bekarikázva, oda is vannak írva a betûk név szerint. A Tetragrammatonban nincs alef.
Az elsõ linken, miután rákattintottál, ha valahova teszed az eeret, buborékban kiírja a fejezet:vers számot.
Feltettem egy részletet kinagyítva ( sok '+' ) az 1:18 a középsõ sor, de az elõzõ végén ( bal szélsõ szó ) kezdõdik. Print screen, painttel mentettem, a bekeretezett szó a tetragrammaton. ( Tényleg :) az utolsó hé kissé fogyatékos, de az elsõ három betû világosan felismerhetõ. Persze, figyelembe véve, hogy nem számítógéppel írták :) )
Az elõbbi elõfordulások vagy elkenõdöttek, vagy másért még nehezebben felismerhetõk.
Ha ez se felel meg, próbálj továbbiakat keresni, aztán ugyanígy. Hozzá héber szöveg:
Ez fejezetenként, a számok a héber abc betûi 1-10, onnan tizesével. ( Ha nem akarsz a héber "számokkal" küszködni, a linkben k1001 -et kijavítod így, hogy a 01 helyett a kívánt fejezet száma. )
Ha egyben akarod, fent a második sorban הכול ( = az egész ) link, arra kattintva egyben az egész. ( Nem hinném, hogy úgy jobb, de ha kell, így lehet )
Jó próbálkozást!
Ja, bocs, Dante második linkjén tényleg van bekarikázva a Tetragrammaton is, de az nem ez a Jesája, hanem szintén Jesája, de egy kõtábla és régebbi.
Mindenesetre érdemes elolvasni a kísérõszöveget is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!