Jehova Tanúinál létezik gyermek/csecsemőkeresztség?
Létezik biza és komoly követelményekkel jár, íme;
"Engedelmeskedik neked a gyermeked? (Kol 3:20). Elvégzi a rábízott házimunkákat? A Bibliában ezt olvashatjuk a mintegy 12 éves Jézusról: „továbbra is alárendelte magát [a szüleinek]” (Luk 2:51). Természetesen most egyetlen gyermek sem tud tökéletesen engedelmeskedni a szüleinek. De az igaz keresztényeknek ’szorosan kell követniük Jézus nyomdokait’. Tehát azoknak a fiataloknak, akik szeretnének megkeresztelkedni, arról kell ismerteknek lenniük, hogy engedelmeskednek a szüleiknek (1Pét 2:21).
Gondold át a következő kérdéseket: A gyermeked ’a Királyságot keresi először’, például teljes mértékben kiveszi a részét a szolgálatból? (Máté 6:33). Szívesen osztja meg a jó hírt másokkal, vagy állandóan buzdítanod kell őt, hogy menjen el a szolgálatba és ajtóról ajtóra prédikáljon? Tisztában van azzal, hogy kereszteletlen hírnöknek lenni felelősséggel jár? Szívén viseli azoknak az érdeklődő személyeknek az újralátogatását, akikkel a területen találkozik? Elmondja az iskolatársainak és a tanárainak, hogy ő Jehova Tanúja?
Fontos számára az összejöveteleken való részvétel? (Zsolt 122:1). Szeret hozzászólni az Őrtorony-tanulmányozáson és a gyülekezeti bibliatanulmányozáson? Lelkesen vesz részt a teokratikus szolgálati iskolán? (Héb 10:24, 25).
Igyekszik a gyermeked erkölcsileg tisztának maradni, például elkerüli a rossz társaságot az iskolában és máshol? (Péld 13:20). Milyen zenét, filmeket, tévéműsorokat, számítógépes játékokat szeret, és mire használja az internetet? Bizonyítja a szavaival és a tetteivel, hogy a Biblia irányadó mértékei szerint akar élni?
Mennyire ismeri jól a Bibliát? El tudja mondani a saját szavaival, hogy mit tanult a családi imádat estéjén? El tudja magyarázni az alapvető bibliai tanításokat? (Péld 2:6–9). Szereti olvasni a Bibliát és a hű és értelmes rabszolga osztálytól származó kiadványokat? (Máté 24:45). Vannak kérdései a Biblia tanításaival vagy bibliaversekkel kapcsolatban?
Ezek a kérdések segíthetnek, hogy felmérd a gyermeked szellemi fejlődését. Miután átgondoltad ezeket, talán arra a következtetésre jutsz, hogy a gyermekednek még fejlődnie kell néhány területen, mielőtt megkeresztelkedik. Ám ha az életéből egyértelműen kitűnik, hogy Krisztus tanítványa, és ha tényleg átadta az életét Istennek, akkor úgy érezheted, hogy a gyermeked megkeresztelkedhet.
Fiatalok is dicsérhetik Jehovát
Isten sok szolgája adta már tanúbizonyságát a hűségének és a lojalitásának, amikor még csak tizenéves volt, vagy még fiatalabb. Gondolj például Józsefre, Sámuelre, Jósiásra vagy Jézusra (1Móz 37:2; 39:1–3; 1Sám 1:24–28; 2:18–20; 2Krón 34:1–3; Luk 2:42–49). És Fülöp négy lánya, akik prófétáltak, biztosan már fiatalkoruk óta jó oktatást kaptak (Csel 21:8, 9).
Egy Görögországban szolgáló testvér ezt mondta: „12 éves koromban keresztelkedtem meg. Soha nem bántam meg a döntésemet. Már 24 év telt el azóta, ebből 23 évet a teljes idejű szolgálatban töltöttem. A Jehova iránti szeretetem mindig átsegített a fiatalkorral járó próbákon. Persze 12 évesen még nem volt annyi bibliai ismeretem, mint most. De tudtam, hogy szeretem Jehovát, és hogy örökké őt akarom szolgálni. Nagyon örülök, hogy támogat, és így folytatni tudom a szolgálatot.”"
