A Biblia tiltja az eskütételt? Szabad e esküt tennem, pld. Bíróságon?
Túl sok amcsi filmet nézel! :-)
Magyarországon a bíróságon nincs eskütétel. Egyszerűen a bíró figyelmeztet a hamis tanúzás és hamis vád következményeire, és megkérdezi hogy megértetted-e. Vádlottként ráadásul még a hamis tanúzás sem játszik, csak a hamis vád. ( Magyarul: ha vádlott vagy a saját mentésed érdekében büntetlenül hazudhatsz bármit, csak olyant nem, amivel más vádolnál meg hamisan bűncselekmény elkövetésével.)
# 4
Miért is? Amit Jézustól idéztem, ott nem csupán felesleges esküldözésről van szó: "Én pedig azt mondom nektek, hogy egyáltalán ne esküdjetek"
Szóval?
István35!
Ezekszerint,nem helyes ha valaki esküt tesz pld,katonai eskü ,vagy orvosi eskü?
Hát nem nagyon értem,esküdjünk ,vagy ne esküdjünk????
Jakab 5:12 is így szól: "Mindenekelőtt pedig, testvéreim, ne esküdjetek se az égre, se a földre, se más egyébre. Hanem legyen a ti igenetek igen, és a ti nemetek nem, hogy ítélet alá ne essetek."
Igen, itt egyértelműen tilt minden eskütételt, hiszen kijelenti, hogy semmire ne esküdjünk. Ennek oka pedig, hogy megelőzze azt, hogy esetlegesen egy hamis (nem betartott, akár akaratlagosan, akár nem) eskütétel miatt kerüljünk ítélet alá.
A Biblia kijelenti: „Még csak lépteit sem irányíthatja a járókelő ember” (Jeremiás 10:23)
Egyszerűen egy fölösleges terhet raknák magunkra egy eskütétellel, ezért tiltja a Biblia. De ha te bevállalod ezt a rizikót, a te döntésed.
Az eskü és a fogadalomtétel nem ugyanaz, bár a hétköznapi nyelvhasználatban összecsúszik a jelentése.
A katonai eskü és orvosi eskü az tulajdonképpen fogadalomtétel, erre nem vonatkozik a bibliai tiltás.
A bibliai tiltás arra az esküre vonatkozik, amikor az állításunkat akarjuk az esküvel igazolni. De ha az állam kötelezi az embert az eskütételre (pl. az amerikai bíróságon), akkor ennek az állampolgári kötelességnek eleget kell tenni. Ilyenkor tehát esküt kell tenni, de ha ezt nem írja elő az állam, akkor magunktól nem esküdözhetünk semmire.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!