A nagy egyházszakadásig hol volt a keresztény világ közepe? Milyen ˇfelekezetűnek" vallották magukat?
Esetleg nem is voltak felekezetek?
A kérdés nyilván az ortodoxokra és a katolikusokra vonatkozik.
Az ortodoxok tényleg jobban megmaradtak az ősibb keresztényi tanoknál míg a katolikus már akkor elkezdtek újítani? ?????????
Na és a többi akkor már létező egyház? Kopt,örmény,szír egyház hol volt,merre húzott, miért maradt ki?
Miért nem játszottak nagyobb szerepet a történelemben?
Ha ezek előbb létrejöttek,mint a katolikus egyház, ha ősibbek akkor nem járnak közelebb az igazsághoz?
De jó válaszok. A 9 pont olyasmi amit olvasni szeretek.
Miért KELL bizonyítani az apostoli leszármazást.
Anélkül nem lehet megérteni és magyarázni a Bibliát?
Ha jól tudom az ortodoxok is a vasárnapot tartják. A szombatról mi a véleményük? Hiszen az lenne a hetedik nap amikor meg kell pihenni.
Miért ünneplik hozzánk képest csúszva az ünnepeket?
nem minden ortodox egyház ünnepli cúsztatva, aki igen az azért mert a julianus naptárt használják, hogy miért nem a gergelynaptárt annak számos oka van, pl mert Gergely pápa nevéhez kötődik akinek a neve számos érdeme mellett összefonódott a katolikus hatalmi őrülettel
lehet olvasni és lehet érteni a bibliát az egyházon kívül is, az üdvösség is végső soron kizárólag Isten döntésétől függ.
De mégis érdemes feltnni a kérdést, hogy kinek van joga magát kereszténynek mondani, nyilván annak aki abba a közösségbe tartozik amit Jézus alapított, a bibliát is Jézus közvetlen tanítványai írták le (pontosabban csak az újszövetséget), tehát lehet azt mondani, hogy a helyes értelmezés azoké akik írták nemigaz? Persze nem egy olyan nehezen érthető könyv, szóval ha elolvasod, és veszed a fáradtságot, hogy picit utána olvass a történelmi háttérnek te is érteni fogod.
De még a hitelesség miatt is fontos, mert gondolj csak bele, mondjuk holnap gondolok egyet azt mondom, hogy látomásom volt, mostantól csak az keresztény aki hozzám tartozik, mindenki feleségét dughatom, mindenki kötelessége ideadni a fiezetése felét ,stb akkor mi alapján döntöd el, hogy ki a valódi keresztény, hát nyilván nem én ,hiszen engem senki nem nevezett ki püspökké, a biblia sem öszeegyeztethető az én nézeteimmel stb stb
tehát az apostoli jogfolytonosság végső soron a legitimitás egy mérőeszköze, de nem az egyetlen mérőeszköze, a katolikus egyház elleni egyik erős (és szerintem jogos) kritika, hogy szinte kizárólag erre hivatkozik
persze nem mindenki gondolja így, sok protestáns felekezet úgy gondolja ez egyáltalán nem érdekes, viszont érdemes figyelembe venni ,hogy a reformáció időszakában még Luther és Kálvin (és a többiek) sem vonták kétségbe ennek a fontosságát, nem úgy tekintettek magukra mint akik egyházszakadást okoznak hanem mint aki marad jogfolytonos egyház része, csak helyreállítja annak az eredeti tanítását, éppen azért mert ők sme gondolták ,hogy csak úgy valaki mint egy céget egyházat alapíthat
fontos egyébként megérteni, hogy az "egyház" nem a jogi vagy szervezeti struktúrát jelenti (bár a katolikus tanítás nem áll olyan mesze ettől) nem a keresztények összességét, maga az eredeti görög sző, "ecclesia" is csak annyit jelent ,hogy összegyűlt emberek, ezért egyes bibliafordításokban nem is úgy írják ,hogy "egyház" hanem "gyülekezet"
szombat vs vasárnap:
a kereszténységben már a kezdetektől a vasárnapra esett a szombat, valószínűleg mert Jézus akkor támadt fel ,de végső soron lényegtelen ,hiszen arról van szó, hogy legyen egy ilyen "ünnepnap" a kereszténységben nem is veszik olyan szigorúan mint pl a júdaizmusban, mert Jézus is azt mondta, hogy "a szombat van az emberért, és nem az ember a szombatért"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!