Mi értelme a "soft-vallásosságnak"? (Természetesen a vak fanatizmust is elítélem)
figyelj ne sértődj meg a további gondolat menetemen ...de..
ez az egész h evangélikus meg katolikus, meg református stb...ugyan az az egy hit az egész ..egy hitböl alakult ki a katolicimus és abbol a többi ..(református , evangélikus ..stb..)az egyik letisztultabb ,másik úgymond csicsásabb ,harmadik még másabb de a gyökerük egy..
itt az embereknek nem a hiszek nem hiszek kérdéssel van baj mert igazából az ember egy olyan genetikailag selejt lény akinek mindig hinni és támaszkodnia kell valamire mert a legtöbb emberben benne van az a "félsz" h most van valaki velünk vagy egyedül vagyunk kérdése..igy hisz.Istenben vagy a tudományban vagy a realizmusban ez tök mindegy.Még aki azt vallja h nem hisz az is tudat alatt remél ami majdnem egyenlő azzal h hisz :)
Nem szoktam megsértődni! :)
Valóban a keresztyén vallásoknak a gyökerük az Evangélium. A "soft-vallásosak" gyakran idáig sem jutnak el, nemhogy arról vitáznának hogy van-e predesztináció, vagy hogy a katolikusok hagyományai vannak-e olyan fontosak mint a Biblia. Na meg egy teológus is nyílván mondhatna olyat, amihez meg nekem nincs közöm se.
Na ja, elég baj ha valaki azért hisz mert fél. Ateisták gyakran úgy képzelik el ,hogy a hívők gyenge, buta és elesett emberek akik nem akarnak szembenézni az egyedülléttel, ezért inkább hisznek. Én a való életben egy ilyennel se találkoztam még, persze az én ismerősi köröm nem reprezentatív minta...
Végre egy értelmes kérdés. :)
Egyfelől persze nem jó a szoft-vallásosság, sőt, ellene is megy a vallás lényegének. János írja a laodiceaiaknak, hogy bárcsak hideg lennél vagy meleg, de mivel langyos vagy, kivetlek. Szóval ebből a szempontból nagyon nem kóser a dolog.
Ugyanakkor tudomásul kell venni, hogy az egyházak egyben társadalom-szervező tényezők is. A kisközösségek életében ez különösen érvényes. Ehhez pedig nem kell teljes odaadású hívőnek lenni, elég a szoft-vallásosság.
Ma már alig van aki tudja, hogy a falubúcsú eredetileg a templom védőszentjének ünnepe volt, de azért a falubúcsút még mindig megtartják.
A kérdés az, hogy maguk az egyházak mit tudnak, vagy mit akarnak kezdeni a hitükben gyenge híveikkel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!