Hogyan vegyek magamon erőt, hogy eltudjak menni gyónni?
"a gyónás és a vallás hülyeség"
Nos kedves kérdező, ezt úgy írtad, mintha e kettő mindenhol szorosan összetartozna, elválaszthatatlanul.
Valaki nem is rég, pár napja tett fel hasonló kérdést, ott az illető attól félt, hogy helytelen Istenhez imádkozni addig, míg nem gyónt előtte.
Mi alapján volt ilyen félelme? Talán a Biblia fenyeget ilyen dolgokkal? Nem, pont abban nincs mégcsak a gyónás ilyenfajta szokása sem! Hiszen sok évszázaddal a Bilia befejezése után alakult ki a katolikus egyházban.
Általában a többi egyház nem gyakorolja, miért nem?
Személyesen Istennek kell imában megvallani bűneinket, ha valóban megbántuk, és nem gyakoroljuk sportszerűen.
Egyébként nincs más közvetítő, közbenjáró, csak Jézus Krisztus, aki által ezt megtehetnéd, aki mást mond, az az Írásokkal vitatkozik!
Remélem nem sértettelek meg, egyáltalán nem volt ez célom!
Köszönöm mindkét választ!
Első válaszolónak: egyzserűen attól félek, hogy, hogy fog rám nézni utána a pap, akinél szeretnék gyónni.(Azért nála szeretnék,mert Ő a hittantanárom is,és Ő számomra kicsit ilyen példakép.)
Második válaszolónak: nem,nem sértettél meg egyáltalán:).
Én is tudom, hogy más egyházak nem tartják fontosnak, náluk nincs ilyen, és ezt teljesen el is fogadom. Nekem is van nagyon sok nem katolikus rokonom,barátom.
Viszont én a gyónást jó dolognak tartom, meg szerintem fontos is,legalábbis én katolikusként így érzem.
(Ha pl. reformátusként nevelkedtem volna, valószínűleg nem tartanám fontosnak.)
Ja és amúgy 15 éves lány vagyok, tehát ne olyanokra gondoljatok, hogy megcsaltam a férjem, meg stb...
A második válaszoló vagyok, szia!
Te alapjában elég ésszerűen gondolkozol, ez nagyon helyes. Ezt írtad: "Viszont én a gyónást jó dolognak tartom, meg szerintem fontos is,legalábbis én katolikusként..."
Látod, lehet így is fogalmazni, vagyis az "én" mit akarokból indulok ki.
De vajon nem az a legfontosabb, hogy Isten mit akar? Úgy gondolod, neki ugyan mindegy? Lehet, hogy azt mondod most magadban, Isten biztosan azt akarja, hogy mi ezen a kérdésen ne vitatkozzunk.
Aztán persze, lehet hogy igazából azt akarja, hogy ne legyenek ilyen alapvető kérdések (nézeteltérések) emberek között, mert ugyanazt az egy igazságot vallják, amit Ő lefektetett.
Szerinted Isten nem egységet akarna, ha megkérdeznénk tőle? Hát miért nem vagyunk kíváncsiak a véleményére???
Miért az a döntő, hogy "én szerintem így, én szerintem úgy" kell Istent szolgálni, hisz ezek mindig is csak megosztottságot idéztek elő, ami... - ugye tanulod a történelmet, meg fogja ismételni önmagát!
Miért? Mert szerintem az a helyes amit a második, lepontozott válaszomban írtam, a bibliára alapozva, te szerinted pedig az lenne a helyes, ha hagynák mindent kritika nélkül. De itt megint elsiklunk a fő kérdés előtt, hogy Isten mit szeretne!
Sziasztok!
(Először is el kell mondanom, mielőtt bárki "nekem esne", hogy én most kérdeztem először ezen az oldalon, és nem tudom mi ez a pontozás, hogy mi a jelentősége.Tehát én nem pontoztam senkit sem le, se fel.)
A 3. válaszolónak: köszönöm a bíztatást, igazad van...
A 4. válaszolónak: bocsánat, de nem teljesen értem a válaszodat...
"Szerinted Isten nem egységet akarna, ha megkérdeznénk tőle?"
Hogy érted, hogy egységet?
Egységesen egy vallást? Jó, de akkor ki adja fel a sajátját.Nyilván, hogyha Te pl. református vagy, akkor Te azt gondolod a legjobbnak, mivel én katolikus vagy, én ezt gondolom a legjobbnak. Ez teljesen érthető. De akkor, hogy gondolod az egységet?
