Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Kedves felhasználok:Hogy...

Kedves felhasználok:Hogy magyarázzátok a Dániel.12:1-4 verseket?

Figyelt kérdés

2016. márc. 10. 15:16
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

Kedves Péter,

Nem állítom, hogy Jézus Krisztus tévúton járt. Talán a bibliatudományban is vannak liberálisabb kutatók, akik azt mondják, hogy az egész könyvnek semmiféle valóságalapja nincs, hanem kitalált az egész Dániellel az élen. Én ezt nem állítom.

A magam részéről hiszek abban, hogy a könyv anyaga a Kr.e. 6. században élt Dániel prófétára megy vissza. Dániel maga valóban szólhatott a pusztító utálatosságról, és Krisztusról, amik fennmaradhattak a próféta emlékirataiban, illetve szájhagyomány útján terjedhettek a nép között. De ezt a dánieli anyagot csak a Kr.e. 2. században foglalták írásba, kiegészítésekkel, így született meg a ma ismert Dániel könyve.

Egy példa.

Nézd meg a 7-12. fejezetek angeológiáját. A Kr.e. 7-6. századtól eltér. Bár a korai prófétai irodalomban is megjelennek az angyalok, még látomásokat is értelmeznek (Zakariásnál), de a néven nevezés ismeretlen. Ellenben a 7-12. fejezetek két angyalt is néven neveznek (Mikáel, Gábriel), ami inkább a későbbi hellenista korra utal, mert akkor már vannak olyan művek, ahol az angyalokat néven nevezik (Tóbiás könyve) + a Dániel könyvében szereplő hét angyal Hénok könyvében is szerepel, másik öttel együtt.

Tehát a fejlett angeológia is jelzi finoman, hogy egy olyan korban született, amikor a zsidóságnak kiterjedtebb volt az ismerete ebben a témában.

2016. márc. 11. 14:57
 12/16 anonim ***** válasza:

Még valami:

A messiási jövendölések magától értetődőek, hiszen az egész Ószövetség Krisztusról szól. [Még a Zsoltárok is, pedig azok nem is prófétai könyvek]. A pusztító utálatosság azonban Jézus értelmezéséből kifolyólag az ókori Rómát jelképezte [előtte lehet Antiochos idejével volt kapcsolatban], így ezt már tovább húzni, és futurista módon előretenni a jövőbe értelmetlen. Ezért értelmetlen a jósolgatás.

2016. márc. 11. 15:12
 13/16 Inkviziciós detektív ***** válasza:
66%

Daniel i.e. 600 korul irta meg a konyvet es kesz. xd

Daniel 12. Fejezet 1. vers:

A nagy nyomorusag (e vilagkorszak utolso 3,5 eves idoszaka) eveibe enged bepillantast.

Angyal mondja a zsido Danielnek: "megszabadul a te néped".

Izraelnek, mint nepnek a kegyelembe valo felvetelerol beszelt itt az angyal Danielnek. Parhuzamban a Jelenesek 12:13-14-el. Miutan az antikrisztus beul a Jeruzsalemi Templomba es Istenkent imadtatja magat, Isten elkuldi Mihaly arkangyalt, hogy megvedje a zsidokat az antikrisztus uldozese(nagy nyomorusag) elol es a pusztaba vezeti oket, hogy a valasztottak megmenekulhessenek.

Daniel 12:2-3

A nagy nyomorusag vegen Krisztus lathato megjelenesevel hatalmas feltamadas lesz. De a feltamadas lepcsofokait nem reszletezi az angyal, hanem egybol az altalanos vegso feltamadasra utal, ami az ezer eves birodalom vegen az orok iteletet megelozoen lesz.

Daniel 12:4

"...pecsételd be a könyvet a végső időkig..."

Daniel nem a sajat kortarsai szamara kapta a kijelentest, mert a vegso idokben eloknek szol. A veg ideig lettek bepecsetelve ezek a profeciak. Ma mar latjuk Izrael allamat, latjuk az europai egyesult uniot, es tudjuk a konyvbol, hogy az antikrisztus del fele es kelet fele fog megnoni a kivanatos fold fele. (Daniel 8:9) Vagyis nagyon valoszinu, hogy europai lesz.

2016. márc. 11. 15:42
 14/16 anonim ***** válasza:

"Daniel i.e. 600 korul irta meg a konyvet es kesz. xd"

-->Jellemző ez a nemtörődöm mentalitás a fundamentalistákra. A szakma mindenesetre ezt a kérdést nem így látja.

2016. márc. 11. 16:53
 15/16 Inkviziciós detektív ***** válasza:
Szerintem a kerdes sem ez vt, ez vezetett a hozzaallasomhoz. Eleg sok kerdest offolni szoktal.
2016. márc. 11. 17:16
 16/16 anonim ***** válasza:

Nem offolok semmit sem, mindig a témával kapcsolatban írok, most is ezt tettem.

A bibliai könyvek értelmezésénél figyelembe kell venni a keletkezési időt is, mert a történelmi háttér tagadhatatlanul hatással van az értelmezésre. Itt mutattam rá, hogy a Dániel könyve nem jóskönyv, hanem apokaliptikus irat, amely nagyrészt a hellenista kori eseményeket dolgozz fel. Meg kell tanulni, hogy mi a különbség az apokaliptikus irodalom és a jóskönyvek között. A laikus keresztényeknek ugyanis fogalmuk sincs róla.

De ha valaki jósolni akar belőle, hát jósoljon! Én szóltam. Nekem aztán mindegy, majd ha nem teljesedik - mert borítékolható, hogy nem fog - akkor megnézheti magát.

2016. márc. 11. 17:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!