Az emberiség hány százaléka ténylegesen vallásos?
Sok helyen hallottam hogy az emberek 90-95% vallásos, de szerintem ez egyáltalán nem igaz, hiszen csak azért mert valakit megkereszteltek és úgy van nyilván tartva mint egy keresztény ember, attól még nem kell hogy vallásos legyen.
Az én környezetemben pl szinte mindenki meg van keresztelve, de ritkán találni olyat aki tényleg hinne egy felsőbrendű lényben.. szerintem ezek már mind csak ilyen szokások, hogy születik gyereket akkor megkereszteled, aztán elmegy elsőáldozni stb. stb.
Ezzel mondjuk nincs is bajom, arra jó ez a vallás dolog, hogy a kicsiknek ne kelljen elmagyarázni, hogy mi is az ha valaki meghal, vagy az öregeknek/betegeknek akiknek már nincs más reményük.
De így a statisztika azt mondja hogy az emberek nagy része vallásos, míg szerintem csak egy kis százaléka...
"az emberek 90-95% vallásos"
Ez egészen biztosan nem igaz.
Inkább pont fordítva.
Kérdés hogy kit tekintünk vallásosnak. Japánban pl. az ősi sintoizmust nem vallásként gyakorolják hanem hagyományápolásból és egy kicsit kabalából. A buddhizmus életmódi útmutatásait is sokkal többen veszik komolyan, mint egyes régi hókuszpókjait.
A nyugati világ is erre halad, de Afrikában és Latin-Amerikában még erős hittel gyakorolják a kereszténységet, ahogy az iszlám vallás 1,6 milliárd híve is jellemzően komolyan veszi a vallását.
Szia!
Nincs vallástalan ember. Mindenkinek van preferált világlátása, még akkor is, ha ez nem minden esetben tudatos. Van aki abban hisz, hogy a vezérlőteremben van valaki és van aki abban hisz, hogy a vezérlőterem önmagától működik és nincs ott senki.
Ezt nem lehet pontosan megmondani, hiszen a vallásosságot tudomásom szerint formálisan szokták mérni, hogy hányan valamilyen felekezet tagjai.
Engem például gyerekkoromban katolikusnak kereszteltek, barátnőmet reformátusnak (ha jól tudom), de egyikünk sem gyakorolja aktívan a vallást.
Válasszuk szét a kérdést:
- vallásos az, aki egy vallást követ. Ez külsőségeket is jelent, tehát jobban megmondható. Az emberiség többsége ilyen - méghozzá minél elmaradottabb az adott hely, annál nagyobb %
- de téged inkább az érdekelhet, hogy hányan hívők? Tehát ki hisz valamilyen természetfeletti dologban?
Nos: ők még többen vannak. De itt is vannak fokozatok: van, aki csak "kicsit hívő" - vagyis hisz, de ez azért nem igazán fogja befolyásolni az életét. Nem követi azt az életében, amiben elvileg "hisz".
Ma Európában az emberek többsége ilyen.
Egyelőre még elég kevés az ateista, aki TÉNYLEG nem hisz semmiféle természetfelettiben (legyen az sors, vagy a "hátha mégiscsak létező valamiféle isten").
De azért vannak, és egyre többen. Ahogy fejlődik az emberiség, egyre többen nőnek fel lelkileg is.
Szerintem van egy 10% aki ateista, meg van egy 10% aki hívő. A maradék 80%-nak meg elmegy úgy az élete, hogy mindig azzal van épp tele a feje, amit a mellette álló böfögött neki fél perccel ezelőtt. (Ilyen Mónika-show témájú és mélységű diskurzusokra gondolok.) Mire ez öt perc múlva kiszállna a gondolataiból, addigra jön a következő életbeli esemény, ami szépen megtölti újból az amúgy üres fejét.
Magyarán az emberek tömegeinek hiányzik az a képessége, hogy leüljenek magukban, és mélyebben elgondolkozzanak a világ dolgairól vagy bármiről. Én egyszerűen nem elmélkednék róla, hogy ezeknek az embereknek mi a világnézete, mikor arra sincs képességük, hogy egyáltalán nézeteket alkossanak, vagy legalább megértsenek. Egyszerűen nincs. Ez pont olyan, mintha azon vitáznánk, vajon milyen színű a levegő, mikor az olyat sem tud, hogy színe legyen.
Ez a 10-80-10% persze nem csak vallási kérdésekben, hanem az élet minden egyéb területén megjelenik. Attól függően, melyik 10% van épp uralmi helyzetben, könnyen megteremti a társadalom 90%/10%-os felosztását a saját igaza oldalára. Még csak meg sem kell hamisítani a statisztikákat. Fölbomlik egy birodalom, bekerül egy országhatár akár testvérek közé. Az egyik országban beton keményen marad a volt pártfőtitkár, a másik országban hatalomra jut a vallási fanatizmus. Utóbbiban a bizonyos 80% (tegnap óta) születésétől fogva vallásos, előbbiben a 80% nem vallásos, tovább megyek: sokan még azt sem tudják, hogy léteznek vallások. Olyan dolog ez, hogy piros téglafal előtt a levegő is pirosnak látszik, a fák lombjai előtt pedig zöldnek. De nem érdemes a levegő színével foglalkozni...
Magyarországon a 2011-es népszavazáson így nyilatkoztak az emberek:
54,6 % vallásos és valamelyik felekezet tagja
16,7 % nem tartozik felekezethez
1,5 % ateista
(27,2 % nem kívánt válaszolni)
# 5
"Ahogy fejlődik az emberiség, egyre többen nőnek fel lelkileg is."
Urban legend. A pszichológiatudomány ezt egyértelműen cáfolja.
szerintem nem attól lesz vki vallásos hogy minden elvet betart.. nem is kell kategorizálni hogy vallásos vagy hívő (am szerintem a kettő ugyan az) simán mondjuk azt hogy hisz vmilyen természet feletti erőben.
Hiszen sokan vannak akik hisznek istenben de elismerik a tudományokat, evolúciót stb de akkor is elhiszik hogy a halál után is van élet.
Amúgy meg szerintem egyrészt azért is nehéz meggyőzni ezeket az embereket, mert bármennyi bizonyítékot is hozol fel, hogy az evolúció megtörtént meg a föld nem 10 ezer éves stb. mindig rámondhatják hogy isten akarta úgy, hiszen elméletben ha valóban létezne egy ilyen mindenható lény akkor bármi lehtésges lenne.
na mind1, érdekesek voltak a válaszaitok és ne feledjétek, egy isten van és az a SÁTÁÁÁÁÁN!!! >:EEE
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!