A keresztényeknek mi a véleményük az emlékművek előtt való meghajlásról?
Magyarországon ez nem igazán szokás, de nem is kell olyan messzire menni, ott van pl. Anglia, ahol a mai napig meghajolnak pl. a háborús hősök emlékművei, vagy temetésen a koporsó előtt. Szerintetek ez már kimeríti a bálványimádás fogalmát?
A Jehova Tanúk véleményét sejtem, inkább a többiekére vagyok kíváncsi.
A képtisztelő felekezetek határozott különbséget tesznek imádat és tisztelet között. Ez a hitéletre vonatkoztatva is igaz, a hitéleten kívül pedig nincs is imádat, kizárólag csak tisztelet, amit sokféle formában ki lehet fejezni és ki is szabad fejezni.
És emellett arról se feledkezzünk meg, hogy Szent Pál hogyan értelmezi a bálványimádás fogalmát:
"Sanyargassátok tehát tagjaitokban azt, ami földies: a paráznaságot, tisztátalanságot, érzéki vágyakat, bűnös kívánságokat és kapzsiságot, ami igazában bálványimádás. Ezek miatt száll Isten haragja a hitetlenség fiaira" (Kol 3,5-6).
Én nem vagyok vallásos, de azért képben vagyok keresztény szokásokat illetően, mert 2-3 generációval korábbi összes ősöm r. katolikus vagy református volt.
Temetésen ravatalnál, lélekharangnál és emlékművek előtt is meghajolunk.
Nem bálványimádás.
A Bibliában emberek előtt is meghajoltak,persze tiszteletadás céljából.A baj ott kezdődik,amikor egy kép/szobor előtt istentisztelet (!) céljából hajolnak meg.
# Roland G.
"A baj ott kezdődik,amikor egy kép/szobor előtt istentisztelet (!) céljából hajolnak meg."
A baj ott kezdődik, hogy ha keverjük a fogalmakat. :)
Az "istentisztelet" kifejezés jellegzetes hungarizmus, más nyelvekben ezt a görög után "liturgiának" hívják, és most nem kapcsolódik ide.
Az "Isten-tisztelet" az teljesen más fogalom. Ebben a formában kicsit félrevezető, mert Istent imádjuk és tiszteljük, ahol egyértelműen az imádat ("latreia") a hangsúlyosabb, hiszen az imádat egyedül csak Istennek jár.
Máriát, a szenteket, az angyalokat, lelki atyáinkat, egyes liturgikus tárgyakat meg tiszteljük ("timetike proszkünezisz").
Természetesen nem várható el egy nem-képtisztelőtől, hogy jártas legyen a képtisztelet teológiájának a részleteiben. Csak nem szerencsés, ha a saját félreértéseit osztja meg, és ezzel összezavar másokat is :)
8#
"Máriát, a szenteket, az angyalokat, lelki atyáinkat, egyes liturgikus tárgyakat meg tiszteljük ("timetike proszkünezisz").
Csak egy kérdésem van:A Bibliában van olyan eset amikor Mária-szobrot tisztelnek vagy szenteket és hozzájuk imádkoznak?
Nem akarok teológiai vitába szállni,csak egy igent vagy nemet kérek.
Köszönöm!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!