Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A hit kedvéért szabad a hazugság?

A hit kedvéért szabad a hazugság?

Figyelt kérdés
2010. márc. 28. 19:52
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
82%

Olyan parancsolat nincs, hogy Ne hazudj. Olyan van, hogy "Ne tégy a te felebarátod ellen hamis tanúbizonyságot". Ennek ellenére természetesen nem illik hazudni, mert az más parancsolatok ellen vét, pl. szülők, házastárs tisztelete.

Mi az, hogy a hit kedvéért hazudni? Hogy olyasmit terjeszteni, amiről tudom, hogy nem igaz? Persze, hogy olyat nem szabad. Ha viszont valaki elhiszi ezt a Pio atyás dolgot, és úgy mondja, az nem hazudik, legfeljebb téved. Bizonyos esetekben pedig egyenesen kötelező hazudni, amikor pl. életeket menthetünk vele, mint párral felettem írt is valaki ilyen példát.

2010. márc. 29. 09:00
 12/16 anonim ***** válasza:
0%
kedves kérdező/kommentelők valószínűleg a kérdés alapja a ráhábról, a szajháról szóló történet, aki később Jézus ősanyja lett. olvassátok el. a válasz természetesen nem. azonban "óvatosnak kell lennünk, mint a kígyó, de ártatlannak, mint a galamb", azaz nem használhatunk fel a hitünk gyakorlásában, vagy a hitünk védelme érdekében hazugságot, viszont "beszédünket visszatarthatjuk", azaz egyszerűen nem válaszolunk egy olyan kérdésre, amire nem tudjuk a helyes választ, majd csak azután, ha felkészültünk rá.
2010. márc. 29. 13:00
 13/16 anonim ***** válasza:
A csodák jó részét nem szó szerint hanem metaforikusan kell értelmezni. A Biblia egy irodalmi mű, persze aki hisz benne annak valóságos, de nem mindig szó szerint kel érteni. A szabad-e hazudni és a hit pedig éppen attól függ melyik korban élsz és milyen keresztény alapú egyháznak vagy tagja mivel fenti művet mindenki másképpen magyarázza. Egyébként tisztességes embernek nyilván nem szabad hazudni, és ha direkt nem mondod el az igazat pedig kérdezik szerintem az is hazugság.
2010. ápr. 7. 22:23
 14/16 anonim ***** válasza:

és ha direkt nem mondod el az igazat pedig kérdezik szerintem az is hazugság.

pont erre írtam,hogy ha megkérdi a legjobb barátnőm,hogy szép e az arca,akkor mondjam,hogy nekem nem tetszik?Te neked ha ilyet mondanék,keresnéd e a társaságomat?Mert van ám pár ember,kinek ha nem hazudunk,igencsak mélyen érinti az igazság,és ilyet azért nem is illik mondani,hogy ha valakit szeretsz,hogy nekem abszolút nem tetszik az aránytalan krumpli orrod,mégha ez is az igazság...ha majd nem fog fájni az igazság,onnantól lehet gyakorolni a sosem hazudok műveletet,amikor majd a főnöködnek is megmondhatod,hogy igazságtalan,hogy kivételez,és nem fog érte kirúgni..ahm..mikor is fog eljönni az a világ?!..

2010. ápr. 7. 22:37
 15/16 anonim ***** válasza:

Ilyen hülyeséget senki nem kérdez a barátaitól, hogy szép-e az arca, és a főnökök se kérdezgetik általában, hogy kivételeznek-e valakivel.

Én egyébként a főnökömnek megmondom a negatív dolgokat is ha kérdezi, azt is hogy ha nem egyformán kezel mindenkit, ennek ellenére nem rugtak ki, és nem is fognak.(ugyenarról a főnökről van szó és nem a rokonom), persze tudom, hogy ez nem mindenhol így működik.

2010. ápr. 9. 17:12
 16/16 anonim ***** válasza:
tőlem már volt,hogy a barátnőm megkérdezte hogy szépnek látom e...kb 100kg,és turcsi orra van..na mit válaszolnál?Attól függetlenül kedves lány..de ha azt mondanám neki,hogy igazából nekem nem tetszel,csak belsőleg,nem hiszem,hogy a makacssága végett felhívna valaha is...tudod vannak olyan emberek,akik nem tűrik az igazságot,addig az alkalmazkodás végett kell egy kicsit füllenteni..de én mondjak bármiben ellent a főnökömnek,engem tuti kirúgna..én ilyen füllentős szitukba keveredek,azért írtam..és a barátom végett hazudnom is kellett,hogy ne utálják meg mégjobban!A békességért teszem,sajnálom,de muszáj!Különben folyamatos veszekedés lenne,és az senkinek sem jó!Így is van elég baj,még szítsuk is?Inkább befogom a számat,és mondok kevésbé igazat,minthogy mindenki egymásnak essen a hajszál híjján háburúskodás kellős közepén..
2010. ápr. 9. 17:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!