Hívők, szerintetek, ha egy fiatal játszik a GTA-val, akkor bűnt követ el, és a elkárhozik?
A GTA egy olyan videójáték, amiben van verekedés, lövöldözés, káromkodás, és még hogy polgárpukkasztóbb legyen a felsorolás, egy kis erotika is.
Mit gondoltok, ha egy fiatal ilyen játékkal játszik, akkor Isten szemében bűnt követ el, és ha "nem hagy fel vele", a pokolba kerül?
Köszönöm a válaszokat.
"Nos, valóban nem szokott általában az ember rögtön a valóságban is embereket lövöldözni, de mindenképpen hatással van rád."
-->Aki alapból rendelkezik erőszakos hajlamokkal, abból nem kizárt hogy a játék valódi erőszakot fog hozni. Akiben nincsenek ilyenek, annak ettől nem kell félnie. Vicc az egész, szórakozás, és persze formálhatja a jellemet, csak attól függ, mit vonsz le belőle. A gyilkolászást, vagy esetleg a főhős bátorságát? Nézd meg a Dragon Ballt, arra is mondhatod, hogy rossz hatással van rád, ha az erőszakot nézed, hiszen sok véres jelenet van benne. De ha odafigyelsz mondjuk Goku jellemére, aki képes megbocsátani a gonoszoknak, és arra, hogy milyen fontos számára a barátság, akkor pozitív hatással lehet rád. Ez egyébként elmondható mindenre. Értelmezés kérdése az egész.
Normális ember meg a valóságot meg tudja különböztetni a virtualitástól. Még a GTA-ba, lazán leboxolok egy embert, addig élőben sose bántanék senkit sem önmagamtól, sőt az erőszak ellen vagyok.
Nem az én problémám, kedves kérdező, ha neked pár összefüggő gondolat értelmezése gondot okoz, de én nem két bites üzemmódban működök, és felismerem, amikor manipulálni akar valaki. Az sem zavar igazán, ha egymást felszentelitek a bűn szocializálása során, de Isten soha nem fog megváltozni a közízlés igényeinek megfelelően, és egyáltalán nem érdeklik a népszerűségi mutatók, ahogy engem sem igazán hoz tűzbe. Jézus senkit sem szabadított fel a bűnök elkövetésére. Annak a parázna asszonynak sem azt mondta, hogy "én sem kárhoztatlak, eredj el, és folytasd tovább!", hanem ezt: "Én sem kárhoztatlak, eredj el, és többé ne vétkezzél!" Ez kissé más megvilágításba helyezi azt, amit a világi humanizmus hirdet. Jézus annak bocsát meg, aki kész kidobni a bűnt a kukába, ahová való. Isten a tudatlanság idejét nézi el, nem a tudatos lázadás idejét. Egyébként maga Jézus beszél a Pokol valóságáról a Lukács 16-ban, és máshol is, mint az közismert Bibliát ismerő körökben.
Ami a fundamentalizmust illeti, csak a bolond ember köti a csónakját az uszadékhoz, ha stabilitásra vágyik, vagy köti magát ahhoz a létrához amin áll. Az uszadék elúszik, a létra pedig nem nyújt biztonságot borulás esetén. A Biblia alkalmat ad az embernek, hogy kilépjen az öntörvényűség bűvköréből, ahol gyakorlatilag önmagához, vagy hasonlóan ingatag emberekhez köti a biztosító kötelét. Az újjászületett hívőknek olyan biztosító kötelük van, ami beljebb hatolt a szentély függönyénél: magához a mennyei trónhoz van hozzá rögzítve. Ha valóban ismernéd a Bibliát, erről is tudnál. Ahogy arról is, hogy a keresztény hit fundamentuma nem egy eszme, egy könyv, hanem egy személy Akit nem ismersz, de megismerhető. Ez a személy a feltámadott Jézus Krisztus, Aki személyesen hív el minden embert, és akit Ő még nem szólított meg, annak semmi köze Hozzá. Ez azonban nem abszolút kizárás, csak kijelöli az ember számára a csapásirányt, amerre keresnie kell. Aki még nem találkozott a feltámadott Jézussal, az bölcsen teszi, ha elkezdi keresni a módot erre, ugyanis Istenhez lehet közeledni is, de távolodni is Tőle. Isten azonban azokhoz közeledik, akik Őhozzá közelednek. Aki azt mondja, hogy megérkeztem, Isten így szeret, ahogy vagyok, ezért nem vagyok hajlandó még belegondolni semmiféle változásba, az távolodik Istentől, és jó esélye van arra, hogy véglegesen elpuskázza a Jézussal való találkozást.
Asperrimus!
Köszönöm szépen a válaszodat, szeretnék is reagálni rá.
Nem gondolatok értelmezéséről van itt szó, hanem arról, hogy feltettem egy teljesen normális kérdést, amit igen-nem válasszal el lehet intézni. A Szentírás tanítása szerint: "Így beszéljetek inkább: az igen igen, a nem nem. Ami ezenfelül van, a gonosztól való." (Mt 5,37). Te vajon miért nem elégedtél meg ezzel a jézusi tanáccsal? Csak nem azért, mert te is érezted, hogy a tanításodat nem tudod eladni kimagyarázás nélkül? De, minden bizonnyal erről van szó. A manipulációról csak annyit, hogy eleget manipulálnak a különböző gyülekezetek, jól tudom én, hogy mi folyik a kereszténységben. Erről majd akkor, amikor a Szentírás értelmezéséről beszélek, elejtek egy pár mondatot.