Egység akkor lehetne, ha pl. a katolikus,a baptista, a refomátus, a görög katolikus stb. mondjuk mind azt mondaná, hogy jó, feladjuk a saját vallásunk tanításait és áttérünk pl. az evangélikus vallásra és akkor egységesen mindenki pl. evangélikus lenne.(Szándékosan nem a katolikus vallást írtam példának.)
Viszont mindannyian, legalábbis az összes keresztény vallás egy Istenben hisz, tehát ilyen szempontból egység van és szerintem a lényeg ez!
Különben meg nem hiszem, hogy az utolsó ítéletnél az lenne a döntő, hogy te református, katolikus, vagy evangélikus voltál-e. Én úgy gondolom, hogy a vallások, segíteni próbálnak, az Istennel való kapcsolatodban, és ha pl. Neked a református segít a legjobban, akkor az a legjobb döntés Neked, ha a katolikus akkor az, de pl. ha Téged a baptista vallás "visz" a legközelebb Istenhez, akkor az a legjobb,ha baptista leszel...Úgyanis, ha már úgyis kérdezted, szerintem Isten azt szeretné, hogy minnél közelebb legyünk hozzá.
Én így gondolom nagyjából, de ez teljesen szubjektív véleményem.
"te szerinted pedig az lenne a helyes, ha hagynák mindent kritika nélkül."
Ezt a mondatot meg szinte egyáltalán nem tudom értelmezni,ezért kérlek, ha visszajösz még ide és van időd magyarázd el!
Ja! És tényleg nem akarlak megbántani semmivel, teljes mértékben eldogadom, ha Te mást gondolsz, és kérlek is, hogy írd le, hogy mit, mert tényleg kíváncsi vagyok rá, ha egyet értünk, ha nem.:)
"attól félek, hogy, hogy fog rám nézni utána a pap, akinél szeretnék gyónni."
#1 vagyok.
Ne foglalkozz vele, hogyan fog nézni. Ha értelmes ember, akkor örömmel fogad vissza. Esetleg tanácsokat ad, hogyan kerülheted el, hogy ismét csak hosszú idő múlva menj.
De még egyszer: a gyónás NEM a kereszténység része! Az csak a közösség egy szabálya, amelybe tartozol. Egy ellenőrzés és egyszersmind útmutatás az életedhez. Mindenképpen ahhoz menj, akiben teljesen megbízol - és még ő is csak tanácsokat adhat neked. A te életed, te éled - nem ő. Nem kérhet semmit számon tőled - arra való a saját lelkiismereted.
Helló, az vagyok, akit "nem teljesen értesz".
Mivel itt ez erősen off lenne, így érdemben nem tudok a válaszokkal foglalkozni, mivel a kérdésedet tiszteletben kívánom tartani. Inkább az írjon, aki egyetért vele.
Elérhetőséget nem adtál meg, így ki fogom írni kérdésnek, amit végül is te segítettél feltenni.
De azt meg kell állapítsam, hogy te tényleg nagyon értelmes vagy a korodbeliekhez képest ebben a témában!
Azt kívánom, hogy okosan használd fel a jelenlegi éleslátásodat, amivel kitünsz a tömegből.
Az "egységről" akarok kérdezni, lehet hogy nem lesz nagyon népszerű téma, majd meglátjuk. De ott lehet majd boncolgatni a kérdést.
Addig is gondolj Jézusra, és a korai tanítványai első 150-200 évére. Ők egységesek voltak-e? És ha igen, miben, miért, mennyire?
Sziasztok!
Köszönöm mindkét választ!
Az ötödik válaszolónak köszönöm a bíztatást és a jó tanácsokat.Igazad van, az én életem, én élem, nem a pap, de pont ezért mivel Ő kívűlálló, ezért jobban megtud ítélni bizonyos dolgokat,s könnyebben tud segíteni,pl. hogy milyen helyzetben mi számít bűnnek és mi nem.
Nekem ezért is tettszik a gyónás.:)
A hatodik válaszolónak: neked is köszönöm a válaszod,
igazad van, ez tényleg már eléggé eltér a témától, de szerintem érdekes téma, és jó róla beszélni.
Ha felteszed kérdésnek, akkor megyek és ott tényleg tudunk erről beszélgetni.
Ja! És köszi a "feladványt", fogok rajta gondolkodni.
A "valláskritika" címszó alatt tettem fel a "keresztényi egységről" szóló kérdésem:
Egységes-e a keresztény világ azzal az állításával, hogy "ugyanazt az Istent imádjuk?!" címmel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!