A katolikus egyház miért égetett el Bibliákat?
Gondolom elrongyolódott, s volt helyette új.
Ami azt illeti a katolikus egyház valóban égetett jó néhány eretnek könyvet, olykor a szerzőjével együtt. Elképzelhető, hogy eretnek fordítású Bibliákkal is tett ilyet. Így akarta figyelmeztetni az embereket kárhozat tűzére, ahová az eretnek tanok vezetnek.
A Katolikus Egyház bocsánatot kért minden ilyen múltbéli tevékenységéért, ma már nem gondoljuk, hogy a tévtanítók rosszindulatúak és szükségszerűen elkárhoznak.
"eretnek fordítású Bibliák"
Komáromi fordítása mitől volt eretnek?
egyszerűen így akarták elejét venni a reformáció elterjedésének, és elégettek minden fajta protestáns iratot, legyen az egy pamflet, vagy egy adott nyelvű szentírás (szészlet) fordítása, persze itt feltételezték ,hogy bárki bármit simán átírhat benne, illetve teljesen egy kalap alá vették a többi "tévtanításokat hirdatő irattal", valljuk be az átírási félelemnek volt valóságalapja, a mai napig vannak szekták akiket ha nem támaszt alá a biblia akkor átírják, ha kell akár több ízben is, persze ezzel együtt azt lehet mondani, hogy tökéletesen alátámasztották ezzel a reformáció vádjait
viszont azt nem lehet mondani, hogy "a katolikusok bibliát égettek" mert a legtöbb esetben az ellenreformáció eszközeivel harcoltak, aminek a része volt, hogy ők is elkezdtek nemzeti nyelvű bibliákat nyomtatni és osztogatni, illetve magyarázni, felkészíteni az embereket a protestánsokkal való vitákra, stb stb
A Bibliát az Egyház állította össze, és szentesítette, teljesen abszurd, hogy a saját könyvét égette volna. Eredeti héber/görög nyelvű, vagy latin Bibliát - amely az Egyház hivatalos fordítása volt - biztosan nem égetett. Az eretnekfordításokat viszont elítélte.
Komáromi Csipkés György református tanár volt, tehát fordítása nem minősült hivatalos fordításnak, de nem tudok arról, hogy a fordítását elégették volna.
"azt nem lehet mondani, hogy "a katolikusok bibliát égettek"
Azt se lehet mondani, hogy embereket égettek, mi? Talán előbb tájékozódni kellene, pl. az interneten, hogy mit csináltak Komáromi fordításával. Elképesztő, hogy az átlag katolikusoknak fogalmuk sincs egyházuk istentelen dolgairól, és játsszák a szent semmiről sem tudót.
"azt nem lehet mondani, hogy "a katolikusok bibliát égettek". Akkor biztosan hazudnak az interneten ebben a témában...
kedves kérdező, igen simán lehet, az internet a legkevésbé jó információs forrás, az hogy "az interneten" még annyira se megbízható mint hogy "hallottam valahol" persze sok hiteles forrás van az interneten, de a nagyrésze ostobaság, mert ugye a "hallottam valahol" persze lehet hogy a "valahol" az éppenséggel egy az adott témáról szóló nemzetközi konferencián ahol a világ 10 legelismertebb szakértője folytatott kerekasztalbeszélgetést, csak ez épp nem valószínű a valószínű hogy valami haverom mondta szombat este félrészegen egy kocsmában
az internet világa valahogy a szólászabadság eg grotesszk kicsúfolása, ahol pl Vanyó László professzor véleménye ugyan úgy csak egy vélemény mint a prolié aki annyit tud hozzátenni a beszélgetéshez, hogy "csicska az összes" Dr. Zacher Gábor véleménye ugyan úgy csak egyetlen vélemény mint azé aki azt mondja "alkoholtól még senkinek semmi baja nem lett"
simán csinálhatok egy blogot róla, hogy tanúk és egyéb bizonyítékok birtokában jogi alapot készítem elő hogy feljelentselek gyerekzaklatásért, és egy rakás ember hinni fog a blognak, mondjál vagy tegyél akármit, holott nincs valóságalapja
tehát igen simán tévedhetnek/hazdhatnak "az interneten"
vagy ha nem akkor párhuzamosan igyekszik átvenni a világhatalmat az illuminati a szabadkőműveség az ufok a gyíkemberek, zsidók, titkos sátánisták ,kommunisták, stb stb
és nem NEM lehet azt mondani hogy "a katolikusok" vagy "a katolikus egyház" mert ez olyan mintha azt mondanád, hogy pl "a magyarok" vagy "a magyarság" követett el háborús bűnöket a 20. században, az én családom pl mind a két diktatúrában bújtatott üldözötteket, holott ameddig visza lehet követni a családfánkat mi bizony magyarabbak vayunk a legtöbb nagybetűs magyarnál
ugyan így voltak olyan katolikusok akik elégettek bibliafordításokat, és voltak olyan katolikusok akik maguk nyomtattak és osztogattak ilyeneket !!!AZ AZONOS IDŐSZAKBAN!!!
ha meg csak k**** anyázni akartál egyet a katolikusoknak akkor ügyes vagy sikerült, mindenki látta, hogy micsoda hős vagy, mostmár megírhatod a matekleckédet
„ma már nem gondoljuk, hogy a tévtanítók rosszindulatúak és szükségszerűen elkárhoznak.”
Mi történt, hogy ma már nem gondoljátok? Talán belelapoztatok a Bibliába? Azt nem csak égetni kell, hanem olvasni is, főként betartani!
