Kedves orthodox keresztények, válaszolnátok néhány kérdésemre? (többi lent)
Katolikusból-ortodox egyházba való áttérés kb. mennyi idő, ha keresztelkedtem és bérmálkoztam is?
Van valami befogadó szertartás?
Amíg kettő között "lógok",párhuzamosan járok templomba?
Katolikusból hivatalosan, formailag is ki kell-e lépni?
Orthodox egyház melyik Biblia fordítást használja?
Mit kell még tudni áttéréssel kapcsolatban?
Köszönöm a válaszokat előre is!
elnézést kérek az álltalánosításért, tény, hogy rengeteg oroszországo orosz hiteles és korrekt
én ezeket orosz barátaimtól hallottam, akik egyébként a mai napig orosz templomba járnak, de már itt Magyarországon, otthon teljesen ki voltak ábrándulva, de szerintem elég csak az orosz egyház történetét megvizsgálni, vagy magát a patriarchát, engem IV. Sándor pápára emlékeztet őszintén szólva
az hogy mennyie befogadóak, kell e nyelvet tanulni stb az a gyülekezettől függ, ha budapesti vagy valószínűleg lesznek keserű tapasztalataid, ha miskolci akkor épp ellenkezőleg
2 féle lehetőség van, vannak a teljesen nemzetiségi templomok, ott nyilván illik megtanulni, ha ugyan nem is kötelező az adott nyelvet
vannak a magyar gyülekezetek ahol vagy csak magyarul van vagy nagyrészt magyarul a szertartás, ebben az esetben már viccesebb a dolog mivel mindenhol határozottan azt fogják mondani hogy NEM kell megtanulni a nyelvet, sőt esetleg kifejezetten missziós céllal alapult a gyülekezetet, és ezért hangsúlyozzák is, hogy ez egy XY alapítású de magyar gyülekezet (ilyen pl Budapesten a Petőfi téri Nagyboldogasszony), ez jó esetben valóban így is van, viszont sok esetben itt is azt lehet tapasztalni, hogy azért elvárják, hogy egy kicsit görög/orosz/szerb/bolgár/román stb legyél, már nem származásban hanem, hogy tanuld meg valamennyire a nyelvet és vedd fel a kultúrát, és ez esetenként politikával is egybekötött, pl putyin rajongónak kell lenni, különben nem néznek jó szemmel (sajnos ebben az esetben is a már említett Nagyboldogasszonyt tudnám példának hozni)
"sok esetben itt is azt lehet tapasztalni, hogy azért elvárják, hogy egy kicsit görög/orosz/szerb/bolgár/román stb legyél, már nem származásban hanem, hogy tanuld meg valamennyire a nyelvet és vedd fel a kultúrát, és ez esetenként politikával is egybekötött, pl putyin rajongónak kell lenni, különben nem néznek jó szemmel (sajnos ebben az esetben is a már említett Nagyboldogasszonyt tudnám példának hozni)"
- ezt cáfolnom kell, hogy így lenne, több mint tíz éve járok a Petőfi térre (bár az utóbbi években ritkábban), viszont amiket írsz, SOSEM tapasztaltam.
Valamelyik hazánkban honos orthodox egyház nyelvét azért célszerű megtanulni, mert így szélesebb lesz a látóköröd, mint ha csak a magyarra fordított szövegekhez férsz hozzá. E utóbbi ugyan örvendetesen gyarapodott az elmúlt 25 éveben, de azért még mindig nagyon kevés, különösen akkor, ha valamilyen speciális kérdés érdekel téged.
Szeretném még megkérdezni hogy ha valaki áttér, (szertartás után) az regisztrálva van-e (vagy ilyesmi), mint pl. a keresztelés, bérmálás stb., hivatalosan?
(Vagy csak onnantól fogva odajár templomba?)
Van regisztráció.
Nem csak úgy odajár áttérés után, hanem már áttérés előtt oda jár.
Mikor én a Petőfi térre kezdtem járni hetente kétszer az áttérésem előtt, már nem jártam katolikus templomba, mert ott immár kényelmetlenül éreztem magam. Mindenki helyzete más.
# 14.
Igen úgy gondoltam,lehet hogy rosszúl fogalmaztam meg.
Köszönöm szépen mindkét választ!
igen mint más templomokban, tehát legrosszabb esetben lesz egy öregasszony aki csúnyán néz egyébként le se...
de ha nagyon "hivatalosak" akarunk lenni, akkor zárt cipő, hosszú nadrág, hosszú ujjú ing/polo, ellentétben más felekezetekkel itt a legkevésbé sem kell jólfésültnek vagy jólborotváltnak lenni
hölgyek esetében ha nadrág akkor mint a férfiaknál ha szoknya akkor legalább pont térd alá érjen, vállak legyenek takarva, ne legyen a felső ruházat mélyen dekoltált
szintén a hölgyek esetében szokott lenni hogy a fejen hordjanak kendőt, nem úgy mint a muszlimok hanem mint mondjuk a falusi öregasszonyok, vagy elég ha csak jelzésértékkel rá van terítve, viszont ez már tényleg nagyon esetleges, mert pl Oroszországban ezt kifejezetten illik, Görögországban kifejezetten leveszik a nők a kedőt ha amúgy az utcán hordanák, ennek történelmi okai vannak, de ami számodra fontos, hogy Magyarországon éppen mert nem lehet tudni ki honnan jött, tud e egyáltalán erről a szokásról baromira nem foglalkoznak vele
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!