Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Istenhívő vagy ateista vagy?...

Istenhívő vagy ateista vagy? Kik vannak többen?

Figyelt kérdés

Illetve az intelligencia összefügg az ateizmussal?

A vallásos emberek többnyire elvakultak, "buták"?

2015. dec. 29. 11:54
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:

# 6

"Hol húzod a meg a "fundi" határát? Azt tartod fundamentalistának, akik terrorcselekményt hajtanak végre?"

Nem nekünk kell ezeket a fogalmakat meghatározni, ezek a fogalmak létező szakkifejezések. A vallásszociológia ezzel foglalkozik, szigorúan tudományos alapon.

És most éppen az a helyzet állt elő, hogy én, a vallásos magyarázom egy ateistának a tudományok jelentőségét :D

2015. dec. 29. 12:51
 12/20 anonim ***** válasza:
65%

#6-os teljesen félreértettél.

"Akkor korlátozzuk a statisztikát az egyetemet végzett hívőkre? Picit igazságtalan lenne a többiekkel szemben nem? "

Nem így értettem, amit írtam. Hanem úgy, hogy a statisztikádban szereplő vallásos-arány túlnyomó része csak vallásosnak vallotta magát, de valójában nem az. Nem jár templomba, nem jár misére, nem imádkozik esténként, nem gyón és nem áldoz, és úgy általában nem is foglalkozik a vallásával (már ha van neki egyáltalán). Az ilyen csak akkor vallásos, ha megkérdezik tőle, hogy mi a vallása, tehát papíron. Az ilyenek egy jó részének még egyszer sem volt a kezében Biblia, illetve ha volt is, azt még soha életében nem olvasta végig.

"Ebből a 2. mondatot igaz. Azt meg senki nem mondta, hogy azért mert valaki ateista lenne, jobb lenne a képessége. "

Azt írod, hogy az általam írtakból csak a második mondatom igaz. A következő mondatodban pedig leírod tökbe ugyanazt, mint amit én írtam az első mondatomban, amire azt írtad, hogy az nem igaz :D

"Hol húzod a meg a "fundi" határát? Azt tartod fundamentalistának, akik terrorcselekményt hajtanak végre?"

Nem, az a fanatikus. A fundi az, aki szóról-szóra elhisz mindent, ami a Bibliában le van írva, és úgy, ahogyan abban le van írva, és nem is vetődik fel benne semmiféle kérdés azokkal kapcsolatban. Aki a Bibliát nem csak egy erkölcsi útmutatónak tartja, ami valójában, hanem mint történelmi és természettudományos kérdésekben is helytálló könyvnek.

2015. dec. 29. 12:59
 13/20 anonim ***** válasza:
56%

"Nem így értettem, amit írtam. Hanem úgy, ...."

És ki dönti el, hogy ki lehet akkor vallásos? Ha annak vallja magát akkor már az szerintem, mert ő úgy érzi, hogy ez áll hozzá legközelebb.

"Azt írod, hogy az általam írtakból csak a második mondatom igaz. A következő mondatodban pedig leírod tökbe ugyanazt, mint amit én írtam az első mondatomban, amire azt írtad, hogy az nem igaz :D "

Igaz, benéztem elsőre, amit írtál :D. De van összefüggés az ateizmus és az intelligencia között, csak szerintem nem az ateizmustól lesz valaki intelligensebb, hanem azért lesz valaki ateista mert intelligens.

2015. dec. 29. 13:06
 14/20 anonim ***** válasza:

"Viszont statisztikai tény, hogy az ateistáknak magasabb iskolai végzettségük van, mint a hívőknek."

Ennek oka hogy aki megszerzi a diplomát sajnos gyakran beképzelt lesz. Túlértékeli saját magát, azt gondolja ő a legokosabb a világon. Ezeknél az embereknél megfigyelhető a nagyképű viselkedés is. Neki senki ne mondja meg hogy mit kell tenni mert ő a legokosabb és ez a vallásra is igaz. Ő jobban tudja ezért neki ne írjon elő semmit semmilyen vallás.

2015. dec. 29. 13:14
 15/20 anonim ***** válasza:
31%

Nem ártana azt sem tisztázni, hogy milyen intelligenciáról beszélünk, ugyanis van nyolcféle különböző intelligencia, melyek egymástól többé-kevésbé függetlenek.

Ezek a következők:

- nyelvi intelligencia

- matematikai-logikai intelligencia

- zenei intelligencia

- interperszonális intelligencia

- metakognitív intelligencia

- spirituális intelligencia

- emocionális intelligencia

+ még egy, ami hirtelen nem jut eszembe.

Mindannyian megörököljük ezen intelligenciák kisebb vagy nagyobb szintjét, azonban mindegyik intelligencia fejleszthető is.

Ennek ellenére mégsincsen közvetlen összefüggés az iskolázottság és az intelligencia között. Alacsony nyelvi intelligenciával is el lehet végezni egy nyelvi szakot az egyetemen, ha kellően kitartó az illető. Más meg óriási nyelvi intelligenciával is a földet szántotta négy elemivel, csak éppen a piacon megtanulta az összes környékbeli nemzetiségi nyelvet is.

