Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mi értelme a "soft-vallásosság...

Mi értelme a "soft-vallásosságnak"? (Természetesen a vak fanatizmust is elítélem)

Figyelt kérdés
Sok ember úgy van vele hogy vagy hisz Istenben, de nem fűzi tovább a gondolatot, hogy jó akkor mit is akar tőle Isten, meg mi miért van (mármint nem tudományosan hanem teológiailag). Illetve sok ember hagyományból eljár templomba ünnepnapokon, keresztelőn, temetésen, vagy esküvő alkalmával, de nem is érdekli hogy van-e Isten vagy akar-e tőle valamit Isten. Ezek az emberek (ha keresztyénekről van szó) és beszlégetek velük a vallásról, és szakítunk egy kis időt és elmondom hogy mi is az az Evangélium, akkor elképednek hogy most már összeáll a kép...
2015. nov. 27. 18:51
 1/4 Ozmium42 ***** válasza:
Tradíció, közösséghez tartozás, alakoskodás, nyájszellem, számítás.
2015. nov. 27. 18:53
 2/4 anonim ***** válasza:

figyelj ne sértődj meg a további gondolat menetemen ...de..

ez az egész h evangélikus meg katolikus, meg református stb...ugyan az az egy hit az egész ..egy hitböl alakult ki a katolicimus és abbol a többi ..(református , evangélikus ..stb..)az egyik letisztultabb ,másik úgymond csicsásabb ,harmadik még másabb de a gyökerük egy..

itt az embereknek nem a hiszek nem hiszek kérdéssel van baj mert igazából az ember egy olyan genetikailag selejt lény akinek mindig hinni és támaszkodnia kell valamire mert a legtöbb emberben benne van az a "félsz" h most van valaki velünk vagy egyedül vagyunk kérdése..igy hisz.Istenben vagy a tudományban vagy a realizmusban ez tök mindegy.Még aki azt vallja h nem hisz az is tudat alatt remél ami majdnem egyenlő azzal h hisz :)

2015. nov. 27. 19:33
 3/4 A kérdező kommentje:

Nem szoktam megsértődni! :)

Valóban a keresztyén vallásoknak a gyökerük az Evangélium. A "soft-vallásosak" gyakran idáig sem jutnak el, nemhogy arról vitáznának hogy van-e predesztináció, vagy hogy a katolikusok hagyományai vannak-e olyan fontosak mint a Biblia. Na meg egy teológus is nyílván mondhatna olyat, amihez meg nekem nincs közöm se.

Na ja, elég baj ha valaki azért hisz mert fél. Ateisták gyakran úgy képzelik el ,hogy a hívők gyenge, buta és elesett emberek akik nem akarnak szembenézni az egyedülléttel, ezért inkább hisznek. Én a való életben egy ilyennel se találkoztam még, persze az én ismerősi köröm nem reprezentatív minta...

2015. nov. 27. 19:44
 4/4 anonim ***** válasza:

Végre egy értelmes kérdés. :)

Egyfelől persze nem jó a szoft-vallásosság, sőt, ellene is megy a vallás lényegének. János írja a laodiceaiaknak, hogy bárcsak hideg lennél vagy meleg, de mivel langyos vagy, kivetlek. Szóval ebből a szempontból nagyon nem kóser a dolog.

Ugyanakkor tudomásul kell venni, hogy az egyházak egyben társadalom-szervező tényezők is. A kisközösségek életében ez különösen érvényes. Ehhez pedig nem kell teljes odaadású hívőnek lenni, elég a szoft-vallásosság.

Ma már alig van aki tudja, hogy a falubúcsú eredetileg a templom védőszentjének ünnepe volt, de azért a falubúcsút még mindig megtartják.

A kérdés az, hogy maguk az egyházak mit tudnak, vagy mit akarnak kezdeni a hitükben gyenge híveikkel.

2015. nov. 27. 23:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!