Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A katolikus teológia milyen...

A katolikus teológia milyen magyarázatot ad a halálos betegségekkel vagy élethosszig tartó fizikai és/vagy mentális fogyatékossággal született kisgyerek létezésére?

Figyelt kérdés
2016. jan. 17. 20:20
 1/9 anonim ***** válasza:
Nem vagyok katolikus, de miért ne lehetnének? Arra se ad magyarázatot hogy az alma miért esik le a fáról, vagy érted...
2016. jan. 17. 20:57
 2/9 A kérdező kommentje:
Értem a mellébeszélést.
2016. jan. 17. 20:58
 3/9 anonim ***** válasza:

Ez egyrészt a világ megromlása miatt van, másrészt azért, hogy a romlott emberi lény megtapasztalja a rosszat. Harmadrészt Isten felhasználja: tudod, cél szentesíti az eszközt. Negyedrészt a szenvedés formálhat, és érdemszerző lehet a lázadás nélkül viselt szenvedés.

[link]

[link]

[link]

[link]

2016. jan. 17. 21:44
 4/9 A kérdező kommentje:

És mi van azokkal, akiket a szenvedés rontott meg?

Ott Isten nem vállalja a felelősséget?

2016. jan. 17. 21:48
 5/9 anonim ***** válasza:
Szia kedves kérdező hívő emberként saját egyszerű gondolatomat írnám le. Nagyon sok mindenre, mint például miért hal meg egy magzat, vagy egy csecsemő, nincs tökéletes Bibliai magyarázat, abban az értelemben, hogy ezért vagy azért... viszont a Bibliában a jelenések könyvében világosan olvasni lehet, hogy majd a olyan könyvek, tekercsek fognak megnyílni, amiknek tartalmát eddig nem ismerhették az emberek. Szóval feltételezhető, hogy arra is, választ lehet majd az embernek kapni, hogy a teljesen megmagyarázhatatlannak tűnő dolgok miért úgy történtek ahogy. Más részt, ahogy az előttem szóló egyik válaszoló is leírta, sok embernek egy-egy tragédia pozitívan hathat hosszú távon, például lehet egy Ateista egy baleset által tapasztalhatja meg azt, hogy Isten mégis csak létezik, és az én szemléletem alapján így akár meg is menekülhet majd, ami lehet a baleset nélkül nem történhetett volna meg. Kérdezted, hogy azok akik a tragédiák által fordulnak el Istentől azzal mi a helyzet. Őszintén szólva, ha valaki tökéletes kapcsolatot ápol Istennel, és eljut a feltétel nélküli odaadásra akkor a tragédiákat képes az adott személy úgy kezelni, hogy nem Istent fogja hibáztatni, ha nem felismeri Isten által az adott helyzet történéseinek valóságát, célját. Sajnos Istennek muszáj próbára tennie a követőit, ahogyan azt a Bibliában is tette, sok ember valószínűleg akikről te is beszélsz kapcsolatot ápolnak Istennel, de sajnos még nem elég erős a hitük és a szeretetük Isten felé, ezért egy adott tragédia gond akár el is távolíthatja az embert Istentől, én úgy gondolom ez nagyon fáj akkor Istennek, de akkor legalább tudni fogja, hogy még edzeni kell azt az célt a tűzben. Én is rengetegszer a nehézségek során elkezdtem kiábrándulni Istenből pedig, sokszor úgy éreztem engem semmilyen helyzet nem bizonytalaníthat el. Szóval a próbák szükségesek. A Bibliában Krisztus példázata is a lehullott magról pont erre próbál rávilágítani, hogy van amikor a mag lehullik a gazba és együtt nő a gazzal, és amikor megnő megfolytja a gaz. Magyarán szépen erősödik az ember hittben, ismeretben, szeretetben, de valamiért az élet gondjai még mindig elszakítják Istentől. Remélem sikerült a te nézetedben félre beszélnem, igyekeztem megfelelően válaszolni. Szia.
2016. jan. 18. 01:04
 6/9 anonim ***** válasza:
nem*
2016. jan. 18. 01:06
 7/9 anonim ***** válasza:
Nick Vujicic is bizonyára roppant boldogtalan ember. Ha nektek van igazatok...
2016. jan. 18. 16:11
 8/9 anonim ***** válasza:
A katolikus egyháznak nincs semmi más magyarázata, mint az, hogy ezek az emberek szabad akaratukból(!) döntöttek úgy, hogy Isten ellen lázadnak, tehát Isten ártatlan a kérdésben. Majd megpróbálja valahogy máshogy megszólítani őket. A hivatalos katolikus teológia felülbecsli az ember szabadságát, van, amire az ember nem szabad, ahhoz természetfölötti segítség kell.
2016. jan. 18. 22:24
 9/9 anonim ***** válasza:
Mindenre azt mondják, hogy Isten útjai kifürkészhetetlenek.
2022. máj. 12. 11:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!