Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mennyi rá az esély hogy Isten...

Mennyi rá az esély hogy Isten úgy dönt kipusztítja az emberiséget még a végítélet tervezett időpontja előtt?

Figyelt kérdés
Egyszer már majdnem megtette. Noé idejébe kb 10 embert hagyott életbe.

2016. márc. 10. 22:18
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező!

Mivel egyértelműen a Biblia ismérvei alapján tetted fel a kérdésed, feltételezem, hogy biblikus választ is vársz!

Először is hadd pontosítsak: Az özönvízkor 8 ember menekült meg a teljes pusztulástól. Érdekes tény ezzel kapcsolatban, hogy a legtöbb nép eredetmondájában szerepel egy világot elborító vízözön elem. A kínai bárkát vagy csónakot ábrázoló írásjel pl. szó szerint 8 embert jelent.

Isten szavai eddig is beteljesedtek, és ezután is be fognak teljesedni. Semmi okunk azt feltételezni, hogy előrehozza az ítéletet annál, mint ahogy azt tervezte. Az emberiség szándékos kipusztítását pedig Isten előre jelezte volna, úgy, ahogy azt az özönvíz esetében is megtette. Noé 120 éven keresztül figyelmeztette az emberiséget, hogy változtassanak magatartásukon, mivel így tönkreteszik mindazt, amit Isten nekik a legnagyobb szeretettel készített. Mivel Isten irgalmas, ezért mindent elkövet, hogy teremtményeit felvilágosítsa a közelgő ítéletre. Az emberiség legnagyobb ellensége saját maga az ember. Mindent megtesz önmaga elpusztítására. Van ugyanis egy háttérhatalom, amely mindennél jobban vágyik arra, hogy ez be is következzen...

A Biblia szerint Isten nem tervez egy "előre hozott ítéletet" a végítélet előtt. Viszont a végítélet nagyon hangsúlyosan szerepel benne. Íme Jézus szavai:

"Mikor pedig az olajfák hegyén ül vala, hozzá menének a tanítványok magukban mondván: Mondd meg nékünk, mikor lesznek meg ezek, és micsoda jele lesz a te eljövetelednek, és a világ végének? És Jézus felelvén, monda nékik: Meglássátok, hogy valaki el ne hitessen titeket, mert sokan jőnek majd az én nevemben, a kik ezt mondják: Én vagyok a Krisztus; és sokakat elhitetnek. Hallanotok kell majd háborúkról és háborúk híreiről: meglássátok, hogy meg ne rémüljetek; mert mindezeknek meg kell lenniök. De még ez nem itt a vég. Mert nemzet támad nemzet ellen, és ország ország ellen; és lésznek éhségek és döghalálok, és földindulások mindenfelé. Mind ez pedig a sok nyomorúságnak kezdete. Akkor nyomorúságra adnak majd benneteket, és megölnek titeket; és gyűlöletesek lesztek minden nép előtt az én nevemért, és akkor sokan megbotránkoznak, és elárulják egymást, és gyűlölik egymást, és sok hamis próféta támad, a kik sokakat elhitetnek. És mivelhogy a gonoszság megsokasodik, a szeretet sokakban meghidegül, de a ki mindvégig állhatatos marad, az idvezül. És az Isten országának ez az evangyélioma hirdettetik majd az egész világon, bizonyságul minden népnek; és akkor jő el a vég" ... "Mindjárt pedig ama napok nyomorúságai után a nap elsötétedik, és a hold nem fénylik, és a csillagok az égről lehullanak, és az egeknek erősségei megrendülnek, és akkor feltetszik az ember Fiának jele az égen. És akkor sír a föld minden nemzetsége, és meglátják az embernek Fiát eljőni az ég felhőiben nagy hatalommal és dicsőséggel." (Mt 24:3-14; 29-30)

A szivárvánnyal kapcsolatban, csak az újabb özönvízre vonatkozott az ígéret: "Szövetséget kötök ti veletek, hogy soha ezután el nem vész özönvíz miatt minden test; és soha sem lesz többé özönvíz a földnek elvesztésére. És monda az Isten: Ez a jele a szövetségnek, melyet én örök időkre szerzek közöttem és ti köztetek, és minden élő állat között, mely ti veletek van: Az én ívemet helyeztetem a felhőkbe, s ez lesz jele a szövetségnek közöttem és a föld között." (1Móz 9:11-13)

