Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Kedves zsidó származású/vallás...

Kedves zsidó származású/vallású Emberek! Ti hogyan tértek meg Istenhez, ha nem hisztek Jézusban?

Figyelt kérdés

Elsősorban olyan zsidó vallásúaktól szeretnék választ kapni, akik Jézus messiási voltát elutasítják.De természetesen olyan zsidó származású/vallásúak is válaszolhatnak,akik felismerték már Jézusban a Messiást, főleg, mert a tanúságtételük számomra mindig érdekes, és nagyon megható is :)

(Jómagam "gentile" vagyok)

Válaszaitok szeretettel várom! :)

Dalma

2015. okt. 23. 21:30
1 2 3 4
 21/37 anonim ***** válasza:

Kedves Dalma!

Nem hallottál még arról, hogy a Bibliát lehet másként értelmezni? Amit te az Ószövetségben messiási jövendölésként értelmezel, azt ők máshogy értik (persze nekik az nem "Ószövetség). Nem hinném, hogy Istenhez nem közeledhet egy olyan zsidó ember, aki őszintén hisz abban az értelmezésben amit vall.

2015. okt. 25. 23:54
 22/37 A kérdező kommentje:

Kedves Utolso! Igen ,a Bibliat sok fele modon lehet ertelmezni. Ahany felekezet /vallas ,annyi ertelmezes.Bar hozzateszem ,szerintem rossz ,hogy ennyi vallas van ,mert csak osszezavarja az embereket . En magam tapasztalata szerint ,Jezuson keresztul tudtam kozel kerulni Istenhez ,es ezt nem a Biblia miatt mondom ,mert megteresem elott elvetettem a Szentirast.

A kerdesem ettol fuggetlenul nem megteritonek szantam , es a kerdes ala irt kiegeszitesem sem,hiaba tunik ugy. Ha felrerthetoen fogalmaztam,akkor elnezest kerek!

2015. okt. 26. 00:14
 23/37 anonim ***** válasza:

Kedves Dalma!

1) Ismerek Solom Hurwitz nevű igen nagy tudásáu, kíváló rabbit, ha Tobinak köze van hozzá, akkor könnyû neki :) , úgyhogy a válaszát nyugodtan tekintheted irányadónak. ( Láttam másik válaszát, az is teljes és pontos volt )

2) "Érdekes, amiket írsz, én pl, nem tudtam, hogy a zsidóság körében két külön nap van , amikor bűnbocsánatot kérhetnek. "

Azért ne keverjük:

Az Engesztelõ Nap, amikor "hivatalosn" bocsánatot nyerünk. Ekkor "pecsételi meg" I-ten azt a döntést ( beírást ), amit 10 nappal korábban, az Újév ünnepén hozott. Az újév és Yom Kippur közötti napokat Félemetes Napoknak nevezzük, mert még nem tudhatjuk, hogy megpecsételik-e az Ítéletet.

A Újév különben nem csak vallási, hanem "történelmi" ünnep is: az Embern, Ádám teremtésének emlékünnepe. Hitünk szerint ez volt a Teremtés hatodik napja, amikor I-ten az embert teremtette.

Mellékesen az egész õszi ünnepkör ( Újév ( Tisri 1., 2. ) Yom Kippur ( Engesztelõ Nap Tisri 10. ) és a Sátrak ünnepe ( Ttisri 14 - 22 ) természeti ünnep is: a betakaríás ünnepe. A Tóra parancsa szerint épp ezért a Sátrak ünnepéneik nyolc napját vídámsággal kell tölteni.

Viszont, mint írtam, a rabbik azt tanítják, a megtérést legjobb minden nap elvégezni. :)

Ja és a megtérés: bûnbánat, ima és jótékonyság. ( ez van az imánkban. )

3) "azzal egyetertek ,hogy egy Isten van"

Sajnos nem láttam Tobinnál és asszem én sem írtam elõbb, hogy mit is jelent a zsidó vallás szerint I-ten:

"Létezik, de létezése nincs határidôhöz kötve. ...Felfoghatatlan és egysége is határtalan. Nincs fizikai formája, nem is test Ô, nincs mihez hasonlítani Szentségét. Ôsibb minden teremtménynél, elsô, de elsôségének nincs kezdete."

( "Sámuel imája" zsidó imakv 14. old.: "A tizenhárom hittétel" 1.2.3. )

Nb.: Maimonies nyomán, a jegyzet szrnt szerzôje ismeretlen, a Dr Pollák Miksa ford.ban megjelent imakv ( Bp. 1987 ) szrnt Dániel ben Jehuda )

( Maimonides ( 1135 / 1137 / 1138 – 1204) : Rabbi Moshe Ben Maimon, Rambam (héberül), Múszá ibn Majmún ibn Abdalláh al-Kurtubí al-Iszráílí (arabul), 1185-tôl másodállásban Szaladin szultán háziorvosa), a középkor egyik legnagyobb zsidó filozófusa volt.

"ateistává váltam"

Nem kell szégyellni: "Az elsô korty a természettudomány serlegébôl ateistává tesz, a serleg alján azonban Isten vár." ( Werner Heisenberg ( 1901 – 1976 - a kvantummechanika felfedezéséért kapott Nobel-díjat 1932 -ben ) - ha vki, ô igazán ismerhette a "serleg" teljes tartalmát :) )

"rossz ,hogy ennyi vallas van"

Lehet, de nem mi, zsidók tehetünk arról, h ilyen sok. Nekünk csak egy van, 3500 év óta. :)

Az elõbb említett Maimonides foglalkozott azzal a kérdéssel, hogy miért engedte meg I-ten a kereszténységet, ha az annyi bajt okozott választott népének ( mert már addig is okozott sokat ).

