Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Elsősorban muszlimoktól...

Elsősorban muszlimoktól kérdezem, hogy miért szent hely a Sziklamecset? (Összetett kérdés, részletek apróbetűsen. )

Figyelt kérdés

A legenda szerint a Sziklamecset sziklájáról ugratott fel Mohamed próféta Burák nevű lován a mennybe. Viszont az iszlám hagyomány jól dokumentálja Mohamed életét, aki soha nem járt Jeruzsálemben. Hogyan oldja fel az iszlám ezt az ellentmondást?

Másik kérdésem az, hogy van-e más oka is annak, hogy az iszlám kiemelt fontosságú kegyhelyének tekinti a Sziklamecsetet?

Osztja-e például a zsidó hagyományt, miszerint Ábrahám itt akarta volna feláldozni a fiát?

Előre is köszönöm a hozzáértő válaszokat! :)

2015. nov. 6. 15:05
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:

Nem értem hogy mit nem értesz. Részletesen leírtam, hogy az egykori salamoni templom helyén mikor mi épült.

Állításod szerint 612-ben járt ott Mohamed, akkor éppen keresztény templom volt az Al-Aksza helyén is meg azon a sziklán is, ahonnan állítólag az égbe ugratott a lovával.

Mohamed életében Jeruzsálem a Bizánci Birodalomhoz tartozott. 100%-ban keresztény város volt (ez volt az államvallás) zsidóknak pedig meg volt tiltva ekkoriban a letelepedés. Többségében görögök és örmények, kisebb részben arámiak és asszírok laktak a városban. Arabok Mohamed életében még nem laktak arrafelé.

A kérdés az, hogy mit keresett Mohamed egy színkeresztény városban, ahol nem is beszélték a nyelvét, és miért ment be Szűz Mária templomába (Al-Aksza) és miért ugratott föl egy másik templomból (Szikla-mecset) a tetőn keresztül az égbe ???

:)))

2015. nov. 11. 16:31
 12/16 anonim ***** válasza:

"Állításod szerint 612-ben járt ott Mohamed, akkor éppen keresztény templom volt az Al-Aksza helyén is meg azon a sziklán is, ahonnan állítólag az égbe ugratott a lovával."

Nem 612-őt irtam hanem 621-et :) nézd meg jobban :)

2015. nov. 11. 16:40
 13/16 A kérdező kommentje:

Bocsi, valóban.

Akkor viszont nem volt ott szentély, az Al-Aksza és a Sziklamecset helyén is üres placc volt, ahogy ezt korábban írtam.

Mohamed tehát nem lehetett az egykori Salamon temploma helyén semmilyen szentélyben. (Salamon templomának a romjainál sem, mert azok már évszázadok óta nem is léteztek.)

Ezzel végül is akkor megvan akkor a válasz :)))

2015. nov. 11. 19:43
 14/16 anonim ***** válasza:
Ahogy látom nem is nézed a válaszokat :) Senki sem mondta hogy keresztény templomból történt volna a mennybemenetel, ezt csak a te állítod. Te magad is azt mondtad hogy ekkor már lerombolták az ott álló szentélyeket tehát amit állítasz nem lehetséges :) Hogy akkor voltak-e ott romok Salamon templomából vagy sem nem lényeges. Az biztos hogy a templom ott állt. A mennybemenetel pedig arról a szikláról történt aminek a képét belinkeltem. Látsz még ellentmondást? :)
2015. nov. 11. 20:01
 15/16 anonim ***** válasza:

Köszönöm ezt az érdekes történelmi diskúrzust.

Igen a kérdező párszor elnézte az évszámot felcserélt szám miatt... 12 - 21.

A kérdezett ellentmondás:

"621-ben történt. Két Korán versben van emlités erről az eseményről. Jeruzsálem nem szerepel de az Al Aksa mecset igen."

VS

"A lerombolt Mária-templom helyén csak 680-690 körül épült meg az Al-Aksza, addig csak az üres telek volt."

2015. dec. 18. 21:38
 16/16 anonim ***** válasza:

Mi pedig köszönjük a hozzászólást :) Pont erre válaszoltam, de akkor próbáljuk meg mégegyszer.

A Korán versben Mescid-i Haram és Mescid-i Aksa szerepel. Ezek nem egy épületet jelölnek hanem területet. Mescid-i Haram a Kábát és a körülötte lévő területet jelöli ami kb 360 ezer négyzetméter. Mescid-i Aksa is ugyanúgy a mecset és az azt körbeölelő terület. A ma látható Sziklamecset Mohamed próféta menybemenetele után épült. A menybemenetel pedig nem épületről hanem egy szikláról történt. Ennek a képét linkeltem be.

Egyéb ellentmondás?

2015. dec. 21. 14:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!