Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A Biblia tiltja az eskütételt?...

A Biblia tiltja az eskütételt? Szabad e esküt tennem, pld. Bíróságon?

Figyelt kérdés
2015. dec. 15. 12:12
 1/10 anonim ***** válasza:
Ha jól tudom, akkor csak Istenre nem esküdhetsz. Istenre esküszöm, én így tudom, de majd jön valaki, aki jobban tudja. :D
2015. dec. 15. 12:42
 2/10 anonim ***** válasza:

Túl sok amcsi filmet nézel! :-)

Magyarországon a bíróságon nincs eskütétel. Egyszerűen a bíró figyelmeztet a hamis tanúzás és hamis vád következményeire, és megkérdezi hogy megértetted-e. Vádlottként ráadásul még a hamis tanúzás sem játszik, csak a hamis vád. ( Magyarul: ha vádlott vagy a saját mentésed érdekében büntetlenül hazudhatsz bármit, csak olyant nem, amivel más vádolnál meg hamisan bűncselekmény elkövetésével.)

2015. dec. 15. 12:52
 3/10 anonim ***** válasza:
30%
„Hallottátok azt is, hogy megmondatott a régieknek: Ne esküdj hamisan, az Úrnak pedig add meg, amit esküvel fogadtál. Én pedig azt mondom nektek, hogy egyáltalán ne esküdjetek: se az égre, mert az az Isten királyi széke, se a földre, mert az lábainak zsámolya, se Jeruzsálemre, mert az a nagy Király városa; de ne esküdj saját fejedre sem, hiszen egyetlen hajad szálát sem tudod fehérré vagy feketévé tenni. Ellenben a ti beszédetekben az igen legyen igen, a nem pedig nem, ami pedig túlmegy ezen, az a gonosztól van.” (Máté 5:33-37)
2015. dec. 15. 13:21
 4/10 anonim ***** válasza:
István 35nek ismét sikerült nem értelmezni kérdést.
2015. dec. 15. 13:43
 5/10 anonim ***** válasza:
Biblia nem tiltja, hogy megesküdjünk arra, hogy igazat mondunk a bíróságon. Ugyanakkor óva int attól, hogy ne esküdözzünk jelentéktelen dolgokkal kapcsolatban (Jakab 5:12).
2015. dec. 15. 14:32
 6/10 anonim ***** válasza:

# 4

Miért is? Amit Jézustól idéztem, ott nem csupán felesleges esküldözésről van szó: "Én pedig azt mondom nektek, hogy egyáltalán ne esküdjetek"

Szóval?

2015. dec. 15. 20:27
 7/10 A kérdező kommentje:

István35!

Ezekszerint,nem helyes ha valaki esküt tesz pld,katonai eskü ,vagy orvosi eskü?

Hát nem nagyon értem,esküdjünk ,vagy ne esküdjünk????

2015. dec. 15. 23:17
 8/10 anonim ***** válasza:

Jakab 5:12 is így szól: "Mindenekelőtt pedig, testvéreim, ne esküdjetek se az égre, se a földre, se más egyébre. Hanem legyen a ti igenetek igen, és a ti nemetek nem, hogy ítélet alá ne essetek."

Igen, itt egyértelműen tilt minden eskütételt, hiszen kijelenti, hogy semmire ne esküdjünk. Ennek oka pedig, hogy megelőzze azt, hogy esetlegesen egy hamis (nem betartott, akár akaratlagosan, akár nem) eskütétel miatt kerüljünk ítélet alá.

A Biblia kijelenti: „Még csak lépteit sem irányíthatja a járókelő ember” (Jeremiás 10:23)

Egyszerűen egy fölösleges terhet raknák magunkra egy eskütétellel, ezért tiltja a Biblia. De ha te bevállalod ezt a rizikót, a te döntésed.

2015. dec. 16. 09:09
 9/10 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat.
2015. dec. 16. 12:50
 10/10 anonim ***** válasza:

Az eskü és a fogadalomtétel nem ugyanaz, bár a hétköznapi nyelvhasználatban összecsúszik a jelentése.

A katonai eskü és orvosi eskü az tulajdonképpen fogadalomtétel, erre nem vonatkozik a bibliai tiltás.

A bibliai tiltás arra az esküre vonatkozik, amikor az állításunkat akarjuk az esküvel igazolni. De ha az állam kötelezi az embert az eskütételre (pl. az amerikai bíróságon), akkor ennek az állampolgári kötelességnek eleget kell tenni. Ilyenkor tehát esküt kell tenni, de ha ezt nem írja elő az állam, akkor magunktól nem esküdözhetünk semmire.

2015. dec. 16. 13:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!