Keresztények! Szerintetek ez rendjén van így?
A keresztény vallás köztudottam tilt mindennemű házasság előtti szexuális kontaktust. Nos,ezt igazán nem tudom hová tenni, hogy ennek mégis mi a célja, és, hogy esetleg emiatt valaki tényleg bűnösnek számít? Itt szögezném le,hogy bár én meg vagyok keresztelve,de sosem gyakorolotam így a hitemet (talán emiatt a sok indokolatlan dolog miatt), vannak dolgok amikben hiszek,és rossz embernek sem tartom magam,de a Biblia szerint én már bőven a pokolba fogok kerülni (már ha létezik, de én nem hiszek benne)
Nos írok pár példát az eletből. Vegyük egy nőt, aki pár évvel ezelőtt elvesztette a férjét. Aztán vegyünk egy férfit,aki szintén pár éve elvesztette a feleségét. Megismerkednek egymással, több éve ismerik egymást, sok közös dolog van bennük, mondhatni 'lelki társak' mindent meg tudnak beszélni egymással, és más emberekben már nemigen tudnak bízni,de az ő kapcsolatuk különleges. Ezek után lefekszenek egymással, és kapcsolatuk még erősebbé válik, mondhatni kiteljesedik. Nem ártottak vele senkinek, hosszú évek szenvedései után végre valami jó történt velük, boldogok, és önzetlenül szeretik egymást, a másik a legfontosabb számukra. Házasodni a múltra való tekintettel már nem szeretnének,úgy érzik ez így jó,ahogy van, és nincs is szükség formaságokra.
A keresztény vallás szerint ők bűnösök. De egyszerűen nem értem,hogy ebben mi lenne a bűn, hiszen senkinek nem ártottak vele. Bűn vágyni a boldogságra? Az ember nem erre van teremtve?! Csak úgy szabad boldognak lenni,ahogy megmondják? Miféle szabadság ez? Vagy szabadnak sem szabad lenni? Érdekes diktatúrákban, rendzserint szoktak jönni a forradalmak is , itt miért nincs ez?
Az ember szerintem arra lett teremtve,hogy boldog és szabad legyen (inkább próbáljon lenni),tegyük,hozzá hogy ez úgyse sikerül mindig,mert rengeteg rossz dolog történik, amikor egyszerűen elképzelhetelen,hogy mégis hol van olyankor Isten ?! Ha már a rossz dolgok ellen nem tudunk mit tenni az esetek 90%-ban , akkor még az esetleges boldogság esélyét is dobjuk el magunktól? Ez szerintetek rendjén van így?
Félreértés ne essék, én tiszteltben tartom mindekeinek a vallását,csak egyszerűen valamit nem tudok megérteni, épp ezért is írtam ki a kérdést. Másik dolgog, szerintetek elképzelhető,hogy a közeljövőben,fog ezen a téren módosulnlni valamit a vallási útmutatás , fog valami modernizálódni? (mert ugye ha az egyházon múlna, akkor a Föld még mindig lapos lenne pl.)
Kösz a válaszokat!
Kedves Kérdező!
Kérdésedet olvasva az az érzésem, hogy a keresztény hit lényegét nagyon félreismerted. A szexualitás klassz és fontos dolog, de a szexualitással kapcsolatos bűnök - szerintem - nem tartoznak alapból a legsúlyosabb bűnök közé. Azt persze figyelembe kell venni, hogy a szexszel kapcsolatos dolgok nagy érzelmi hatást okoznak az emberben.
A szabályok nem azért vannak, hogy korlátozzanak, hanem hogy megmutassák azt az utat, ahogy jó élni. Ilyen a házasság előtti szex tilalma. Kipróbálni úgysem lehet, mert olyan partnerrel, akivel elkötelezted magad egy életre, egész más lesz a szex (ez nekem nem tapasztalat, mások mondták). Ha csak a házastársaddal szexelsz, az nagyon erős ragasztó és eszköz a jó házassághoz. Erről egyszer hallgattam egy biokémiai magyarázatot, hogy miért így jó (szerettem volna belinkelni, de nem találom). Nekem fontosabb a jó házasság, mint egy rövid kaland, vagy valami múló boldogság.
Általában is, szerintem a szexnek olyan kapcsolatokban van helye, amik elég mélyek és hosszú távra tervezettek. A szex nagy érzelmi mélységet von magával, az ember hosszú távon megsínyli, ha ezt olyan kapcsolatban éli át, ami nem elég intim hozzá. Egy ilyen erős kapcsolat pedig olyan komoly döntés, amit Isten elé visz egy élő hitű ember.
Röviden összefoglalva, nem az a bűn, ha valaki vágyik a boldogságra, hanem ha valami magasztosabb célra teremtett eszközt, mint például a szexualitást, elpazarol valami sekélyes dologra.
A másik, amit nem veszel figyelembe, hogy van bűnbocsánat. Tegyük fel, hogy elrontottad, elkövettél egy bűnt. Ezután nem mész automatikusan a pokolra: megbánhatod, meggyónhatod, és el van felejtve. Ha száz bűnt követtél el, de megbántad, akkor is. Ha őszinte megbánásod és igyekezeted ellenére minden nap tízszer elköveted ugyanazt, akkor is.