Pietrosolnak:

Ebben az esetben a farizeusok kérdezték Jézust, akik hittek a földi Isten országa eljövetelében. Jézust éppen ezért akarták egy alkalommal királlyá kikiáltani követői is, akik szintén így gondolkodtak, de Jézus ezt kategorikusan visszautasította, és Pilátusnak is világossá tette: "Az én országom nem e világból való" (Jn 18:36) Ezt erősítette itt meg Lk 17:20-ban: "Az Isten országa nem szemmel láthatólag jő el.", majd hozzátette: "Sem azt nem mondják: Ímé itt, vagy: Ímé amott van; mert ímé az Isten országa ti bennetek van. Monda pedig a tanítványoknak: Eljő az idő, mikor kívántok látni egyet az ember Fiának napjai közül, és nem láttok, és mondják majd néktek: Ímé itt, vagy: Ímé amott van; de ne menjetek el, és ne kövessétek: Mert miként a felvillanó villámlás az ég aljától az ég aljáig fénylik; úgy lesz az embernek Fia is az ő napján." (Lk17:21-24) Vagyis ne dőljünk be mindenféle hitetésnek Isten földi királyságával kapcsolatban, hanem higgyünk Jézus szavainak, hogy eljövetele a fentebb leírt módon fog bekövetkezni, azt viszont saját szemünkkel fogjuk meglátni...

2016. márc. 12. 22:04
 12/20 Pietrosol ***** válasza:

#11!

Tehát a kategórikus kijelentés ellenére:" nem szemmel láthatólag", Te arra várakozol, hogy a sajád szemeddel fogsz látni valamit?

Oks!

2016. márc. 14. 08:35
 13/20 anonim ***** válasza:

Kedves Pietrosol!

Ez nem pusztán az én várakozásom, hanem a Biblia "kategorikus" tanítása!

Ha megfigyeled, Jézusnak ugyanabban a az összefüggő beszédében található mindkét kijelentés: "Az Isten országa nem szemmel láthatólag jő el" (Lk 17:20/b), és később: "miként a felvillanó villámlás az ég aljától az ég aljáig fénylik; úgy lesz az embernek Fia is az ő napján." (Lk 17:24) Az utóbbi párhuzamos igehelye: "És akkor feltetszik az ember Fiának jele az égen...és meglátják az embernek Fiát eljőni az ég felhőiben nagy hatalommal és dicsőséggel." (Mt 24:30/a,c)

Ezen kívül figyelmedbe ajánlom Jelenések könyve 1. fejezet, 7. versét:

"Ímé eljő a felhőkkel; és MINDEN SZEM MEGLÁTJA ŐT, még a kik őt által szegezték is; és siratja őt e földnek minden nemzetsége. Úgy van. Ámen."

Itt minden kétséget kizáróan szerepel a "MINDEN SZEM MEGLÁTJA ŐT" kifejezés. Sőt az apostol még egy igen ritka kettős nyomatékkal erősíti a leírtakat, mint ami nagyon biztos, és komolyan veendő: "Úgy van. Ámen" A két kifejezés ugyanazt jelenti.

Innentől kezdve, csak az a kérdés, hogy mit kezdjünk a Lk 17:20/b-ben szereplő Jézusi kijelentéssel? Jézus beszédeinél nagyon fontos megfigyelni, hogy kiknek, és milyen összefüggésben beszélt. Itt a farizeusok hozzá intézett kérdésére válaszolt. Mint mondtam, a farizeusok, de általában az egész zsidó nép abban az időben meg volt győződve arról, hogy az eljövendő messiás fizikailag is uralkodni fog mint király Izraelben. Ez a téveszméjük olyan erős volt, hogy képtelenek voltak Jézust annak látni, aki valójában volt. A Szentírásból csak azokat a részeket tartották a szemük előtt, amelyek ezeknek a felfokozott várakozásaiknak megfeleltek. Az ígérethez tartozó többi messiási ismérvet nem voltak hajlandóak befogadni. Jézus ezt a téves messiás-királyi várakozást szerette volna bennük átalakítani a helyes irányba. Azt mondta, hogy "az Isten országa ti bennetek van". (Lk 17:21/b) Ezzel azt akarta tapintatosan a tudtukra adni, hogy ne olyan Messiásban gondolkodjanak, aki majd igazságot szolgáltat Izraelben az elnyomó hatalmakkal szemben. Ő a SZÍVEK KIRÁLYA kíván lenni. Aki Őt befogadja, az máris magában hordozza az "Isten országát", már itt, a megromlott, bűntől szennyezett Földön már most mennyei légkörben élhet. De mindjárt hozzátette: A történelem végén meg fog jelenni, mint igazi uralkodó, és ítéletet fog hirdetni, kinek-kinek a cselekedetei szerint. Véglegesen ekkor valósul majd meg az Isten országa az egész teremtett világra kiterjedően.