És azért az is elég meglepő lenne, ha valamelyik kutatás azt hozná ki, hogy az ateistáknak magasabb a spirituális intelligenciájuk, mint a hívőknek :)))

2015. dec. 29. 13:40
 16/20 anonim ***** válasza:
63%

"És ki dönti el, hogy ki lehet akkor vallásos? Ha annak vallja magát akkor már az szerintem, mert ő úgy érzi, hogy ez áll hozzá legközelebb. "

Igen, ez egy nehéz kérdés. Mindenesetre az szerintem nem vallásos, akit ugyan kiskorában megkereszteltek, de egyébként nem nagyon hisz egy felsőbbrendű teremtő létezésében. Az sem az, aki ugyan eljárkál templomba néha, de egyáltalán nem keresztényi (krisztusi) életet él (tehát általában nem tartja be a tízparancsolatot, még ha ugyan nem is rablógyilkos). Sőt, az sem, aki ugyan nagyjából krisztusinak nevezhető életet él, de amúgy nem hisz Istenben, hanem a saját józan belátása alapján nem csal, nem lop, nem paráználkodik, satöbbi.

A vallásosnak vallásról (ez de szép megfogalmazás:D) annyit, hogy tesóm osztálytársai közül beszélgettem sokkal a szalagavatóján, felvetődött a kérdés. Ők általában nem igazán hívők, sőt, néhányuk egyenesen istentagadó (ateista) volt. Azonban mikor megjelentek a népszámlálók, és kérdezték őket a vallásról, akkor vallásosnak mondták magukat. "Mégis mit tehettem volna, mikor ott ült mellettem apám, anyám?" Más részük pedig azt mondta, hogy ő ugyan nem hisz Isten létezésében, de a szülei vallásosként jelölték meg őt a kérdőíven, az ő megkérdezése nélkül, annyira evidensnek tartották a dolgot.

"De van összefüggés az ateizmus és az intelligencia között, csak szerintem nem az ateizmustól lesz valaki intelligensebb, hanem azért lesz valaki ateista mert intelligens."

Igen, ebben nagyrészt egyetértünk. Talán még annyi, hogy a neveltetés is nagyon sokat számít; ha valaki vallásos családban nő fel, kb. 80% az esélye, hogy önmaga is vallásos lesz, és fordítva. Tehát csak kb. minden ötödik ember lesz ateista, aki egyébként vallásos közegben nőtt fel, és minden ötödik válik később vallásossá, akit egyébként ateista szülők neveltek.

2015. dec. 29. 13:45
 17/20 anonim ***** válasza:

Igen, de statisztikában csak az tud lenni, amit mondtak az emberek. De egyetértek lehetséges, hogy ez lehúzza az átlag intelligenciát a vallásosoknál.

Viszont, ami már sokkal jobban vizsgálható, ha megnézünk egy szervezetet, mint pl.: a Royal Society, vagy az MTA, akkor itt az látható, hogy a vallásosok száma jóval az ateisták,agnosztikusok száma alatt van.

Szerintem kevesebb ember lesz ateista vallásosból, mint fordítva. De ez vélemény lehet nem így van. Amúgy igazad van, hogy neveltetés nagyon sokat számít, ami szerint egy nagyon jó érv a vallás ellen. Azt szoktam mondani katolikusoknak, hogy képzeljék el, hogy ha Iránba, vagy Szaúd Arábiába születnék, ugyanúgy tisztelnék Mohamedet, mint most Jézust és ugyanúgy védenek a Korán álláspontját, mint most a Bibliáét.

2015. dec. 29. 18:17
 18/20 anonim ***** válasza:

Több mint valószínű hogy így lenne. Akkor Jézust csak egy sima prófétának, és nem Isten fiának tartanák.

Abban is igazad lehet, hogy a vallásos családból származók nagyobb része válik ateistává, mint fordítva. Ezt bizonyíthatja az, hogy jelenleg lényegesen nagyobb az ateisták aránya az össz-népességben, mint ezelőtt akár csak 200-300 évvel (legalábbis a felvilágosult európai környezetben). Bár az is lehet, hogy régen sem volt más a valódi arány, de érdekből az ateista is vallásosnak vallotta magát, ha megkérdezték. Naná, különben nagyon csúnyán néztek volna rá a többiek (egy alapvetően nem szekuláris társadalomban ez felért volna egy "társadalmi öngyilkossággal").

2015. dec. 29. 19:17
 19/20 anonim ***** válasza:

I-tenhívő.

Nem.

Nagy hülyeség.

2015. dec. 31. 13:13
 20/20 anonim ***** válasza:

19-es vagyok

Attól függ melyik vallás.

De azért valljuk be ,hogy az anti-teisták (NEM ateistákról írok most!) se 100-asok...

2015. dec. 31. 13:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!