Csecsemő keresztelkedés nincs, nincs tudatában a szellemi szükségletének
Ahhoz hogy Jézus tanítványa legyen valaki és élje a keresztény életét fel kell fognia annak értelmét, és önként vállalnia kell.
nem azért kell Jézus tanítványának lennie mert a szülei azok, hanem mert Ő is meg van erről győződve, és vállalja önként.
egy csecsemő pedig ezt nem tudja.
Köszönök eddig minden választ, szóval akkor csecsemő keresztség nincs, de gyermekkeresztség igen. De nem lenne célszerűbb csak az érett felnőtt embert alávetni a keresztelésnek?
Úgy gondolom egy gyerek rengeteget változhat a legkeresztényibb nevelés mellett is. Kvázi semmivel sem jobb a csecsemők megkeresztelésénél.
nem minden esetben keresztelkedhet meg egy gyermek.
azért a vezető testvérek figyelemmel kísérnek mindenkit, és látható kinek milyen az élete, és javasolható e vagy sem.
Persze ahogy egy felnőtt is változhat mert van ilyen, egy gyermek is. a Bibliából jó példa erre Timóteusz, aki 20 éves korára olyan erős keresztény jellem volt, hogy bátran nevezték ki felvigyázónak és Pál missziónáriusi munkára is elvitte.
sem a körülményeink, sem az életünk nem egyforma, ezt kell figyelembe venni
T. Kérdező!
Csecsemő keresztelés nincs. Az I.században élt keresztények nem ismerték ezt a fogalmat. Akkor csak felnőtt, érett gondolkodásu emberek keresztelkedtek meg, akik előzőleg képesitést szereztek, mint pl. Jézus tanitása által.
A János 3:13 verse ezt irja: "Az pedig az örök élet, hogy megismerjenek téged, az egyedül igaz Istent, és akit elküldtél, a Jézus Krisztust."
Tehát először ismeretet kell szereznünk. Egy csecsemő erre képtelen.
A keresztelkedés egy nagyon komoly lépés, mivel utána már az életünket ugy kell éljük, hogy megfeleljünk a követelményeknek. A keresztényiség az egy életut.
De azt is kérdezted, hogy van-e gyermek keresztelkedés?
Attól függ, honnan nézzük a dolgot. Hány éves korig tartunk valakit gyermeknek? Vannak fiatalok, akik valóban megkeresztelkednek már 12 éves korban. De mielőtt ezt megteszik, át kell menniük egy ugymond "rostán". Megvizsgálják az arra képesitett vének, hogy mennyire van tudatában az ismeretnek. Megértette-e teljes mértékben hogy mit vállal? Tehát alaposan megvizsgálják, hogy valóban érett-e arra, hogy megkeresztelkedjen? Mert arra nincs szükség, hogy hamar hamar megkereszteljük, azután eltelve egy bizonyos idő és visszalépjen.
Istennek nem "mennyiségre", hanem "minőségre" van szüksége, olyanokra, akik tiszta szivből kivánják szolgálni, és nem csak ideig óráig.
Tehát gyermekként csak az részesülhet keresztségben, aki teljesen tisztában van a tanitással, megérti, felfogja, és önmaga dönt arról, hogy vállalja-e a keresztséget.
Hát remélem tudtam segiteni? Üdvözöllek: Judit!
Jól írod kedves kérdező, egy gyerek sokat változhat felnőtt koráig.
Én 10 éves koromba pilóta szerettem volna lenni :D mindenkinek ezt mondtam, "imádtam" a repülőket, és mégis 18 éves koromra teljesen más irányba döntöttem erdész mérnők lettem,persze ennek ellenére még mindig csodálom a repülőket, de csak nézni. :D
Na szóval egy 10-12 éves gyerek bármilyen hűségesen is viselkedik "Jehovával" szemben, 20 éves koráig rengeteget változhat, az elképzelése, a véleménye és a hite.
És itt kezdődnek a problémák mert magába folytja ezeket az érzéseket és sajnos néha súlyos következményekkel jár, persze nem minden esetben, de azért bizony van rizikó.
Dehát ők tudják!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!