Istenhívő vagy ateista vagy? Kik vannak többen?
Illetve az intelligencia összefügg az ateizmussal?
A vallásos emberek többnyire elvakultak, "buták"?
Magyarországon a 2011-es népszámláláskor:
ateista: 1,5 %
hívő, de nem tartozik felekezethez: 16,7 %
hívő és valamelyik felekezethez tartozik: 45,8 %
nem nyilatkozott: 27,2 %
Az intelligencia pedig nem függ össze a vallásossággal vagy az ateizmussal.
* bocsi, mellényomtam:
hívő és valamelyik felekezethez tartozik: 54.6 %
#1 amit írtál teljesen irreleváns.
USA-ban átlag állampolgárok közül 90%, hisz istenben. Kiemelkedő tudósok közül 10%. Több számot lásd a wiki linken.
Statisztika :D Na igen. Annak az 50% hívőnek kábé a felének sosem volt a kezében Biblia, a maradék 90%-a sem olvasta végig legalább egyszer.
Az intelligencia és az ateizmus között nincs korreláció, tehát nem jobb képességűek az ateisták, mint a vallásosak. Viszont tanultságot tekintve valóban nagyobb az arány az ateisták között. Persze ez nem jelenti azt, hogy az ateisták között ne lenne kőhülye is. Van, szép számmal.
A vallásos emberek nem elvakultak vagy buták többnyire. Minden vallásban van néhány fundi, nyilván minél több ember tartozik egy bizonyos valláshoz, annál nagyobb a száma az ezen vallásbeli fundiknak is. Ők többnyire valóban kevés természettudományos ismerettel rendelkezek, de ez azért nem mondható el általánosságban az összes vallásosról.
"Statisztika :D Na igen. Annak az 50% hívőnek kábé a felének sosem volt a kezében Biblia, a maradék 90%-a sem olvasta végig legalább egyszer. "
Akkor korlátozzuk a statisztikát az egyetemet végzett hívőkre? Picit igazságtalan lenne a többiekkel szemben nem?
"Az intelligencia és az ateizmus között nincs korreláció, tehát nem jobb képességűek az ateisták, mint a vallásosak. Viszont tanultságot tekintve valóban nagyobb az arány az ateisták között."
Ebből a 2. mondatot igaz. Azt meg senki nem mondta, hogy azért mert valaki ateista lenne, jobb lenne a képessége. Maximum jobban ki tudja használni, mert nem zárják be az elméjét az irracionalizmus korlátai.
"Persze ez nem jelenti azt, hogy az ateisták között ne lenne kőhülye is. Van, szép számmal. "
Ezt én is írtam, hogy nem szabad általánosítani.
"Minden vallásban van néhány fundi, nyilván minél több ember tartozik egy bizonyos valláshoz,"
Hol húzod a meg a "fundi" határát? Azt tartod fundamentalistának, akik terrorcselekményt hajtanak végre? És azokkal mi van, akik csak imádkoznak, hogy összejöjjön? De ez nem is a topichoz tartozik, csak nincs éles határ a mérsékelt is fundi között.
Plusz egy kiegészítés a kérdéshez. Ez nem egy vagy-vagy kérdés.
Lehet az illető teista, deista, panteista, agnosztikus, antiteista vagy vallhat egy teljesen egyéni nézetet is.
# 4
"amit írtál teljesen irreleváns"
A 2011-es magyar népszámlálási adatokat írtam. Ha tetszik, ha nem, ma Magyarországon ez az ateisták és a vallásosok aránya.
"A 2011-es magyar népszámlálási adatokat írtam. Ha tetszik, ha nem, ma Magyarországon ez az ateisták és a vallásosok aránya."
Igazad van, én csak arra koncentráltam, hogy az intelligencia összefügg-e az ateizmussal, amire a népszámlálás ezen része nem ad választ. De valóban kérdés volt az arány is, bár nem tudom, hogy a kérdező Mo. viszonylatra vagy itt lévő emberekre gondolt, mivel az elég egyértelmű, hogy Mo-n mik az arányok.
"Az intelligencia pedig nem függ össze a vallásossággal vagy az ateizmussal."
Erre a kijelentésedre meg ott vannak a linkelt statisztikáim.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!