Nekem három magyarázatos Bibliám van. A Szent István társulat katolikus Bibliája, a Szent Jeromos katolikus bibliatársulat Káldi-Neovulgatája, és a Magyar Bibliatársulat új protestáns fordításának (1990) magyarázó jegyzetekkel ellátott Szentírása.
Ezt közül bármelyiket ajánlom, nagyon jók a jegyzetek. A könyvekhez bevezetések, és a történelmi háttérre is találhatóak utalások. A legjobban a SZIT jegyzeteit ismerem, mert ezek közül azt olvastam a legtöbbet.
Én csak Bibliatársulat-féle fordítást ismerem, amiben van magyarázó jegyzet.
Sokkal érthetőbb, és igyekszem elolvasni a jegyzeteket.
A tanúknál jobban nem magyaráz senki...
nemrég megmagyarázták, hogy Jézus testvérei valójában az égi elhívással rendelkező tanú férfiak... jaja.
most meg, hogy egy nemzedék 130-140 éven át tart, mindezt úgy, hogy a biblia beszél arról, mennyi egy nemzedék, de őket ez nem érdekli, megmagyarázzák...
zéró spirutualitás, maximális betűrágás= őrtorony zrt
Attól függ melyik felekezetét nézzük. Én katolikus vagyok. A legújabb Gál-Gyürki-Kosztolányi-Rosta-Szénási-Tarjányi fordítással nem vagyok megelégedve. Erőtlennek érzem a magyarságát.
A régebbi Biblia, a Káldi Neovulgata, ami Káldi György Bibliájának szövegére alapul, de a modern elvárások alapján alakítást végez a szövegben zsidó, görög, szír és egyéb szövegek alapján, annak ragyogó, veretes, szépséges a magyar nyelve. Egy élmény olvasni. Azt hiszem még árulják ezt a verziót.
Sajátomat.
A bibliához kell egy bölcs ember, aki képes legalább alapjaiban értelmezni azt, amit olvas.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!