Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Amikor a zsidókról kérdeztek,...

Amikor a zsidókról kérdeztek, milyen kép lebeg a szemetek előtt?

Figyelt kérdés

Sok olyan kérdés van itt, ami a zsidókról szól, így egyben. Pedig egyáltalán nem egységes a zsidóság. Kb 15 millióan vagyunk, jelen vagyunk az összes kontinensen, szóval valószínűleg nem ugyanazt fogja gondolni a témáról pl egy mélyen vallásos, nagyon szegény idős etióp zsidó asszony, mint egy gazdag ateista tinisrác New Yorkból. Itt is van egy válaszoló, aki magát vallásos zsidónak mutatja be, csak sokszor elfelejti megemlíteni, hogy egy marginális reform irányzatot követ, tehát nem igazán mondhatjuk, hogy a mainstream véleményt hangoztatja.

Szóval amikor felmerül ez a kérdés, akkor pontosan melyik irányzat érdekel? És ilyenkor hogy néz ki a fejetekben elő zsidó, főleg ruházatra gondolok most?

2016. ápr. 4. 14:53
 1/7 anonim ***** válasza:
76%

ahogy észrevettem ez kérdezőként eltér, illetve nincsenek tisztában azzal ,hogy a zsidóság is sokszínű, esetleg annyit mondanak ,hogy "vallásos zsidó"

egyébként tipikus összeesküvéselméleti minták vannak, a szélsőjobbra hajlók fejében él valami "a zsidók" hasonlóan ahhoz, ahogy a magukat nagyon felvilágosultnak képzelők fejében él "az egyház"

pontosen ők sem tudják leírni ez miről szól, és nem is érdekük ,hiszen így nehezebb lenne gyűlölni valakit

de még a jószándékú emberekben sem feltétlen tudatosul (még ha elvben tudják is) hogy egy adott csoport nem teljesen egységes, sok emberben aki azt kérdezi mit tanít erről vagy arról "az egyház" nem igazán él a gondolat, hogy van ám többféle nagy létszámú keresztény felekezet, holott naponta találkozik velük, a zsidókról talán még ennyit sem tud, esetleg azt hiheti, hogy pl egy fekere ruhás kalapos, pajeszos zsidó, meg egy ránézésre nemzsidónak tűnő csóka között annyi a különbség mint mondjuk két katolikus között, az egyik a karjára csavarva viseli a rózsafüzérét, a másikról meg mellesleg lehet tudni, hogy jár templomba meg ilyesmi

volt már egyébként több eset is, hogy valakitől azt hallottam, hogy a zsidók az egyetlen teljesen egységes vallás a földön, noss ugyan nem mindneki mondja ki de szerintem a többség kb így gondolhatja

2016. ápr. 4. 15:11
 2/7 anonim ***** válasza:
Én a rabbinikus Júdaizmusra gondolok, amikor a zsidókat kérdezem, tehát arra az irányzatra, ami az ókori farizeus irányzatból alakult ki Jeruzsálem pusztulása után.
2016. ápr. 4. 15:13
 3/7 anonim ***** válasza:
2016. ápr. 4. 15:16
 4/7 anonim ***** válasza:

Érdekes, nekem soha sem jutott eszembe zsidókról kérdést kiírni.

Nincs egy kialakult egységes képem sem róluk. Egyáltalán nem érdekel, hogy valaki zsidó vagy sem.

2016. ápr. 4. 15:18
 5/7 anonim ***** válasza:
Nekem a holokauszt és sajnálom őket. Mindig is érdekelt ez a téma, hogy a németek hogyan voltak képesek ilyesmire. Amúgy semmi bajom velük, se rosszat, se jót nem gondolok róluk.
2016. ápr. 4. 15:27
 6/7 anonim ***** válasza:
Zsidó származású ismerőseim némelyike ugrik be, vagy random emberek Izraelből. Semmi jellegzetes dolog, kb. mintha az angolokról vagy a lengyelekről esne szó.
2016. ápr. 4. 20:27
 7/7 anonim ***** válasza:

Egyáltalán, ki "a zsidó"?

Aki annak vallja magát, aki annak született de nem gyakorolja a vallást, csak rajta kívülálló okból a szülei zsidók, vagy a betért, aki azt a vallást gyakorolja, esetleg az ortodox hívő?

Ezért is mondom, hogy az antiszemitizmus ( mint a rasszizmus minden ága) az ostobaság fokmérője. Csak azt bizonyítja, hogy az illető képtelen a differenciált gondolkodásra.

"A zsidóról" beszélni pont akkora butaság, mint "A magyarról", vagy "A négerről" beszélni.

2016. ápr. 4. 20:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!