Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Szentháromság pártiak, Tamás...

Szentháromság pártiak, Tamás ezen kijelentése: "én Uram és én Istenem! " (János 20:28) valóban Jézushoz szólt? (többi lent)

Figyelt kérdés
Vagy esetleg értelmezhető úgy is, mint egy felkiáltás, amit meglepődöttségében tett, mint ahogy mi is szoktuk a magyarban ilyenkor mondani például hogy "Uram Isten!" Ilyenkor mi sem az éppen mellettünk álló személyt nevezzük Istenünknek.
2016. jan. 14. 21:52
1 2
 11/11 anonim válasza:

Zitusnak:

"szó szerinti fordításban: „Az Úr enyém és az Isten (ho The·oszʹ) enyém!” János 20:24–29. Vannak tudósok, akik ezt a kijelentést egy olyan, megdöbbenést kifejező kiáltásnak tekintik, amelyet Jézushoz intéztek ugyan, de amely valójában Istennek, az Atyjának szólt."

És kik ezek a tudósok? Valami infó róluk? A szószerinti fordításban az is benne van, hogy Tamás "ezt válaszolta neki" (vagyis Jézusnak). Tehát nem csak úgy egy felkiáltásról van itt szó, hanem felelet/válasz Jézusnak. Tamás azért mondta ezt Jézusnak, mert felismerte, hogy Ő az Uruk és Istenük, az egyszülött Isten.

"Mások viszont azt állítják, hogy az eredeti görög szerint ezeket a szavakat úgy kell értelmezni, mint amelyek Jézusnak szólnak."

Ugyan mi indoklná, hogy ne Jézushoz szólt volna Tamás? Talán nem nevezi Őt a Biblia máshol is Istennek? Csak ezen az egyetlen helyen? Ha pedig máshol is van erre példa, nyugodtan nevezhetjük Őt is Istenünknek, mint az Atyát.

"Még ha így volna is, az „Uram és Istenem!” kifejezésnek összhangban kell lennie az ihletett Írások többi részével. A feljegyzés szerint Jézus korábban ezt üzente a tanítványainak: „Felmegyek az én Atyámhoz és a ti Atyátokhoz, az én Istenemhez és a ti Istenetekhez.” "

Öszhangban is van, mivel az, hogy az Atya a mi Istenünk Jézus Istene, még nem zárja ki, hogy Jézus is a mi Istenünk legyen.

2016. jan. 26. 16:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!