Mi a Katolikus Egyház tanítsása röviden összefoglalva?
tegnap 18:02
Én, hiszem, még sem irányít senki, legfeljebb irányt mutat
tegnap 21:05
Sajnos nem tudok adakozni, de mégis szeret, és boldog vagyok.
Érdekes, nem?
Vajon valami borzasztó,és felháborító dolgot írtam???????
Most komolyan,miért kellett lepontozni,mert érdeklődtem???
Ezt a választ te írtad.
Ez a válasz 18%-ban hasznosnak tűnik.
A válasz írója 77%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: tegnap 18:05
Nem írtál semmi felháborítót, de nem ezek alapján lehet megismerni egy vallást... Most akkor ennek alapján leírom:
A hithű katolikus bármit megehet, csak házaságban szeretkezhet, fogamzásgátlás nélkül, de nem csak gyermeknemzés lehet a cél, reggel-este és étkezések előtt-után imádkozik, vasárnap és az egyházi ünnepeken templomba megy, lehet tulajdona, sokan közülük keresztet hordanak a nyakukban stb. De ezzel nem tudsz meg a tanításukról semmi fontosat!
Már csak azért is nehéz, mert van egy csomó irányzatuk, pl karizmatikus meg ilyenek. Akit tényleg érdekel, ott vannak a linkek, olvassa el, mert röviden az ilyesmit nem lehet összefoglalni.
Szerintem is ugyanaz mint a többi keresztény vallásé. Megfélemlítés, elnyomás, kihasználás. Csak a katolikusok művelik ezt a legmagasabb szinten. Sok lélek sok pénz. A pápa meg úgy néz ki mint a birodalmi császár :)
A lényege az, hogy amit ők mondanak, az a legjobb, náluk nyerhető el az üdvösség a legnagyobb teljességében, őtőlük indul ki az összes többi keresztény vallás, nélkülük nem lennének protestánsok se, mindent nekik köszönhetnek a protestánsok is. Általában finomítva mondják, de végső soron a lényeg, hogy mindenki eretnek, aki nem úgy gondolja a hit dolgait, ahogy ők, akik nem fogadják el az ún. hét szentséget.
Az egyház feje a pápa, aki tévedhetetlen hit és erkölcs tekintetében.
Jogfolytonosság miatt ők a közvetlen utódai az apostoloknak, 2000 éves a múltjuk, ehhez képest a protestánsok csak egy kis pörsenés, lényegtelen elhajlott, lenézni való eretnek tanításokkal.
Fontosak a tanításaikban a cselekedetek, ezt túlhangsúlyozzák. Nagy szükség van szerintük a cselekedetekre, ezeken múlik az üdvösség, míg protestáns körökben jobbára a hit az, ami üdvözít, és ennek gyümölcsei a cselekedetek. Ez persze így tömör, kissé pontatlan, de ez a lényege.
"Te Péter vagy, azaz kőszikla, erre építem fel az anyaszentegyházat" - nem szó szerint idéztem Jézus szavait, amiket a katolikus egyház megalapításának tekintenek, szemben az evangélikál felfogással, akik úgy gondolják, Jézus a péteri meggyőződésre, hitre építi fel az egyházat. Ez megint tömör és pontatlan így.
Nem kötelező, engedélyezett szobrok és képek használata imádkozáskor, és lehet imádkozni szentekhez, Máriához, már nem élő emberekhez is.
Fontos még neki az eucharistia, ami kb. a protestáns úrvacsorának felel meg, és lényegesen eltér attól, nem csak szimbólumokként tekintik a bort és a kenyeret, hanem valóságosan átváltozik szerintük Jézus testévé és vérévé. Ez így megint kicsit tömör és pontatlan.
Így kapásból, nagyon elnagyoltan ezek jutottak eszembe, biztos kihagytam még 1-2 fontos dolgot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!