Mit csináltak régen, amikor vegyes házasságokban született gyerekeket neveltek, de egyik szülő sem tért át?
Tegyük föl, egy szín református faluba hazavitt valaki egy katolikus feleséget.
Ha reformátusnak akarták nevelni a gyerekeket, akkor az apa vitte templomba, az anya meg otthon maradt? Vagy az anya egyedül ment 3-4 faluval arrébb a katolikus misére?
Külön imádkoztak? Ha véletlenül úgy egyeztek meg, hogy a fiúk az apa, a lányok az anya vallását követik, az meg még bonyolultabb volt?
A 19. század végétől 1945-ig, amíg a vallás a személyes adatok része volt, az volt az előírás, hogy a fiúkat az apjuk, a lányokat az anyjuk vallására jegyezték be. Ennek ellenére a katolikus egyház elvárta, hogy vegyes házasság esetén protestáns fél úgynevezett reverzálist adjon, ami azt jelentette, hogy minden születendő gyerek katolikus lesz. Ezt a protestáns fél vagy megadta vagy nem.
Korábban rendszerint az apa vallását kapták a gyerekek, bár volt valami olyan is, hogy ha az anya katolikus volt az apa meg nem, akkor a lányok lehettek katolikusok.
Szia
Nem tudom a "régen" alatt mit értesz?
Mindenesetre azt írja a Biblia, hogy Izsák felesége Rebeka életét megkesírette az, hogy Ézsau hettita nőt feleségűl.
"Ézsau pedig negyvenéves volt, amikor feleségül vette Juditot, a hettita Beéri lányát, valamint Boszmátot, a hettita Elon lányát. Ezek megkeserítették Izsák és Rebeka életét."1Mózes 26:34,35
"Rebeka utána ezt mondogatta Izsáknak: „Megutáltam az életemet Hét lányai miatt. Ha Jákob Hét lányai közül vesz magának feleséget, mint amilyenek ezek, ennek a földnek a lányai, akkor mit ér az életem?” 1Mózes 27:46
Tehát sok bánatot okozott Boszmát az anyósának és apósának. Ki volt Boszmát?
Ézsau egy másik felesége; lehetséges, hogy megegyezik Mahaláttal. Ábrahám fiának, Ismáelnek a lánya volt, Nebájótnak pedig a nővére, s ezért Ézsau és Boszmát első unokatestvérek voltak. Ézsau akkor kötött vele házasságot, miután látta, hogy apjának nagyon nem tetszik, hogy kánaánita nőket vett feleségül. Boszmát szülte neki a Réuel nevű fiát 1Mó 28:8, 9; 36:3, 4, 10.
Kedves KZitus; köszönöm a választ, bár bizony én nem annyira régenre gondoltam.
Inkább csak a reformáció utánra, amikor már voltak református falvak.
Mert a családban többször házasodtak úgy, hogy a férj református volt, a feleség katolikus.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!