Aki nem nevelés útján "tanulta" el a vallását, mi alapján választ a világban jelenlévő vallások közül?
# 12
"Nem értek egyet a választott egyházam minden külsőségével, de ez nem zavar különösebben, mert szerintem alapvetően a hit a lényeges, nem az, hogy ezt milyen külsőségekhez kötött."
Ne haragudj, ezt nem nagyon értem.
Először is hogy tudsz olyannal azonosulni, amivel nem értesz egyet?
Másodszor pedig, mi az hogy külsőség?
A hitéletben a legapróbb dolog is fontos belső tartalmakat hordoz. Vagy nálad nem?
"A hitéletben a legapróbb dolog is fontos belső tartalmakat hordoz. Vagy nálad nem?"
Nem. Nálam a hit és az egyház szétválik. Én nagyon jól érzem magam egy katolikus misén és egy református istentiszteleten is, mert nekem az "csak" egy hely, ahol a hitemet gyakorlom. Természetesen a két egyház tanításaival nem értek maradéktalanul egyet, hiszen különbözőek. Azt választottam, ami számomra a legelfogadhatóbb. De mondok neked példát is. Katolikus vagyok. A katolikusoknál szokás, hogy húsvétkor a keresztre feszített Jézust megcsókolják. Én nem teszem, mert az nekem csak egy szobor, és nem sikerült még megértenem, hogy a többiek ilyenkor mit éreznek. Viszont számomra fontos a rendszeres áldozás, szentségnek tartom a házasságot. Lehet, hogy pont azért, mert nem "tanultam" a vallásomat, kicsit kívülálló szemmel és kritikusabban nézem az egyházamat, mint az, aki abban nőtt fel, kicsi korától természetesnek véve a szokásokat. De nem gondolom, hogy ettől én rossz katolikus lennék, és főleg nem, hogy Isten szemében rosszabb, vagy kevesebb lennék.
Jézus Krisztus a következőt mondta:
„Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, hanemha én általam.” Jn 14,6
Hogy az Istentől jött három dologgal támasztott alá:
- kiemelkedő erkölcsiség tanításában és életében
- csodatételek (halott feltámasztása, születésétől vak szemének megnyitása, Feltámadás, vízen járás, stb.)
- próféciák beteljesítése
Jézus felülhelyezte magát minden vallási, filozófiai kínálaton, a kizárólagosság igényével lépett fel.
A Biblia Istenről mint Teremtőről, Személyről beszél. Jézus is azt tanította ő az Atyától jött.
A keleti vallásokban ugyanakkor nincs a természet felett álló, a teremtésétől külön létező és cselekvő Isten (panteizmus). Vagy Jézusnak van igaza, vagy a keleti vallásnak.
Önmaga alátámasztására hozott bizonyítékok alapján én Jézusnak hiszek.
# Andizsuzsi
Köszi hogy válaszoltál! Így már nagyjából értem. Viszont nem értek vele mindenben egyet :)
Te nem csókolod meg a Krisztus-szobrot, ez rendben van. De aki megcsókolja, annak viszont ez a gesztus fontos belső tartalommal bír, tehát nem csak külsőség.
Meg a másik hogy mindegy, hogy katolikus misén vagy református istentiszteleten veszel részt, mert ott éled meg a hitedet.
De azért az mégis jelentős különbség, hogy azt éled meg, hogy tanúja vagy az Eucharisztia átváltozásának vagy azt éled meg, hogy semmi ilyesmi nem történik a szertartáson.
Ez szerintem lényegbevágó kérdés a hit megélése szempontjából. Te nem így gondolod?
Persze. Nem is azt mondtam, hogy megítélem/elítélem, nyilván azoknak, akik megteszik, sokat jelent. Csak példának hoztam, hogy az egy olyan dolog, amivel nem tudok azonosulni, de ettől mêg a katolicizmus alapjaival igen.
Én nem érzem úgy, hogy egy istentiszteleten nem történik semmi, bár nem teljes, de ettől még nincs ellenérzésem, ha be kell mennem egy református templomba, vagy ilyen szertartáson kell részt vennem. Ez gondolom azért van, mert gyerekkoromban ez ugyan olyan természetes volt, mint katolikus templomba menni, én vegyes házasságban születtem. De nyilván azért választottam a katolikus egyházat, mert fontos nekem a szentáldozás, az átváltozás, a szentségek stb.
Nézd, én meg lettem keresztelve, és sokat tanulmányoztam a szentírást. Aztán Jób könyvénél kiakadtam a mindenhatóra, és azt mondtam, hogy én nem kedvelem ezt a stílust, hogy a mindenható szemétkedik a teremtményeivel és megsanyarítja az életüket puszta szórakozásból.
Ha van isten, nekem úgy lenne szimpatikus, amilyennek Karel Capek novelláiban szerepel.
Ha ma kérdeznek, buddhistának vallom magam. Ott nincs haragvó és genyázó istenség. Ott tisztelik az élőlényeket!
Ott nincs olyan válasz, hogy ne keresd az okát és ne fürkészd a te urad szándékát. Ott a rangban fentebb állók példát mutatnak. És a Buddhák értünk cselekszenek. Ott Jóbbal nem szórakoztak volna...
Szia
A kérdésed kategóriájába tartozom. Nem kaptam semmilyen vallásos nevelést.
Egyszerűen minden tragédia nélkül, az életem egy adott szakaszában érdekelni kezdett az élet értelme. Az, hogy miért élünk itt a földön? Mi célból? Miért a sok szenvedés? Ha létezik Isten, miért engedi meg? Főleg, ha Ő "jó" Isten? és még sorolhatnám a kérdéseket...
Eléggé körülményesen szereztem egy Bibliát(nem mostanában történt:-) - és hónapokon belül megváltozott a világnézetem, világképem...
Nem érdekeltek a vallások, csak a válaszok a kérdéseimre:-) és a Bibliából mindegyikre kaptam!!
Hihetetlenül tartalmasabb és boldogabb lett azóta az életem!
Már tudom miért élek, és ez nem elsősorban hitre, inkább a pontos ismeretre épül:-) Ahogyan Jézus mondta a János 17:3-ban és Pál apostol írta a Zsidók 11:1 versében.
Más vallások....Nézd az életről senki nem tud többet, mint az, aki létrehozta. Akkor most kérdezzek meg egy teremtményt a Teremtőről? Miért?, amikor maga a Teremtő MINDENT elmond magáról, és a teremtéséről, arról, miért kerültünk mi emberek ebbe az áldatlan helyzetbe, és elmondja azt is, hogyan vezet ki ebből minden embert, aki hallgat rá...
Próbálok külső szempontból válaszolni.
Az un. teremtő mondanivalójának számos interpretációja létezik, a legtöbb világvallás erre épül. Mi alapján tudod eldönteni, melyik a helyes? Mi tesz egy adott vallást hitelessé, ha a központi eleme azonos vagy legalábbis hasonló mindnek? (Nem a részirányokra gondolok, hanem a határozottan elkülönített irányokra).
Mi alapján mondható el, szerinted, hogy nem egy másik vallás üzenete az "igazság"? (És itt szándékosan nem említettem azt az opciót, hogy egyik sem, de nyilván lehetséges válasz). Hogyan támasztod alá a saját hited, ha nem ismered az alternatívákat?
(Egyáltalán nem kekeckedni akarok, tényleg érdekel).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!