A Bibliaban Kain es Abel utan hogy születtek gyerekek?
Nos, nem vagyok vallásos, nagyon nem, de éppen most kezdtem el olvasni a Bibliát, kizárólag általános műveltség növelése miatt.
A helyzet az, hogy Ádámnak és Évának született egy 3. fiúk is, és innen kezdődik a történet. (Utána még sok gyerekük született, akkoriban 800 év felett haltak az emberek.)
Szia
A történet a 1Mózes 4. fejezetében van leírva.
a 16 és 17-s versek arról írnak, hogy Kain elmenkűlt Nód, az az a Menelülés földjére, és ott vett feleséget magának, aki később gyermeket szült neki. Ebből arra következtethetünk, hogy a Menekülés földjén már éltek emberek. Valőszinüleg Egyik testvérét vette feleségül.
az 1Mózes 5:4-ben az van írva, hogy "És Ádám napjai, miután Sétet nemzette, nyolcszáz évet tettek ki. Időközben nemzett még fiúkat és lányokat."
"akkoriban 800 év felett haltak az embere"
Úgy értem, a mese szerint.
Szia Kérdező!
Vizsgáljuk meg kicsit alaposabban a szöveget. Kain és Ábel története a Tórában (mózesi könyvek) található, azon belül is a Genezis 4. fejezetében.
A két fiú születéséről a (4,1-2) szakaszban olvashatunk. Ha figyelmesen elolvasod, akkor magad is észreveheted, hogy a szöveg egy betűt nem mondd arról, hogy Ádám más gyermekeket is nemzett volna. Ezt csak a keresztények magyarázzák bele a szövegbe, hogy az ellentmondást látszólagosan feloldják. A Szentírás szövege világosan rámutat, hogy Ádám csak Szet születése után nemzett fiúkat és lányokat (5,4). Mielőtt azonban Szet megszületett volna, már azt olvassuk, hogy Kain megnősült (4,17), azt a látszatot keltve, mintha lettek volna más emberek is a földön.
Az ellentmondás feloldásához érdemes tudni, hogy a modern szentírástudomány álláspontja szerint ez a történet egy törzsi monda volt eredetileg, amit a szerző beemelt a Tórába, amely végleges formát megközelítőleg i.e. 400 körül öltött. Maga a story nem egy történelmi eseményt akar megörökíteni, teljesen más célja volt a szerzőnek/szerzőknek, amikor papiruszra vetették ezeket a sorokat.
A történet nem szó szerint értelmezendő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!