Azt a választ talalta, hogy mi zsidók csaka feledat egyik részével foglalkoztunk, a parancso eljesítésével, azonban elmulasztottuk aztl hogy az Örökkévaló, áldott Õ, tanítását ( Tóráját ) megismertessük a Világgal.

Ezt pótolta a kereszténység, ha kissé lazított formában is. ( És ezt folytatta még kicsit változatva, sajnos kissé félreérthetõevé torzítva keleten az Iszlám ).

"nem megteritonek szantam"

Persze. :) Amúgy hiába is lenne. Ha olykor, pl utcán mormonok magyarázni kezdenek, azt szoktam mondani: õseimnek az utóbbi 4000 évben ( Ábrahámtól számíva ) bevált, akkor most minek kezdjek kísérletezni? :)

+++++++++++

Kedves Sanyji nevű felhasználó

"miért büntette meg a zsidó népet? "

Mert letértünk útjairól. De, mint Tórájában megígérte, ha megtérünk, újra összegyüjt bennünket ( "az ég végérõl is" ).

És amint látod, újra van Izrael Állam és egyre fejlõdik, egyre több zsidó él ott ( ma már több, mint 6 és fél millió ).

"Miért mondják, hogy nem Jézus a Messiás? "

Mert nem fele meg annak, amit a Biblia ír a Messiásról.

"Miről szól az "Ószövetség"? "

I-tenrõl.

És persze a zsidókról, de elsõsorban I-tenrõl. A Tóra ( Mózes öt könyve ) elmonja elõször a teremtés, majd az Emberiség történetét Ábrahámig, onnan a héberek, illetve Izrael törénét, majd I-ten parancsait.

A próféték emlékeztették a népet, hogy letértek i-ten útjáiról és elmondták, mi lesz, ha így folytatják és mi, ha megtérnk.

"Vállalták a kínhalált"

Sok zsidó is vállalta a kínhalált pl még az ie 2. sz-ban Hana és hé fia, a Rómaiak válogatott kínzásokkal végzték ki az utolsó Fõpapot és 9 társát, késõbb is sokat.

A középkorban az inkvizívió sok zsidót választás elé állított: kitér, vagy máglya ( persz megfelelõ kínzások után ).

Legtöbben a vétanuságot választották a kitérés helyett, mert a kereszténység a zsidó vallás szigorú értelmezése szerint bálványimádás, ami a három legsúlyosabb bûn egyike, amit zsidónak akkor sem szabad elkövetnie, ha azzal saját életét menthetné meg.

"Én bizonyságot teszek itt is"

"Ez az Igazság!"

Bizonyságot csak a hitedrõl tehetsz, az igazságot majd odaát tudod meg. :)

2015. okt. 29. 00:32
 24/37 Tobi Hurwitz ***** válasza:

Kedves nneddudgi, te honnan ismered ot?

Mindig csodalkoztam mikor lattam a kommenteidet, amikor valaszolsz embereknek zsidosaggal kapcsolatban es csodalkozom hogy mennyit tudsz.

Osszes tiszteletem megvan neked, pedig nem is ismerlek, vagy szerintem.

Igen, o az edesapam.....

2015. okt. 29. 16:36
 25/37 Tobi Hurwitz ***** válasza:
Kivallo rabbi... :) koszonom :)
2015. okt. 29. 16:37
 26/37 anonim ***** válasza:

Hát úgy tényleg könnyû :)

Ismersz, csak persze nem ezen a néven. Rég jártam arra, mert sok a dolgom, csak közelbe jutok el.

2015. okt. 30. 01:13
 27/37 Tobi Hurwitz ***** válasza:

Aha. Hala Istennek.

Akkor lehet hogy ismerlek, csak nem ezen a neven.

2015. okt. 30. 05:50
 28/37 A kérdező kommentje:

Kedves nnnedudgi!

Köszönöm szépen újabb válaszod! Azt szeretném kérdezni, hogy a zsidó vallás szerint mik a Messiás ismérvei?

Bocsánat, hogy ennyit kérdezek, de érdekel!

Egyébként nem a zsidóságot vádolom a sok vallás miatt, nyilván nem a ti hibátok, és szerintem nem is az emberiségé általában, hanem a Sátán akarja az embereket megkavarni. Mert hát sajnos , ennek a világnak (legalábbis nagy részének) nem a Mennyei Atya az Istene,hanem a Sátán...

2015. okt. 30. 11:24
 29/37 anonim ***** válasza:

"hanem a Sátán akarja az embereket megkavarni."

Tudod, ez csak akkor lehet esetleg igaz, ha a keresztények istene létezik.

Ha nem, akkor nincsen sátán sem.

2015. okt. 30. 11:31
 30/37 A kérdező kommentje:

Kedves Utolsó!

Szerintem nem csak, mi keresztények, de a zsidóság is hisz a Sátán létezésében.

És nekünk, akik megtérünk, Isten kinyilatkoztatta magát, így nincs kétségünk az Ő létezése felől!

2015. okt. 30. 12:13
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!