Állításod szerint "Isten soha nem fog megváltozni a közízlés igényeinek megfelelően", az ezzel kapcsolatos felmerülő kérdés azonban, hogy melyik Isten? A te istened? Megítélésem szerint az az isten, akit te hirdetsz, nem Az Isten, hanem egy olyan istenkép, ami a gyülekezeted sajátos Szentírás-értelmezése miatt alakult ki. Először is jössz nekem itt a pokollal, és hivatkozol a Lukács 16-ra. Kérdésem a következő: Vajon az is közismert-e a "Bibliát ismerők körében", hogy a Biblia szerzői boldogan másoltak át különböző hiedelmeket, és pogány hagyományokat, képeket az írásaikba, amiket aztán felhasználtak a maguk tanítása érdekében? Ilyen például a Genezisben az Özönvíz története, amely egyértelműen a Gilgames eposzból ered, vagy Dániel 7-ben a szárnyas oroszlán képe, ami a babiloni hagyományokból ered, esetleg a 74. zsoltár néhány képe, amely egyértelmű kapcsolatot mutat a babiloni és az ugariti mitológiával? A Lukács 16 sem különb ettől, annyi különbséggel, hogy most nem egy pogány, hanem zsidó hiedelmet hoz, amit Josephustól jól ismerünk. Jézus ennek az ostoba hiedelemnek a képanyagát használja fel arra, hogy tanítást adjon, de a példázat lényege nem a halál utáni élet, hiszen amikor az Úr elmondott egy példázatot, akkor mindig az adott szituációval kapcsolatban mondta el. Azt kell, hogy mondjam, tévedésben élsz. A Szentírás nem tanít a kegyetlen istenedről, aki a pokolban kínozza az embereket, ellenben arról világos tanítást kapunk, hogy a bűn zsoldja a halál, ami nem csak a testet, hanem teljes embert úgymond "lelkileg" is éri. A 37. zsoltár elég világosan beszél az eszkatológiáról. Íme az igazak sorsa: "A szelidek pedig öröklik a földet, és gyönyörködnek nagy békességben." (11. vers). A gonoszoké pedig: "De a bűnösök mind elvesznek; a gonosznak vége pusztulás."(38. vers). Ugyanezen fejezet 20. verse ezt mondja: "De a gonoszok elvesznek, és az Úrnak ellensége, mint a liget ékessége, elmúlik, füstként múlik el.". A füst ugye egy olyan dolog, amit először lát az ember, aztán híre-hamva nincs, örökre eltűnik. Nincs időm, és kedvem sem az eszkatológiáról beszélni, mert a topikot nem ezért nyitottam, csak egy kicsit mutattam rád, hogy a nagy gőggel hirdetett Szentírás-kezelése merőben téves.
A fumdanentalizmust illeti, ez éppenséggel a te jellegzetességed, és szerintem merőben téves. A fundik az égvilágon semmit sem tudnak sem a Biblia keletkezéséről, sem annak történelmi hátteréről, sem pedig annak helyes használatáról. Az ő Szentírás-használatuk annyiban merül ki, hogy a saját maguk szája íze szerint hozzák ki belőle azokat a dolgokat, amiket logikusnak látnak, kukába dobva a 2000 éves keresztény hagyományt.
Ha valóban ismernéd a Bibliát, akkor nem engednéd magadnak meg azt, hogy önkéntes tanítóként fellépj, és Jézusra és az újjászületésre hivatkozva olyan tévtanításokat szórj el, aminek semmi köze nincs az Egyházhoz, mindössze egy 150 éves szekta agyszüleménye, akiknek a szellemi elődeik ellen már Atyák is küzdöttek a maguk idejében a 2. században.
+akkor pozitív hatással lehet rád. Ez egyébként elmondható mindenre. Értelmezés kérdése az egész."
Tehát azt mondod, hogy kb bármit csinálhatsz, az jó hatással van rád, ha a jót látod meg benne? Szerintem ez nem egészen így van. A jó rosszal való keverése egy nagyon nagy csapda. Az ilyen elegyet az emberek örömmel elfogadják, mert látják benne a jót. De attól még rossz is van benne, ami igen is formál.
"Normális ember meg a valóságot meg tudja különböztetni a virtualitástól."
Tudatosan igen, de az agy ennél bonyolultabb. Tudat alatt már máshogy hat a dolog. Kísérleteket végeztek egereken, és figyelték az agyi funkcióikat. Azt vették észre, hogy az agynak az a része, ami akkor működött, amikor mogyorót evett az egér, akkor is működésbe lépett, amikor egy ember nyúlt a mogyoróhoz. Az agya nem különböztette meg azt, amit csinált és látott. Ez az embereknél is hasonlüan működik. Te talán tudod, hogy amit nézel, az virtuális, de az agyad nem tudja.
Mondok egy egyszerű példát. Ha egy gyerek megnéz egy akciófilmet, mit csinál utána? Azon gondolkodik, és eljátssza, hogy ő a főhős, és elkapja a gonoszokat.
Ez felnőttként is hasonlóan működik, amivel foglalkozol, aszerint alakul a jellemed.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!