Valóban létezik Isten? Vagy ez csak ámítás?
Szeretném a választ de amit eddig megnéztem olvastam
hallgattam azok mind azt mondták hogy nem létezik.Szükségem van a válaszra.
"És persze a sok rossz a világban..."
A jó és a rossz relatív fogalmak. Ami egy bizonyos embernek rossz, az a másik embernek jó is lehet. Ezeket a viszony minősítéseket csak mi találjuk ki magunknak, a nagy egységet tekintve nem léteznek.
Ha valami "rossz" történik veled, akkor az nem Isten büntetése, csupán valaminek az okozata, amit a törvényszerűségek engednek megtörténni, de a törvényszerűségek arra kellenek, hogy működjön a teremtett világ, nem pedig arra, hogy neked személy szerint minden "jó" legyen.
Isten "büntetése" csupán egy vallási dogma, egy babonás hülyeség, amivel az embereket fenyegetik a vallások képviselői, hogy aszerint cselekedjenek, amit ők elvárnak/ami az érdekük.
"az evolúció is, a teremtés cáfolására"
Az evolúció nem cáfolása a teremtésnek, hanem inkább bizonyíték rá.
# 23
Nem igazán értem miért jó az bárkinek is, hogy gyerekek betegen jönnek a világra. Vagy pl. az az eset, amikor beleszakadt az anyjába a feje születéskor.
"Nem igazán értem miért jó az bárkinek is, hogy gyerekek betegen jönnek a világra. Vagy pl. az az eset, amikor beleszakadt az anyjába a feje születéskor."
Rendszer, szabályok, következmény. Ok-okozat. Nem Isten büntetése. És valóban, az ember saját szemszögéből nézve ez senkinek sem lehet jó. De nem tudhatod, hogy mi lett volna, ha nem így történik.
"Isten minden embernek szabad akaratot adott."
Az Édenkertben nem pont ez volt a legnagyobb probléma?
"Mi történhetett volna? A kisgyerek felnő és elhozza a világvégét? Hagyjuk már."
Nem, megszületik és egy életre szenved és beteg lesz, vagy meghal az anya is szülés közben, vannak más alternatívák is, amik rosszabbnak tűnhetnek. A terhesség 12. hete előtt akármikor lehet spontán vetélés, mindenféle előjel nélkül. Akkor ez is gonosz dolog lenne? Gonosz dolog az, hogy a nő szervezete szűri a genetikai problémákat és kilöki a gyereket? Ezek nem gonosz dolgok, ilyen a természet.
Az, hogy ki mikor hal meg életében, teljességben irreleváns. Az anyagi világ, ami egy zárt körforgásban lévő rendszer. Anyagból leszel, anyaggá válsz.
Ha úgy gondolod, hogy nincs lelked, akkor lényegtelen ezen aggódni, mert a vége a történetnek amúgy is a nagy büdös semmi, hiába is érsz el bármit az életedben.
Ha úgy gondolod, hogy van lelked, ami létezik a tested halála után/születése előtti állapotban is, akkor is lényegtelen a dolog, mert maximum újra leszületsz, ha lesz rá lehetőséged.
Itt jegyezném meg, hogy az egyszer élünk(katolikus) verzió, ami után jön az ítélet és a pokol/mennyország, teljesen értelmetlen és ellentmondásos állítás, ezt biztosan elvetném.
Igen és itt jön a kérdés, hogy ha az én rokonommal történik valami, akkor nem sajnálom-e, nem számít-e a halála. De igen, számít, de ez a saját önzőségem, mivel szerettem és megszoktam a jelenlétét. De ha a lélek létezésében hiszel (ami jelenleg túlmutat az anyagi világról alkotott tudásunktól, mint ahogy az is, hogy mi működteti a teremtett világ rendszerét), akkor tudhatod azt is, hogy az egész földi élet csak játék, a lélek szempontjából irreleváns, hogy milyen fiatalon halsz meg.
Az ilyen dolgokat én nem úgy fogom fel, hogy Isten büntetése, hanem úgy, hogy így kellett történnie, az ő történetének itt kellett véget érnie. Változtatni nem tudok rajta, ezért a forrást hibáztatni teljesen értelmetlen.
"Ha létezik isten, nagy ívben szarik a kalapba és nem avatkozik közbe semmibe. Így se jót, se rosszat nem tesz velünk. Innentől kezdve irreleváns az ő magasztalása."
Igazából majdnem korrekt a meglátás. Bár azt nem mondanám, hogy szarik a kalapba, mivel miatta működhet ez a rendszer, gyakorlatilag az ő kegyéből élheted az anyagi testeddel, az anyagi életedet. Ami lehet jó és lehet rossz is, de ha az anyagon túl gondolkozol, minden csak tapasztalat és csak több leszel tőle.
"Nem muszáj hinni Isten minden embernek szabad akaratot adott."
Ez így van, ez a világ ad lehetőséget rá, hogy a szabad akaratoddal élj. Akárcsak egy számítógépes játékban. De ha megnézed, nem létezik igazán kötöttségek mentes játék sem, mindig van egy téma, történet, ami behatározza a játék minőségét. A játék programozója nem követeli meg tőled, hogy minden egyes alkalommal imádd a nevét és fogalmad sincs ki a programozó, mégis szórakoztat a játék.
Istennek nem célja, hogy a teljes tudatlanságból indított anyagi létezésben őt magasztald, higgyél benne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!