Szerintetek mit tegyek? 17/L
Na várjunk ! Nem mondtam semmi olyasmit, hogy a gyermekemet nem a zsidó vallás szellemében nevelném. Szerintem csak kicsit túlságosan belelovagoltátok magatokat abba rémképbe,ami most kialakulhatott rólam: a tudatlan tinilányé.
Egyébként köszönöm mindenkinek a válaszokat, meg hogy rá(m) szántátok az időtöket. :)
Kedves Kérdező! A lényeg gyerektől függetlenül az, hogy a kérdésfelvetésből látszik, hogy szinte semmit nem tudsz a judaizmusról, és logikátlan amit leírsz, hogy miért döntöttél az izraelita vallás felvétele mellett.
Ennyi erővel keresztelkedhetnél is: ott is eldöntheted, hogy után a gyerekeidet megkereszteled-e és a hitben neveled vagy sem. De bármilyen vallást válassz is: ha azt egy vallási közösségben akarod gyakorolni, akkor ők nagyon furcsálni fogják, ha ebből te a gyerekeidet ki akarod hagyni. Ha ezt a szándékodat nyilvánosan vállalod is, akkor jó eséllyel eleve nem engednek csatlakozni a legtöbb felekezethez, mert ebben a hozzáállásban nemcsak logikai de erkölcsi bukfenc is van.
Ennek a kérdésnek és témának neki kellene futni még egyszer, tiszta lappal feltéve először magadnak a kérdést: miért akarok csatlakozni az izraelitákhoz?
Ez nem így működik.
Nem írtad ,hogy zsidó származású-e vagy ,sem.
Na ,de nem is ez a lényeg.
Szóval ,ha jól vágom beakarsz térni a zsidóságba ,hogy legyen egy "családi vallás".
Ez jónnak hangzana -mondjuk nekem nem tetszik ez az ötlet ,de nem ítélkezem feletted- ,de nem így megy.
Én a humanisztikus irányzathoz tartozom és nálunk az számít zsidónak aki elfogadja és azonosul az identitással és kultúrával ,illetve két ünnepet (hanuka és purim) megtart -bár az utóbbi annyira nem vesszük figyelembe-.
Legyen akár csak az édesanyja ,vagy csak az édesapja ,vagy csak az egyik ükapjának az édesanyja ,aki ezeket úgymond "követi" (inkább azonosul vele ,ez a leghelyesebb szó ide) az zsidó.
De ,ha mondjuk van egy anyai ágon zsidó emberke ,de magasról nem érdekli a zsidóság ,sőt még alázza is (volt már erre példa) ,csak azért mert megteheti ,mert anyai ágon "zsidó" ,az mégis miért is lenne zsidó?
Ezzel természetesen nem elijeszteni szerettelek volna ,csak példát írni.
Egyébként lehet egy kérdésem?:
Miért épp a zsidóság.
Üdv!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!