Melyik zsidó irányzat képviseli a "hiteles" zsidó vallást?
A zsidó vallási irányzatok közül én az ókoriakkal vagyok valamennyire tisztában, tehát kb. i.sz. 70-ig.
Onnantól úgy tudom, csak a farizeusok maradtak meg, belőlük alakult ki a rabbinikus júdaizmus: [link]
Azonban többféle zsidó irányzat is van napjainkban:
A kérdésem az, hogy a fent említett irányzatok honnan erednek? Alapvetően mind a farizeusoktól, vagy esetleg az idők során attól független zsidó vallási irányzatok keletkeztek? Mondjuk a Neológia-nak biztos nincs semmi köze a farizeusokhoz.
Na de visszatérve az eredeti kérdésre: melyik az említettek közül a hiteles zsidó irányzat, van-e ilyen?
Meg még egy kérdés: Raj Tamás melyik irányzathoz tartozott?
"Már nem akarok hücpéskedni ,de az ortodoxián belül is sok ellent mondás van.
Pl. sábesz gój ,vagy a kápárosz. "
Igen, nem is állítottam, hogy nem így van! De azért szerintem akkor is az ortodox áll legközelebb az ókori zsidó hithez.
"Az aki elfogadja a tórát és tartja magát a zsidó kultúrához az zsidó.
Egy reform ,mégis mennyivel "nem-zsidósabb" ,mint mondjuk egy szatmár haszid? "
De te magad sem a Tóra szerint élsz...
04-04 16:28
csak annyi, hogy már a Makkabeus korban voltak, akik haszidoknak mondták magukat, késõbb meg azok, akiket az evangéliumok nyomán - a görög eredetû farizeus szóval jelöltek/nek.
+++++++++
tegnap 23:07
felejthetõ, szokása szerint ismét megajándékozott bennünket szép nagy képekkel ...
"nem akarok hücpéskedni"
nem is hücpéskedsz, hanem hülyéskedsz.
Majd elfeledtem:
"humanisztikus irányzat"
Ez kb akkora hülyeség, mintha egy keresztény azt mondja, hogy õ a jézuskövetõszerû kereszténységhez tartozik.
A zsidó vallás kb 3500 éve EMBERKÖZPONTÚ, vagyis HUMANISTA. Valamennyi irányzata.
"De te magad sem a Tóra szerint élsz..."
Pedig ezt nem csak én valóm így...
Apropó nem azt írtam ,hogy tóra szerint élni ,hanem elfogadni.
De ez már értelmezés kérdése...
"nem is hücpéskedsz, hanem hülyéskedsz."
Te meg értelmetlenül belekötsz másokba.
De inkább nem írok vissza semmit...
Csak annyit ,hogy ha ez az élvezeted (fétised?),hogy másokat piszkálsz (csak azért ,mert nem olyanok ,mint te) ,akkor csak éld ki (hajrá!) ,hátha jobb lesz...
CSAK NE RAJTAM (meg máson se ,max. aki megengedi azon),kösz!
"Majd elfeledtem"
El is kellet volna.
Kevesebb értelmetlenség lenne a weben...
"Ez kb akkora hülyeség, mintha egy keresztény azt mondja, hogy õ a jézuskövetõszerû kereszténységhez tartozik.
A zsidó vallás kb 3500 éve EMBERKÖZPONTÚ, vagyis HUMANISTA. Valamennyi irányzata."
Ez a három mondat annyira értelmetlen ,mint az a szó ,hogy az anakondásuborkabefőtttányér.
"Ez kb akkora hülyeség, mintha egy keresztény azt mondja, hogy õ a jézuskövetõszerû kereszténységhez tartozik."
Nem ,maga a feltevésed A NAGY HÜLYESÉG.
De inkább itt éld ki fröccskölödő vágyaidat ,mint a szabadba (mint ezek a vandálok):
"A zsidó vallás kb 3500 éve EMBERKÖZPONTÚ, vagyis HUMANISTA."
És............
"Valamennyi irányzata."
Két mondat ellent mond egymásnak...
Figyelj ,én megváltoztam (nem miattad ,véletlenül se :P).
Rád is férne (csak ,hogy ne légy ilyen beszűkült látókörű -csak egy tanács-).
Üdv!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!