A vallásos szülőknek szabad beszélni a szexről gyermekeikkel, vagy gyermekeik előtt?
Amennyiben igen, akkor milyen formában, minőségben, mikor és mennyire nyújtanak felvilágosítást a témában?
Ha nem, akkor honnan fogja megismerni a gyerek?
- Olyan osztálytárstól, baráttól, ismerőstől: aki nem jártas a témában vagy teljesen mást vall?
- Sehonnan? (pl. havi vérzésre halálos betegséget fognak gondolni? Vagy majd egy pedofil gyerek gyilkos/kereskedő ágyában megtudják?)
Úgy gondoljátok, hogy a világ dolgait, azt el kell, vagy el lehet dugni és akkor nincs probléma?
Mit tegyünk, hogy gyermekünk tisztában legyen az egészséges szexualitással és a család örömével, ne legyen veszélyben és ne szenvedjen lelki sérülést sem?
Második válaszoló.
Jó ha tudod, hogy az emberek nem 17 évesen kezdenek érdeklődni az ellenkező nem iránt.
Sajnos az én szüleim is keresztények, és 14 éves koromig szóba sem hozták a szexet. Valamennyire miattuk volt, hogy kialakult egy szexuális perverzióm, amit mostanra félig-meddig sikerült hátrahagynom.
Még 6 éves sem voltam, mikor elkezdtem sejteni, hogy miért különbözik a lányok és a fiúk nemi szerve, de mikor megkérdeztem az apámat, hogy azért van, amiért gondoltam jól kiporolta a nadrágomat.
...
Ami még rossz a vallásosokban, hogy meg vannak arról győződve, hogy az ők nevelési módszerűk a legjobb. Ha a Biblia, hogy a kölyköt verni kell, akkor verik is. Én is sokat kaptam a szíjjal, pumpával, nádpálcával, erről csak akkor szokott le az apám, mikor a tanítónéni észrevette rajtam a verés okozta csíkokat, és megfenyegette apámat, hogy feljelenti, ha nem fogja vissza magát. Az igaz, hogy azóta is mondja, hogy ha úgy nevelt volna, ahogy akart, akkor én már kitudja mi lennék.
...
Nekem is vallásosak a szüleim és minden ilyesmi kérdésemre választ kaptam. Anyukámmal sokat beszélgettünk és beszélgetünk a fiúkról, a párkapcsolatról.
Az más kérdés, hoyg nem buzdított arra, hoyg kiskamasz koromban veszítsem a szüzességemet és arra nevelt, hogy ezt csak egy olyan fiúnak adjam oda, aki komolyan is gondolja velem a kapcsolatot és megérdemel. Nem értem miért kéne ennek tabu témának lennie...
Honnan veszed ezt a hülyeséget? Szerinted a vallásos nők nem menstruálnak, vagy mégis mi? És a Biblia írja bárhol, hogy erről ne beszéljünk a gyerekekkel? Néha komolyan nem értem az ilyen jellegű agymenéseket.
Kérdésedre válaszolva: természetesen vallástól függetlenül fel kell világosítani a gyereket az élet ezen dolgairól, hogy mire eljön az ideje, tisztában legyen mindennel. Az enyémek még kicsik, egyelőre ott tartunk, hogy kinek van kukaca és kinek nincs (bár most már úgy tűnik, lanyhulni látszik az érdeklődés, amit nem bánok, mert néha roppant kínos volt, amikor a gyerek nyilvánosan elkezdte kiabálni, hogy "Anya puncival pisil"), és nyilvánvalóan később is a koruknak megfelelően lesznek tájékoztatva a dolgokról.
És igen, keresztények vagyunk, konkrétan a Hit Gyülekezetébe járunk. Ettől még az én gyerekeim is ugyanúgy tisztában lesznek az élet dolgaival, mint bárki más.
A felvilágosításnak SEMMI köze a valláshoz (ahogy a veréssel nevelésnek sem), hanem az adott szülö értelmi szintjéhez.
Aki szerint egy gyereket elég tizenévesen felvilágosítani, az igen primitiv ember. A szexualitás úgyanolyan természetes dolog, mint az evés, vagy egyebek (a valásososknál IS), ezért az értelmes szülö a gyerek születésétöl kezdve nyiltan vaálszol az ilyen jellegü kérdésekre is (miért mások a fiúk/lányok, hogy lesz a kisbaba, stb), természetesen a kroának megfelelöen.
Csak egy példa: Egy 3-5 éves gyerek tökéletesen megelégszik a "hogyan lesz a kisbaba" kérdésre azzal, hogy a szülök szeretik egymást és emiatt kezd az anyuka hasában egy pici sejt feljödni és belöle lesz a kisbaba.
Akik így állnak hozzá, ott soha nem lesz "felvilágosítás" akciószerüen, hanem egy folyamat.
#3 vagy #4 vagyok:
Nagyapám és nagymamámtól vette apám azt, hogy nem beszél a szexről. Nagynénimnek mikor megjött a havibaja megijedt, és félt, hogy beteg, és csak akkor mondta el nagymamám, hogy ez teljesen normális, de ennél többet ne mondott. Apám 16 éves koráig még azt hitte, hogy a gyerek úgy lesz, hogy a fiú belepisil a lány fenekébe.
Tökéletesen egyetértek #8 válasszal. A felvilágosítás (szexről, vagy bármiről) egy csecsemőkorban kezdőd folyamat. A gyerek érdeklődését elfojtani, pláne erőszakkal, önbizalomhiányt, depressziót eredményez. Az ilyennel küzdő ifjúnak aztán tényleg lehet pokol az élete. Az élet minden részletéről beszélni kell a gyerek értelmi szintjén. Ez persze feltételezi a szülő megfelelő értelmi szintjét is.
A vallásnak ebben összesen annyi szerepe lehet, hogy ha az adott kérdésnek vannak vallási vonatkozásai, meg lehet említeni. De nem árt hozzátenni, hogy az emberek eltérő korokban eltérően viselkedtek, mert eltérőek voltak az ismereteik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!