Melyik a legszigorúbb életvitelt követelő keresztény vallási felekezet?
Nehéz erre válaszolni, mert sokszor a vallástól független tényezők is befolyásolják.
Például a kálvinisták és lutheránusok a 16. században nagyon szigorú életvitelt folytattak, rengeteget böjtöltek, szórakozniuk nem volt szabad, még színes ruhát sem húzhattak fel. Ma már nem egészen ezt látjuk. A többi egyháznál is megfigyelhető némi lazulás, de nem ekkora.
Eddig talán az ortodox egyház ragaszkodik a legkitartóbban a kereszténység aszketikus hagyományához, persze világiak számára ezek csak ajánlások, de nem elvárások.
A szerzetesek esetében viszont ezek már komoly elvárások, pl. naponta csak két étkezés van, böjtben pedig csak egy, húst soha nem is esznek, stb.
Szerintem a nazarénus. Zárt közösséget alkotnak, a nők csak szoknyában járhatnak és egy fejkendőfélét is hordanak a fejükön. Szigorú patriarchális családrendben élnek, a férfi megkérdőjelezhetetlenül a családfő. Rengeteg gyerekük van, mert tilos náluk mindenfajta fogamzásgátlás, és a katolikusoktól eltérően ezt be is tartják. Szinte minden nap van valamiféle gyülekezeti rendezvényük, az istentiszteletük abszolút konzervatív.
Mondjuk Jehova Tanúnak sem lehet egyszerű lenni. Ott tudtommal a külsőségek nem ennyire szigorúak, de rengeteg dolog van a mindennapi életben, amiben nem vehetnek részt: nincs karácsony, szülinap, se semmilyen ünnep, nem koccinthatnak, nem állhatnak fel a Himnuszra. Nem mehetnek katonának sem, ez ugye azokban az országokban problémás, ahol van hadkötelezettség. Nem fogadhatnak el vért, de ez elég köztudott.
# 2
Nekem voltak nazarénusok a rokonságban (már nem élnek), hát rájuk éppenséggel semmi nem illett ebből a felsorolásból. Fejkendő az volt, de meglehetősen életvidám életet éltek, böjtöt sohasem tartottak, és gyerekük is csak egy volt.
Attól, mert csak egy gyermek született ismerősnél még nem jelenti, hogy fogamzásgátlót használtak volna.
Szerintem is a nazarénus.
Jézus a szeretet,megbocsájtó,mások tiszteletére tanító.
és nem pedig szigor stb.
a vallásokban az igazi életviteli szigort akarjátok meg ismerni?,tanulmányozzátok ismerjétek meg a buddhát.
ott pld ha csak más vallásra is akarna valaki áttérni,a büntetés akár halál is lehet.
de gyakori a korbács is pld butha ellen egy rossz szó.
# 4
Nem az egy gyerekre akartam kihegyezni a mondandómat, hanem a habzsidőzsire, ami általánosan jellemezte az életüket. A közösség sem jött össze naponta, hanem úgy havonta, az is inkább egy zsúrra hasonlított, nem egy istentiszteletre.
Jólelkű, aranyos és a maguk módján istenfélő emberek voltak, de szigorú életvitel az aztán nem volt, fél percig sem.
Szerintem elég sok van. Ott vannak a mormonok (már ha ők keresztényeknek számítanak), akiknek minden saját maguknak kell előállítaniuk, és elzárva élnek a modern világtól, e mellett be kell tartani sok-sok más szabályt is.
A szigorúság egyébként nagyon jellemző a kisegyházakra, főleg az ilyen neokarizmatikus gyülekezetekre, pl. baptisták. Ott elég komolyan veszik a Bibliát és a megtérést:
- még a szexre gondolni is bűn, ha nem hessegeted el a gondolatot rögtön
- a nők és a férfiak nem beszélgethetnek hosszabb ideig, főleg nem lelki dolgokról, mert az már kötődést jelentene
- előírják az illedelmes/biblikus öltözködést, ne legyen sok smink, kivágott ruha, rövid szoknya
- nem lehet tetkód, se piercing, se hasonlók
- nem cigizhetsz, nem alkoholizálhatsz, még a kávéfüggőség is bűn, szóval minden, ami függőség, mert az már beteg lélekre utal
- nőként ne dolgoz olyan munkahelyen, ahol sokáig kell bent lenni és ne építs karriert, mert egy nőnek az otthon a legfontosabb
- a nő rendelje magát alá a férfinek, a férfi hozza a döntéseket
- nem lehet elválni, mert Isten előtt ez utálatos dolog, és meg van írva, hogy a házasságtörők (és elváltak) a pokolra jutnak
- a házastársaknak minden elég időt kell fordítani a közös imádkozásra és bibliaolvasásra
- meg van szabva, milyen pózban és hogyan nem lehet szexelni (pl. az orál az ördögtől való stb)
- a gyerekeddel nem nézethetsz Harry Pottert, mert abban varázslás van
- meg egyébként is ,,tegyetek mindent Isten dicsőségére", szóval ami Isten nem dicsőítené, az bűn.
És még sorolhatnám....de ez is gyülekezetenként változó.
Baptista vagyok, de az előző felsorolásnak a feléről sem hallottam egyik gyülekezetben sem :D
Ezek a jehovista tanításra jellemzőek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!