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
„a mai napig vannak szekták akiket ha nem támaszt alá a biblia akkor átírják, ha kell akár több ízben is, „
Isten nem megmondta a Biblia legutolsó könyvében: „Tanúsítom mindenki előtt, aki ennek a könyvnek prófétai szavait hallja: Aki ehhez hozzáad, azt Isten azokkal a csapásokkal sújtja, amelyek meg vannak írva ebben a könyvben. S ha valaki elvesz ennek a prófétai könyvnek szavaiból, Isten megvonja tőle a jogot az élet fájához és a szent városhoz, amelyek ebben a könyvben meg vannak írva.” /Jel 22,18-19, SZIT ford/
Az Isten megbünteti a csalókat, de arra hol hatalmaz fel bárkit, hogy elégesse azokat? Mikor égették el az apostolok koruk apokrif iratait, pl. Tamás evangéliuma meg hasonlók?
A katolikus fordításban talán nincsenek hamisítások? Komáromi fordítása pl. szöveghűen fordítja az isteni nevet /tetragrammaton/ az ÓSZ-ben végig, a katolikus meg sunyin kihagyja/átfordítja, akkor melyik az eretnek fordítás? Csak nem utálják Isten nevét a magukat egyedül apostolinak tartók?
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
„ők is elkezdtek nemzeti nyelvű bibliákat nyomtatni és osztogatni,”
És mit szólnál hozzá, ha a más felekezetűek elkezdték volna égetni a katolikus Bibliákat? Akkor is, ki lett volna a felbujtó, kezdeményező? Az egyedül apostoli eredetű katolikus? Az igen nem arra vonatkozik, hogy apostoli eredetű.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
„sok hiteles forrás van az interneten, de a nagyrésze ostobaság,”
Mire gondolsz, pl a Depositumra? Teljes mértékben egyetértek! De az info nem onnan származik.
Xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
„az internet világa valahogy a szólászabadság eg grotesszk kicsúfolása”
A Gyakori Kérdések fórumra gondolsz? Ezzel is egyetértek. Itt éli ki magát nagyos sok alulművelt, magát kereszténynek valló hipohonder, akiknek a lételeme, hogy anélkül szapuljon másokat /agymosott, meg hasonlók/, hogy bizonyítana is valamit. De nem a Szentírásból támasztja alá korrektül a mondanivalóját, hanem torzult lelkivilágának engedve. /Az ateista borgőzösökről nem is beszélve./
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
„NEM lehet azt mondani hogy "a katolikusok" vagy "a katolikus egyház".
Akkor nevezzük nevén a gyereket: „De sok mindent elárul e nehéz korról Misztótfalusi egyéni sorstragédiája, vagy például Komáromi Csipkés György debreceni professzor Leidenben 1719-ben megjelent, s az egri érsek által megégetett „vértanú-Bibliája". Csak pár példány menekült meg a tűzhaláltól… „ [link]
Csak azért írtam katolikus egyházat, mert más országokban is égették Isten Szavát!
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
„20. században, az én családom pl mind a két diktatúrában bújtatott üldözötteket,”
Nekem meg a felebarátomat a pápai inkvizíció olajban elevenen megsütötte. [link]
Mit szólnál, ha a kutyádat elkapnám és beledobnám egy forró vízzel teli üstbe és rátennék egy rácsot, hogy ne tudjon kimászni? Édes, aranyos, barbarista vezetőkkel megáldott katolikus Barátom!
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
„anyázni akartál egyet a katolikusoknak”
Az indítékra kérdeztem rá - A katolikus egyház miért égetett el Bibliákat? - Mi az indítéka annak, hogy eretneknek ítéljenek egy bibliafordítást és megégessék?
Ha én vagyok Csia Lajos, Vida Sándor /stb./ és lefordítom a Bibliát, milyen jogon égeti el azt a katolikus egyház? Akkor beülök egy dózerba és nekimegyek a most épülő katolikus templomnak, mert az a szememben eretnek!? Ez így rendben van, ez a krisztusi módszer, mert magamról állítom, hogy csak én vagyok apostoli! Nem inkább ördögi?!!!
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
„ őket katolikus gyűlöletre tanítják, és semmiféle hazugságtól nem riadnak vissza.”
Katolikus gyűlöletre? Nem AZ GYÜLÖL, AKI ÖL?!!! És NEM AZ HAZUDIK, AKI GYÜLÖL?!!! Hazugság, gyűlölet és ölés. Apostolinak mondja magát, hazudik. Gyülöl, mert öl. És öl, mert az ördögtől van! És mert elégeti Isten Igéjét!
„Erről ismerhetők meg az Isten gyermekei és AZ ÖRDÖG GYERMEKEI: aki igazságot nem cselekszik, az egy sem az Istentől való, és az [sem], aki nem szereti az ő atyjafiát. Mert ez az üzenet, amelyet kezdettől fogva hallottatok, hogy szeressük egymást; Nem úgy, mint Kain, [aki] A GONOSZTÓL VALA, ÉS MEGGYILKOLÁ az ő testvérét. És miért gyilkolta meg azt? Mivel az ő cselekedetei gonoszok valának, a testvéreié pedig igazak.” /1Jn 3,10-12/
Figyelj, ez egy kérdezős fórum. Te kérdezel, mi válaszolunk, ha tudunk.
De ha csak kötekedni akarsz a katolikusokkal, azt ne itt tedd meg. Csináld inkább élőben, szemtől szembe! Meglátod, sokkal izgalmasabb ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!