Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Futuristák (neoprotestánsok),...

Futuristák (neoprotestánsok), hogyan értelmezitek a (Jel.8,6-12) -ben lévő négy harsonaszót?

Figyelt kérdés

Nem teológiai vitát szeretnék nyitni, csak érdeklődöm. A többi iskola magyarázata:

- Preterista: Biga Cubenzis a könyvében a 66-70 zsidó-római háborúval hozza összefüggésbe. Bár ő maga úgy tudom, nem szakember, de lehetséges, hogy a valódi preterista szakemberek is így magyarázzák.

- Historikus: Na, erről már komolyabb információim vannak. A h.n. adventista kommentárban a Római Birodalom idejére van értelmezve, egészen pontosan a népvándorlási törzseket látják benne.

- Idealista: Pontos információim nincsenek, de gondolom, hogy e nézet szerint minden korra alkalmazható a képsor, feltéve, ha jól értelmezem az irányzatot.

- Futurista: ?

Ez utóbbit kellene nektek elmondani, hogy hogyan gondoljátok.

Köszönöm előre is a válaszokat.

2016. ápr. 17. 22:31
1 2
 11/14 Roland G. ***** válasza:

Detektív Úrral egyetértek.

"áltudós szerző"

Valóban "áltudós" Dr.Grüll Tibor! :)

1.Tanulmányok:

1983–88 ELTE BTK magyar–latin szak

1992–94 ELTE BTK könyvtár–informatika kiegészítő szak (másoddiploma)

2.Végzettség:

1988 magyar–latin szakos középiskolai tanár

1994 könyvtörténész–könyvmuzeológus

3.Munkahelyek:

1985–86 ELTE BTK tudományos ügyintéző

1988–94 Berzsenyi Dániel Gimnázium (Sopron) könyvtáros–tanár

1994 Széchenyi István Városi Könyvtár Sopron) igazgatóhelyettes

1994–1998 Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola, Történelem és Irodalom Tanszék, adjunktus

1998−2001 Pécsi Tudományegyetem, Ókortörténeti és Régészeti Tanszék, tudományos főmunkatárs

1997– Szent Pál Akadémia, Társadalomtudományi Tanszékcsoport, tanszékvezető főiskolai tanár

2006– Pécsi Tudományegyetem, Ókortörténeti és Régészeti Tanszék, egyetemi docens.

4.Tudományos fokozatok:

1992 József Attila Tudományegyetem, Szeged

1998 József Attila Tudományegyetem, Szeged

2004 Országos Rabbiképző–Zsidó Egyetem

2016. ápr. 18. 18:58
 12/14 A kérdező kommentje:

A Dán 9-hez csak röviden:

Én régen, amikor azt a jövendölést Krisztusra magyaráztam, teljes mértékben a 27. versig rá vonatoztattam. A számolást Kr.e 457-től kezdtem és Kr.u. 27-ig jutottam, addig az időig, az Krisztus keresztségének az időpontja (Lk 3,1 vö. 15).

Ma már persze nem vagyok biztos benne hogy ez így van. Bizonyos magyarázók szerint a prófécia a makkabeus korra vonatkozik. A másik meg az, hogy ezekkel a számolásokkal is vigyázni kell. Ebben a kritikájában Lambert például arról ír, hogy helytelen a prófétai éveket átültetni az általunk használt szoláris évre:

[link]

A válaszokat egyébként köszönöm.

2016. ápr. 18. 19:40
 13/14 A kérdező kommentje:

@Inkviziciós detektív

És van valami magyarázat arról, hogy ezek a látomások hogyan fognak beteljesedni?

Mondjuk az első hasronaszó?

"Az első angyal megfújta a harsonát. Erre vérrel vegyes jégeső és tűz záporozott a földre. A föld harmada elégett, a fák harmada pernyévé lett, és a zöldellő fű mind elhamvadt" (Jel 8,7)

Ezt szó szerint értelmezitek [ebben az esetben természeti katasztrófákról van szó] vagy jelképesen, ami valami mélyebb jelentést takar?

2016. ápr. 18. 19:55
 14/14 Roland G. ***** válasza:
Én szó szerint értelmezem.Jégesővel és vérrel kevert tűz:ez egy utalás a 2Móz 9:24-ben leírt hetedik egyiptomi csapás héber szövegére, mely nem pusztán villámlásokkal kísért jégesőről beszél, hanem olyan esőről, amelyben tűz és jég keveredik egymással (vagyis nem természetes jelenségről van szó).A következő csapások némelyike hasonló az egyiptomi tíz csapáshoz.
2016. ápr. 18. 20:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!