Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Kedves orthodox keresztények,...

Kedves orthodox keresztények, válaszolnátok néhány kérdésemre? (többi lent)

Figyelt kérdés

Katolikusból-ortodox egyházba való áttérés kb. mennyi idő, ha keresztelkedtem és bérmálkoztam is?

Van valami befogadó szertartás?

Amíg kettő között "lógok",párhuzamosan járok templomba?

Katolikusból hivatalosan, formailag is ki kell-e lépni?

Orthodox egyház melyik Biblia fordítást használja?

Mit kell még tudni áttéréssel kapcsolatban?

Köszönöm a válaszokat előre is!

2016. jan. 8. 15:26
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
100%

elnézést kérek az álltalánosításért, tény, hogy rengeteg oroszországo orosz hiteles és korrekt

én ezeket orosz barátaimtól hallottam, akik egyébként a mai napig orosz templomba járnak, de már itt Magyarországon, otthon teljesen ki voltak ábrándulva, de szerintem elég csak az orosz egyház történetét megvizsgálni, vagy magát a patriarchát, engem IV. Sándor pápára emlékeztet őszintén szólva

az hogy mennyie befogadóak, kell e nyelvet tanulni stb az a gyülekezettől függ, ha budapesti vagy valószínűleg lesznek keserű tapasztalataid, ha miskolci akkor épp ellenkezőleg

2 féle lehetőség van, vannak a teljesen nemzetiségi templomok, ott nyilván illik megtanulni, ha ugyan nem is kötelező az adott nyelvet

vannak a magyar gyülekezetek ahol vagy csak magyarul van vagy nagyrészt magyarul a szertartás, ebben az esetben már viccesebb a dolog mivel mindenhol határozottan azt fogják mondani hogy NEM kell megtanulni a nyelvet, sőt esetleg kifejezetten missziós céllal alapult a gyülekezetet, és ezért hangsúlyozzák is, hogy ez egy XY alapítású de magyar gyülekezet (ilyen pl Budapesten a Petőfi téri Nagyboldogasszony), ez jó esetben valóban így is van, viszont sok esetben itt is azt lehet tapasztalni, hogy azért elvárják, hogy egy kicsit görög/orosz/szerb/bolgár/román stb legyél, már nem származásban hanem, hogy tanuld meg valamennyire a nyelvet és vedd fel a kultúrát, és ez esetenként politikával is egybekötött, pl putyin rajongónak kell lenni, különben nem néznek jó szemmel (sajnos ebben az esetben is a már említett Nagyboldogasszonyt tudnám példának hozni)

2016. jan. 10. 18:39
 12/18 anonim ***** válasza:
100%

"sok esetben itt is azt lehet tapasztalni, hogy azért elvárják, hogy egy kicsit görög/orosz/szerb/bolgár/román stb legyél, már nem származásban hanem, hogy tanuld meg valamennyire a nyelvet és vedd fel a kultúrát, és ez esetenként politikával is egybekötött, pl putyin rajongónak kell lenni, különben nem néznek jó szemmel (sajnos ebben az esetben is a már említett Nagyboldogasszonyt tudnám példának hozni)"

- ezt cáfolnom kell, hogy így lenne, több mint tíz éve járok a Petőfi térre (bár az utóbbi években ritkábban), viszont amiket írsz, SOSEM tapasztaltam.

Valamelyik hazánkban honos orthodox egyház nyelvét azért célszerű megtanulni, mert így szélesebb lesz a látóköröd, mint ha csak a magyarra fordított szövegekhez férsz hozzá. E utóbbi ugyan örvendetesen gyarapodott az elmúlt 25 éveben, de azért még mindig nagyon kevés, különösen akkor, ha valamilyen speciális kérdés érdekel téged.

2016. jan. 10. 20:37
 13/18 A kérdező kommentje:

Szeretném még megkérdezni hogy ha valaki áttér, (szertartás után) az regisztrálva van-e (vagy ilyesmi), mint pl. a keresztelés, bérmálás stb., hivatalosan?

(Vagy csak onnantól fogva odajár templomba?)

2016. jan. 14. 19:09
 14/18 anonim ***** válasza:
100%

Van regisztráció.

Nem csak úgy odajár áttérés után, hanem már áttérés előtt oda jár.

Mikor én a Petőfi térre kezdtem járni hetente kétszer az áttérésem előtt, már nem jártam katolikus templomba, mert ott immár kényelmetlenül éreztem magam. Mindenki helyzete más.

2016. jan. 14. 20:18
 15/18 anonim ***** válasza:
100%
ez gyülekezet függő, van ahol nem írnak fel "hivatlosan" van ahol igen
2016. jan. 14. 20:40
 16/18 A kérdező kommentje:

# 14.

Igen úgy gondoltam,lehet hogy rosszúl fogalmaztam meg.

Köszönöm szépen mindkét választ!

2016. jan. 14. 22:11
 17/18 A kérdező kommentje:
Tudnátok valamit írni az öltözködéssel kapcsolatban vagy ua. mint egyébként más templomokban szokás?
2016. jan. 15. 17:09
 18/18 anonim ***** válasza:
100%

igen mint más templomokban, tehát legrosszabb esetben lesz egy öregasszony aki csúnyán néz egyébként le se...

de ha nagyon "hivatalosak" akarunk lenni, akkor zárt cipő, hosszú nadrág, hosszú ujjú ing/polo, ellentétben más felekezetekkel itt a legkevésbé sem kell jólfésültnek vagy jólborotváltnak lenni

hölgyek esetében ha nadrág akkor mint a férfiaknál ha szoknya akkor legalább pont térd alá érjen, vállak legyenek takarva, ne legyen a felső ruházat mélyen dekoltált

szintén a hölgyek esetében szokott lenni hogy a fejen hordjanak kendőt, nem úgy mint a muszlimok hanem mint mondjuk a falusi öregasszonyok, vagy elég ha csak jelzésértékkel rá van terítve, viszont ez már tényleg nagyon esetleges, mert pl Oroszországban ezt kifejezetten illik, Görögországban kifejezetten leveszik a nők a kedőt ha amúgy az utcán hordanák, ennek történelmi okai vannak, de ami számodra fontos, hogy Magyarországon éppen mert nem lehet tudni ki honnan jött, tud e egyáltalán erről a szokásról baromira nem foglalkoznak vele

2016. jan. 16. 23:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!

Adataid védelme fontos számunkra!

Mint a weboldalak többsége az interneten, honlapunk működéséhez és célzott hirdetések megjelenítéséhez mi és hirdetési partnereink is cookie-kat tárolunk az általad használt eszközön. Ahhoz, hogy ezt megtehessük, a hozzájárulásod szükséges. Erről az adatvédelmi tájékoztatónkban részletes információkhoz juthatsz, illetve bizonyos cookie-k használatával kapcsolatban további lehetőségeid vannak.