Még néhány dologra konkrétabban:
"Érdekes diktatúrákban, rendzserint szoktak jönni a forradalmak is , itt miért nincs ez?"
Talán mert ez mégsem diktatúra?
"rengeteg rossz dolog történik, amikor egyszerűen elképzelhetelen,hogy mégis hol van olyankor Isten ?"
Istem szabad akaratot adott az embereknek. Rosszat is tehetnek. Ez már csak a következmény. Erre ennél jobb választ én sem tudok.
"homoszexuálisok. Ugye ők is alapjáraton a pokolba kerülnek, tök mindegy,hogy egyébként 100x kölönb életet élt minden téren mind egy átlagos hívő ember, determinálva van,hogy csak a pokolba köthet ki."
Nincs determinálva, hogy a pokolra kerülnek, maga a hajlam még nem bűn. A katolikus egyház szerint a homoszexualitás kiélése már bűn, de ez már az ember döntése, hogy megteszi-e. Én ezzel nem teljesen értek egyet, szerintem itt az a fontos, hogy tartós párkapcsolatban éljen az ember.
"Miért nem állt még neki senki a Bibliának tisztán szakmai szemmel,hogy ízekre szedje,"
Ennek már sokan nekiálltak. De ha nem vagy elégedett a munkájukkal, előtted a pálya :-) Ez persze nagy munka, alaposan meg kell ismerned a Bibliát hozzá.
Ilyen értelemben akkor használjunk tudatmodosító szereket is, mert attól elfelejtjük a gondjainkat, folyton boldogok leszünk és felszabadultak, nyugodtak....
Nem, ez nem így működik. A házasság célja, hogy össze kössön két embert egy életre. Abból látszik, hogy két ember komolyan gondolja a kapcsolatukat, ha egy idő után házassági szándékkal ismerkednek. Azért is jó tanács, hogy házasság előtt ne legyen szex, mert ezáltal lelkileg sokkal közelebb kerülnek egymáshoz és nem a testi dolgok miatt lesz erős a kapcsolatuk és nem a testi dolog lesz az összetartó kapocs. Persze nem könnyű, hiszen természetes, hogy vágyik az ember a másik nemmel való szeretkezésre, de ha a keresztények kitartanak, sokkal jobb lesz a kapcsolatuk és nagyobb ajándéknak fogják tartani a szexet, mivel vártak rá és igen, az lesz a kapcsolatuk kiteljesedése, mikor már összekötötték az életüket és tényleg egy testként élhetik meg a jövőjüket, beleértve a testi vágyaik kielégítését is.
Röviden: ha egy tortát gyorsan tolsz be, akkor nem igazán lesz időd élvezni, ha csak szeletenként néha néha, akkor elég hosszú ideig élvezheted az ízeket és még a hasad sem fájdul meg. ;)
Túl sok mindent kérdezel, amire így oldalakban kellene válaszolni. Ahelyett, hogy ennyit írtál, célszerűbb lenne Jézus tanításaival kicsit pontosabban ismerkedni, és azon elmélkedni, utána kérdezni. Pár gondolatébresztő.
1. Valójában mindenki eredendően bűnös, nincs olyan, hogy a "keresztények szerint ők bűnösök": meg vagyunk rontva a sátán által, és ezért ember alapvetően hajlik a rosszra. Mi keresztények is bűnösök vagyunk, és követtünk el, és amíg élünk követünk is el bűnöket. Egyetlen bűntelen ember volt: Jézus Krisztus. Ebben benne van arra a kérdésedre is a válasz, hogy pont ez az, amiért annyi rossz van a világban. A rossz dolgok egy részét maga az ember teszi, a többi meg megtörténik, mert a sátán az idők kezdetén végrehajtott hajcihőjével nem csak az embereket, de a világot is megrontotta. Ezért vannak betegségek, természeti csapások: a megrontatás előtt az ember olyan közegben élt, ahol ezek ismeretlenek voltak.
2. Kegyelemből _bárki_ üdvözülhet. A döntőbíró Isten, vagy Jézus Krisztus, ahogy tetszik. Nem te, nem én, nem a keresztények, nem egy pap, nem egy püspök, nem a pápa mondja meg, hogy ki üdvözül, és ki nem. Isten bármilyen bűnt meg tud bocsátani a Szentlélek káromlásától eltekintve. A Szentlélek káromlását sem azért nem bocsájtja meg az Isten, mert keménykedik, hanem aki a Szentlelket káromlja, az már annyira megátalkodott és elveszett, hogy azon nincs segítség. Te is, a homoszexuálisak is üdvözhetnek, de egy gyilkos is, egy kurtizán is, az is, aki egész életében lopott, ha és amennyiben életének egy pontján megtér Istenhez, hátat fordít a sátánnak és a bűnös életének, és még ha nem is képes felhagyni bűnös cselekedeteivel, de őszinte bűnbánatot gyakorol és folyamatosan kéri Istent, hogy segítsen neki a bűneit maga mögött hagyni, meg van az esélye az üdvözülésre Isten kegyelme által.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!