Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Van itt olyan hívő aki gyakori...

Van itt olyan hívő aki gyakori látogatója a tudomány rovatnak?

Figyelt kérdés

Ha igen akkor ott elsősorban mit tekint át? Mit szeret ott? Esetleg hozzászól a témához?

Vagy inkább marad a vallás/valláskritika részen?

2015. okt. 16. 19:41
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

én szoktam ilyne kérdéseket kiírni törivel meg bológiával kapcsolatban többnyire, néha fizika és csillagászat, hozzászólni komolyabban a biológiához szoktam illetve az egészségügy topichoz

olvasom még a sport topicot is

2015. okt. 16. 22:38
 2/11 Molyember ***** válasza:
88%

Egészen elképesztő, hogy a tudományok lánglelkű lovagjai képtelenek belátni, hogy a vallás nem zárja ki a tudományos érdeklődést. Megpróbálom egyszerűen megfogalmazni, hátha a megismerés és a logika képviselői is megértik: attól még, hogy én szeretem a fagyit (ráadásul csak a csokit, mert konzervatív fagyikedvelő vagyok pl.), szerethetem a pörköltöt is. A fagyikedvelésem semmit sem mond a pörihez fűződő viszonyomról. Még az is lehet, hogy jól el tudom készíteni. Persze, vannak olyanok, akik csak a fagyit eszik meg, de ők valami táplálkozási zavarban szenvednek, beteg emberek, nem ők a többség.

Érdekes, hogy az erre irányuló kérdések rendre megismétlődnek, és mindig a világ megismerhetőségét, leírhatóságát valló emberek részéről, akik meg sem próbálják tisztázni a fogalmakat. A hit egy érzelem, a vallás ennek az intézményesített verziója, a tudomány meg leírja a világ működését. Ezek nem találkoznak. (Ha találkoznak, annak politikai oka van, a demagógia nem vallásos hit.)

2015. okt. 17. 05:38
 3/11 A kérdező kommentje:

Molyember

Nagyon jó a meglátásod le a kalappal.

Kár hogy vannak olyan magukat hívőnek mondó emberek akik ezt nem osztják, akik nem igazán akarják megérteni az érzelmeik miatt.

2015. okt. 17. 09:17
 4/11 anonim ***** válasza:
...a hit nem érzelem!...képesség...a hitre való képesség adomány, lehetőség az emberiség lelki- szellemi fejlődésére, tudományban, erkölcsben, stb...az állatoknak is van lelke, de nincsen hitre való képességük, ezt csak az emberi faj kapta...és a legnagyobb hitük a legfejlettebb embereknek vannak, mert azok lelkében már él az alázat is...a hithez pedig arra van a legnagyobb szükség...:)
2015. okt. 17. 09:21
 5/11 anonim ***** válasza:

Molyember:

"A hit egy érzelem, a vallás ennek az intézményesített verziója, a tudomány meg leírja a világ működését. Ezek nem találkoznak. "

Szerintem a tudomány és vallás nem fér meg egymás mellett, mivel a vallás is le szeretné írni a világ működését és a tudomány is. Ha úgy lenne, ahogy állítod, akkor miért szól bele a vallás/egyház az őssejtkutatásba, génmódosított élelmiszerek előállításába, evolúcióba? Ezek tudományos kérdések és nem vallási vezetőknek/teológusoknak kéne állást foglalni ezekben a kérdésekben.

2015. okt. 17. 19:35
 6/11 Molyember ***** válasza:
Kevered a vallást a hittel. A hit személyes, csak az egyénre vonatkozik. A vallás már szervezet, csoport, ami nyilván valamilyen hatalmat akar magának, ennek megfelelően kommmunikál. Ha bele kell kötnie a tudományokba, akkor meg fogja tenni. De ez még mindig semmit sem mond a hit és a tudomány kapcsolatáról. Tökéletesen elvannak egymás mellett, nem zárják ki egymást, önmagukban nem is képesek rá.
2015. okt. 17. 21:02
 7/11 anonim ***** válasza:

Ha valamire kíváncsi vagyok ott is megnézem. Volt egyszer egy olyan dolog is, amire még a wikit sem dobta ki a gugli, de a gyakorit igen:)

Válaszolni ott csak ritkán szoktam.

2015. okt. 17. 21:14
 8/11 anonim ***** válasza:

# Molyember

"Kevered a vallást a hittel. A hit személyes, csak az egyénre vonatkozik. A vallás már szervezet, csoport..."

Azt hiszem értem mit akarsz mondani, de ez így nagyon durva leegyszerűsítése a dolgoknak.

A hit és a vallás nem választható el ilyen mereven egymástól. Van egy csomó nyelv, ahol nincs is rá két külön szó. Tulajdonképpen a magyarban sem, a vallás szó az a hitvallás rövidüléséből származik.

A hit megélésének elmélyült, személyes, belső dimenzióját nem lehet elválasztani a hit megélésének kifelé irányuló aktivitásától a közösségi dimenziójától.

Ennek több ezer éves, több könyvtárnyi irodalma van, de gyakorló hívőként én is csak ezt tudom megerősíteni.

2015. okt. 17. 21:23
 9/11 Molyember ***** válasza:
Tökéletesen egyetértenék veled (ha megnézed, én is belezavarodtam párszor), de valahogy külön kell választani. Muszáj, mert ha a vallást közéleti témává tesszük, beláthatatlan következményei lehetnek, lásd például az iszlám problémáit. Néhány hülye miatt az összes muszlim potenciális ellenség lett. Én nem akarom, hogy azért nézzenek elmebeteg, bigott szerencsétlennek, mert hiszek Istenben. Mert ez önmagában semmit sem mond el rólam, de ha emiatt azonosítanak valamelyik egyházzal, hülyének nézhetnek, sok esetben joggal. Ez pedig ellehetetlenít minden értelmes párbeszédet, mintha a hitem miatt ne tudnék kritikusan gondolkodni, akár vallási témákban is.
2015. okt. 17. 22:25
 10/11 Pietrosol ***** válasza:

Szia!

Az egy alapvetően hibás premissza, hogy a hívő emberből hiányzik a tudományos érdeklődés, hiszen számtalan hívő érdeklődik, sőt jeleskedik különböző tudományterületeken. Legalább annyira hibás, mintha ennek az ellentétét jelentenénk ki, hiszen számtalan ateista ember tudományos érdeklődése helyén üres foltra bukkanunk.

2015. okt. 18. 06:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!