Kinek és minek voltak tulajdonképpen a tanúi az apostolok?
Lehet erről tudni, persze, erről szól majdnem a teljes Újszövetség.
Az apostolok Jézus személyes tanítványai voltak, Jézus igehirdetésének és csodatételének voltak a tanúi. Jézus először 12 majd később még 72 apostolt választott ki, ők lettek később az egyház legelső püspökei.
(Szent Pál apostol volt kivétel, ő nem volt Jézus személyes tanítványa. Jézus egyszer megjelent neki, amúgy pedig Ananiás, Damaszkusz első püspöke ismertette meg Pált a krisztusi tanítással, és ő is keresztelte meg.)
Köszi a választ ment a zöld pacsi.
Igen azt én is gondoltam, hogy mivel "apostolok"-nak nevezzük őket az természetes, hogy Jézus mellett sőt Jézus maga nevezte el így őket(legalábbis a filmben így van bemutatva), de vajon az Ő tanúi vagy inkább Istennek a tanúi?
Valami konkrétumot lehet tudni ezzel kapcsolatban?
Szia
"Igen azt én is gondoltam, hogy mivel "apostolok"-nak nevezzük őket az természetes, hogy Jézus mellett sőt Jézus maga nevezte el így őket" kicsit bővebben:
A görög a·po ʹszto·losz szó a hétköznapi a·po·sztelʹló igéből származik, amelynek a jelentése egyszerűen az, hogy ’elküld’ (Mt 10:5; Cs 7:35). Az a·po ʹszto·losz szó alapjelentését jól mutatja az, amit Jézus mondott: „nem nagyobb a rabszolga az uránál, és a küldött [a·po ʹszto·losz] sem nagyobb annál, aki küldte őt” (Jn 13:16). Ebben az értelemben a szó Krisztus Jézusra is alkalmazható, „az apostolra és főpapra, akit mi megvallunk” (Héb 3:1; vö.: Mt 10:40; 15:24; Lk 4:18, 43; 9:48; 10:16; Jn 3:17; 5:36, 38; 6:29, 57; 7:29; 8:42; 10:36; 11:42; 17:3, 8, 18, 21–25; 20:21). Jézust Isten küldte el, hogy a kinevezett képviselője legyen.
" de vajon az Ő tanúi vagy inkább Istennek a tanúi?" - Azt kérte Jézus, az Atyjától a tanítványaival kapcsolatban a János 17:17-ben, "Szenteld meg őket az igazság által; a te szavad igazság."
Tehát Isten "apostola", vagyis "küldötte", legnagyobb tanúja, Jézus volt. Jézus azért tanította, képezte, majd nevezte ki az aposolokat, hogy az általa(Jézus által) abbahagyott munkát folytassák, és kiküldte őket az egész földre, hogy hírdessék, vigyék a tanításait a föld legtávolabbi határáig Istenről és a Királyságról- ez volt az apostolok megbízatása. Ez volt a jó hír, amit hírdetniük kellett.
Ilyen formában voltak küldöttek, és tanúk, mert egyrészt személyesen ismerték sokan közülük Krisztust, de akik nem ismerték a tanításait, miután megismerték azt ők is tovább vitték, hírdették a népek között. Tanúskodtak Istenről és Krisztusról.
A Biblia tanúsága:
"Első könyvemet írtam, Theofilus, mindazokról, a miket kezdett Jézus cselekedni és tanítani, mind a napig, melyen fölviteték, minekutána parancsolatokat adott a Szent Lélek által az apostoloknak, kiket választott vala magának. .... Monda pedig nékik: Nem a ti dolgotok tudni az időket vagy alkalmakat, melyeket az Atya a maga hatalmába helyheztetett. Hanem vesztek erőt, minekutána a Szent Lélek eljő reátok: és lesztek nékem tanúim úgy Jeruzsálemben, mint az egész Júdeában és Samariában és a földnek mind végső határáig. És mikor ezeket mondotta, az ő láttokra felemelteték, és felhő fogá el őt szemeik elől." (Ap csel 1:1-2, 7:9)
4#
Pont ezt akartam idézni!
Tehát ez alapján az apostolok és minden keresztény Jézus Krisztus mellet tanúskodik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!