Remélem, tudtam segíteni!

Üdv,

Csaba

2016. márc. 15. 11:46
 14/20 Pietrosol ***** válasza:

Csaba!

Figyelj a "miként" szóra, ami eleve felhívja a figyelmet, hogy az utána következő sorok hasonlatként szolgálnak! Az ember azért használ képi élmény hasonlatot, mert azt már érzékszervileg tapasztaltad, de:..."nem szemmel láthatólag jő el".

2016. márc. 17. 09:01
 15/20 anonim ***** válasza:

Kedves Pietrosol!

Nem lenne jó, ha leragadnánk egy szónál! Talán Te is érzékeled, hogy itt sokkal több mindent kell figyelembe venni, és súlya van a többi kijelentésnek is! Ennél perdöntőbb bizonyítékot viszont nem találhatnánk, mint Jel 1:7 : "ÍMÉ, ELJŐ A FELHŐKKEL, ÉS MINDEN SZEM MEGLÁTJA ŐT!" Úgy gondolom, hogy aki ezután is kételkedik, az már magában a Szentírás igaz voltában kételkedik. Ez a kijelentés világos, mint a nap, nincs mit magyarázni rajta. Semmi képletesség nincs benne, nincs ott a "miként" szó sem. Úgy fogjuk Krisztust viszontlátni, ahogy felment a mennybe. Lehet, hogy ezt elsőre kicsit nehéz megemészteni, főleg, hogy bizonyos körökben nem ezt tanítják, a Szentírás viszont ezt mondja!

"Ímé hamar eljövök; és az én jutalmam velem van, hogy megfizessek mindenkinek, a mint az ő cselekedete lesz. Én vagyok az Alfa és az Omega, a kezdet és a vég, az első és utolsó." (Jel 22:12-13)

"Bizonyságot teszek pedig mindenkinek, a ki e könyv prófétálásának beszédeit hallja: Hogy ha valaki ezekhez hozzá tesz, e könyvben megírt csapásokat veti Isten arra; És ha valaki elvesz e prófétálás könyvének beszédeiből, az Isten annak részét eltörli az élet könyvéből, és a szent városból, és azokból, a mik e könyvben megírattak." (Jel 22:18-19)

2016. márc. 17. 21:31
 16/20 Pietrosol ***** válasza:

Csaba!

Gondolom a materiális értelmezést minden szóra következetesen alkalmazod?!

Ebben az esetben kérlek magyarázd el, hogy mit jelent a jön a felhőkkel!

2016. márc. 18. 11:00
 17/20 anonim ***** válasza:

Kedves Pietrosol!

Hiszem, hogy a Szentírás önmagát magyarázza, és nincs szükség különféle ráerőltetett látásmódokra megértéséhez. Az a kérdés, mennyire hagyjuk, hogy hasson ránk, mennyire engedjük, hogy vezesse értelmünket a helyes meggyőződés irányába.

Nincs semmi okom arra, hogy másként értelmezzem az adott igeszakaszt, mint ahogy az ott le van írva. Ha felhőket ír, akkor nyilván igazi felhőkre gondolok. Nem is értem, mi másra gondolhatnék?

Az a baj, hogy egyesek kényükre kedvükre elcsavargatják a Szentírás igéit annyira, hogy a végén ember legyen a talpán, aki ki tud igazodni rajta. Pedig a Bibliában egyértelmű, világos kijelentések vannak, amiket bárki, aki nyitott, őszinte szívvel olvassa, megértheti.

