A keresztények miért olvasnak Ószövetséget?
Mert az Ószövetségre épül az Újszövetség.
Felekezetenként is függ hogy egyenlőnek tekintik-e a kettőt, vagy csak az Ószövetség igazán fontos. Bár ez nem hivatalos álláspont, csak gyakorlatilag van így...
A Teljes írás Istentől van, és nem lehet szét szedni.
mindössze vannak törvények, amik változtak, vagy megszűntek, de Isten ugyan az maradt,
A változás pedig a megváltás megtörténte miatt fordult más felé.
Egyébként pedig tanulságként íratta le ezeket, a régen történteket a jelenkor emberei számára.
S nem csak Izraelnek szólt, hanem első sorban nekik szólt, de az nem jelenti vagy jelentette, hogy ha valaki felismerte, hogy az Igaz Isten nem az akiben addig hitt, akkor ugyan azon törvény alá került, mint ha Izraelita lett volna.
Vagy is mindenkinek szól, most is.
Ézsaiás próféta könyve » 6. fejezet
9
És monda: Menj, és mondd ezt e népnek: Hallván halljatok és ne értsetek, s látván lássatok és ne ismerjetek;
10
Kövérítsd meg e nép szívét, és füleit dugd be, és szemeit kend be: ne lásson szemeivel, ne halljon füleivel, ne értsen szívével, hogy meg ne térjen, és meg ne gyógyuljon.
A Máté írása szerint való Szent Evangéliom » 26. fejezet
55
Ugyanekkor monda Jézus a sokaságnak: Mint valami latorra, úgy jöttetek fegyverekkel és fustélyokkal, hogy megfogjatok engem? Naponként nálatok ültem, tanítván a templomban, és nem fogtatok meg engem.
56
Mindez pedig azért lőn, hogy beteljesedjenek a próféták írásai. Ekkor elhagyák őt a tanítványok mind, és elfutának.
A Lukács írása szerint való Szent Evangéliom » 21. fejezet
21
Akkor akik Júdeában lesznek, fussanak a hegyekre; és akik annak közepette, menjenek ki abból; és akik a mezőben, ne menjenek be abba.
22
Mert azok a bosszúállásnak napjai, hogy beteljesedjenek mind azok, amik megírattak.
A János írása szerint való Szent Evangéliom » 15. fejezet
De azért lőn így, hogy beteljesedjék a mondás, amely megiratott az ő törvényökben: Ok nélkül gyűlöltek engem.
"A Teljes írás Istentől van"
És mégis mire alapozod ezen állításodat?
És honnan tudod, hogy Isten szava maradéktalanul megvan benne, netán nem hagytak ki belőle véletlenül/szándékosan fontos részeket, azok akik összeállították az eredeti tekercsekből a Bibliát?
Mindenből lehet tanulságokat leszűrni, még az Ószövetségből is. :)))
De keresztény szemszögből az Ószövetség valóban másodlagos. Természetesen érvényes hivatkozási alap, de nem önmagában, hanem csakis az újszövetségi tanítás iránymutatása szerint értelmezve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!