Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Bűn misén bibliát olvasni?

Bűn misén bibliát olvasni?

Figyelt kérdés
Misén a pap kisgyerekekhez beszél olyat hogy ki volt Jézus, amit kicsit unok, de imádkozni sem tudok mert zavar benne a beszélés... ilyenkor szabad bibliát olvasni, vagy inkább nem?

2015. okt. 18. 08:25
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
Hát ha kisgyermekeknek külön tartanak misét, akkor feltételezem, hogy valami nagy egyházközségbe járhatsz, hiszen a legtöbb helyen -sajnos- örülnek, ha egyáltalán gyereket LÁTNAK a templomban, nemhogy még külön misét tartsanak nekik. Így valószínűsítem, hogy máskor is tartanak miséket, inkább menj el azok valamelyikére. A bibliaolvasás nagyon fontos, viszont nem a misén, szerintem legalábbis.
2015. okt. 18. 22:48
 12/13 szp72 ***** válasza:

"a katolicizmus lényege,hogy a mise áldozata során Krisztust újra és újra feláldozzák az oltárokon."

Nem. Hanem ez olyan, mint ha egy időgéppel elmennénk a golgotára és újból és újból megnéznénk Krisztus halálát. Krisztus nem hal meg újból és újból, ez hülyeség, ilyet soha nem tanított az egyház, hanem az egyetlen kereszthalála jelenik meg újból és újból. Nem Krisztus áldozatát ismételjük, hanem az egyetlen áldozatának a megjelenítését.

A katolikus hit szerint a kehelyben lévő bor lényegében (s nem külső formájában) Krisztus Golgotán kiontott vére, s a kenyér a Golgotán odaadott teste. Ugyanaz a vér, ugyanaz a test és ugyanaz a Krisztus.

"Jézus megdicsőült vér nélküli testben van most a mennyben"

Ezt mégis honnan veszed? Miből gondolod, hogy a megdicsőült testnek nincs megdicsőült vére? Test és vér valóban nem örökli Isten Országát, de ha van szellemi test, akkor lehet szellemi vér is. Ha van csontja és húsa (Lk 24,39), pont vére ne lenne?

"Magát az ostyát pedig úgy imádják,mit magát Krisztust,mivel abban hisznek,hogy az ostyában fizikai értelemben Jelen van Krisztus,így részesednek a testéből és véréből."

A muzulmánok mondhatnák, hogy aki Jézust imádja, az egy embert imád, de mi nem egy embert imádunk ha nem az emberré lett Istent, s ez óriási különbség.

Mi nem egy kenyeret imádunk, hanem a kenyér színében megjelenő a kereszten életét odaadó Krisztust.

"A misét engesztelő áldozatnak nevezik"

Igen Krisztus után:

"Aztán fogta a kelyhet, hálát adott, és ezekkel a szavakkal nyújtotta nekik: „Igyatok ebből mindnyájan, mert ez az én vérem, a szövetségé, amelyet sokakért kiontanak a bűnök bocsánatára."(Mt 26,27-28)

"Krisztus folyamatosan önmagát adja az egész világ üdvösségéért"

Krisztus kereszthalála egyszeri esemény volt. De az egyetlen egyszer feláldozott testét és vérét folyamatosan adja a misén keresztül minden embernek, hogy egye és igya, hogy örök élete legyen:

„Bizony, bizony, mondom nektek: Ha nem eszitek az Emberfia testét és nem isszátok a vérét, nem lesz élet bennetek. De aki eszi az én testemet, és issza az én véremet, annak örök élete van, s feltámasztom az utolsó napon. A testem ugyanis valóságos étel, s a vérem valóságos ital. Aki eszi az én testemet és issza az én véremet, az bennem marad, én meg benne. Engem az élő Atya küldött, s általa élek. Így az is élni fog általam, aki engem eszik. Ez a mennyből alászállott kenyér nem olyan, mint az, amelyet atyáitok ettek és meghaltak. Aki ezt a kenyeret eszi, az örökké él.” (Jn 6,53-58)

2015. okt. 18. 23:20
 13/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat :) nem nagy egyházközségben élek... egy kis faluban, csak a pap gyerekeknek prédikál. Nem mindig , csak havonta 1-2x :) és nem szeretnék órákat utazni be a városba :)
2015. okt. 28. 10:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!