Ismét felhívnám a figyelmedet a már idézett Jel 22:18-19-re. Ehhez kell tartanunk magunkat!

Kicsit bővebben:

Jézus, amikor a Földön járt, materiális testben volt itt, nem igaz? Materiálisan feszítették keresztre. Materiálisan jelent meg a tanítványoknak feltámadása után (lásd: Jn 20:26-29), és materiálisan ment fel a mennybe:

"És mikor ezeket mondotta, az ő láttokra felemelteték, és felhő fogá el őt szemeik elől. És a mint szemeiket az égre függesztették, mikor ő elméne, ímé két férfiú állott meg mellettük fehér ruhában, kik szóltak is: Galileabeli férfiak, mit állotok nézve a mennybe? Ez a Jézus, a ki felviteték tőletek a mennybe, akképen jő el, a miképen láttátok őt felmenni a mennybe." (Ap csel 1:9-11)

Felhívnám a figyelmed az "AKKÉPEN JŐ EL, AMIKÉPPEN LÁTTÁTOK ŐT FELMENNI A MENNYBE" kifejezésre! Vagyis úgy jön el másodszor is Jézus, ahogyan felment a mennybe. Amikor azt írja, hogy "AZ Ő LÁTTOKRA FELEMELTETÉK, ÉS FELHŐ FOGÁ EL ŐT SZEMEIK ELŐL", mi másra gondolhatnék, mint arra, hogy materiális szemeikkel látták az emberek, hogy a materiális Jézust materiális felhők takarták el, amint felszállt a mennybe. Az Ő eljövetele pedig a Szentírás szavai szerint ugyanilyen lesz, csak fordított irányban.

Nem tudom, hogy érthető volt-e a válaszom?

Üdvözlettel,

Csaba

2016. márc. 19. 09:11
 18/20 Pietrosol ***** válasza:

Csaba!

Ezek szerint a "menny" is egy fizikai, körülhatárolhat, objektiválható hely? Ezek azerint az Isten országa bennetek van és az Isten országa nem szemmel láthatólag jó el csak tévedés volt? Ha szó szerint és materiálisan értelmezel mindent, akkor tevék sétálnak a tű fokán. Nem volt véletlen az "akinek füle van a hallásra" kijelentés.

2016. márc. 22. 06:36
 19/20 anonim ***** válasza:

Igen, pontosan! Tevék sétálnak a tű fokán! Ebből a felvetésedből látszik igazán az igeismereted hiányossága. Ugyanis itt nem varrótűről van szó!!! A tű foka, Jeruzsálem kőfalának egyik igen szűk bejárata volt, amit akkor használtak, amikor a többi kapu be volt zárva, és a tevék csak teher nélkül mehettek be rajta. Ezért monda Jézus, hogy könnyebb átmenni a tevének a tű fokán, mint gazdag embernek bejutni a mennyországba.

Ha a menny pedig nem volna "objektiválható" hely, akkor nem tudom, hogy a próféták mit láttak a látomásaikban, és hol voltak elragadtatásuk folyamán. Ha nincs menny, akkor hiábavaló a hitünk. Ha Jézus nem támadt fel, akkor nem reménykedhetünk mi sem valóságos, fizikai feltámadásban. Ha Jézus nem jön el újra ahogy ígérte, akkor hazugság az egész Biblia!

LÉGY SZÍVES GONDOLKODJ, A SAJÁT ÉRDEKEDBEN!

Nincs mit tovább mondanom. Ha ezek után sem nyílik fel a szemed, akkor nem tudok segíteni! Az a baj, hogy egyáltalán nem reagálsz a felvetéseimre, és azokat a kérdéseket ismételgeted, amikre már korábban már reagáltam. Így nem sok értelme van a további "eszmecserének".

Üdv neked, és a jó Isten adjon bölcsességet!

2016. márc. 22. 21:45
 20/20 anonim ***** válasza:
Olvasd el a Biblia elejét legalább és akkor rájössz, hogy mekkora hülyeséget kérdeztél!
2020. dec. 5. 21:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!