Miért nem nyitottabbak a új egyházak a kritikára és a más gondolkodású emberekre?
1. válaszoló vagyok. Akkor most megpróbálkozom egy olyan válasszal, amely talán még diplomatikus is tud maradni, viszont igaz is.
Érdemes ezt az egész jelenséget egyháztörténeti szemszögből is megvizsgálni. Miért és hogyan születtek meg és születnek meg a mai napig ezek a kisegyházak?
Hát úgy és azért, mert az új felekezet-alapítók csalódtak az addigi felekezetükben. És az egész egy öngerjesztő folyamat, mert lesznek olyanok, akik ezekben az új felekezetekben is csalódni fognak és még újabbakat hoznak létre. Minél több a felekezet, annál több az esély a csalódásra, és annál több új és újabb felekezeteket fognak létrehozni.
"Nem tudom hogy vannak e igazi keresztények a földön. Lehet, hogy már nincsenek és nem is lesznek."
Én meg határozottan tudom, hogy vannak, bár ők maguk ezt nem szokták nagy dobra verni. :)
(Még mindig az 1. vagyok.)
gondolj bele, ha valaki új egyházat alapít annak meglehetősen határozott embernek kell lenni aki azt hiszi Isten vezeti, a neoprotestánsok "híresen rosszhírűek" gondolod ilyen emberek majd csak úgy engednek a vitában?
Már bőven nem a 16. század érvelő, csúcsértelmiségi, egymásra ható, egymást meggyőző, véleményüket változtatni hajlandó reformátoraival állunk szenben, akik gyakran szintén hajlamosak volt a finoman szólva szenvedélyes véleménnyilvánításra
ma már többnyire csak a szektavezérek maradtak
"Nem tudom hogy vannak e igazi keresztények a földön. Lehet, hogy már nincsenek és nem is lesznek."
nekem lenne tippem egy olyan egyházra, amely szintúgy nem tökéletes mint a többi, de mégis erőteljesen igyekszünk az Isteni értékrendet megvalósítani az életükben és a tanításukban. Én nem titkolom, nagy dobra verem, ide járok: www.krisztusegyhaza.hu.
Szia
Mindenki véleményét kérted:-), hát én azt gondolom, hogy a kérdésedre a válasz Itt van(elásva), ebben a mondatrészben: " fel sem merül bennük, hogy tévednek, vagy hogy Istennek esetleg mások az elvárásai."
Azt tapasztaltam, hogy általában aki vallásos, vagy Bibliát olvasó ember, az addig egyetért az Isten Szavával, ameddig az megegyezik a személyes véleményével, vagy elképzelésével. De amikor ütközik a nézet, akkor a saját elképzelés kerekedik felül, és Isten elvárásai alul maradnak. Általában mindenki ragaszkodik a "saját igazához", még annak árán is, hogy esetleg a másikat finoman szólva lekicsinyli: emberileg is, vallásilag is.
De ez mindig is így volt, és ezután sem hiszem, hogy változni fog.....
Konkretizálhatnád, hogy milyen elvárásokkal nem értessz egyet.
Csak annyi körvonalazódott, hogy bűnről van szó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!