Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hívő emberként hogyan vigaszta...

Hívő emberként hogyan vigasztaljunk egy ateistát úgy, hogy az valóban segítség és ne idegesítés legyen?

Figyelt kérdés
Van egy kedves, aranyos ismerősöm, aki ateista, én pedig keresztény, de jó barátnők vagyunk. Az a helyzet, hogy ő önmagával szemben túlságosan is kritikus, és ebben szeretnék neki segíteni. Nem rég elkövetett egy nagy hibát, azóta eszi rajta magát. Persze, kell a lelkiismeret és néha a bűntudat, de én látom őt, és tudom, hogy ami nála van, az már nem egészséges! Ha keresztény lenne, akkor nem kéne gondolkoznom, hogy mit mondok neki. Isten szereti őt, és ha Isten megbocsát, akkor ő miért ne bocsáthatna meg magának? A gond, hogy ez őrajta nem segít, mert nem hisz benne. Ha elkezdem téríteni, amikor amúgy is bánatos, azzal csak felzaklatom. Persze, nyilván az lenne a legjobb, ha megtérne, de nem lehet egy nap alatt mindent. Most csak az a fontos, hogy valahogy megnyugodjon.
2015. aug. 27. 23:40
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
84%

Ha tényleg segíteni akarsz, akkor ebből a vallást és a Bibliát hagyd ki, teljes egészében.

Ha pedig semmi mással nem tudnál segíteni, csak ezekkel - akkor gondolkozz el, hogy rendben van-e az életed?

2015. aug. 28. 01:11
 12/14 anonim ***** válasza:
100%

A 11-es hozzászólóval teljesen egyetértek.

Jobb lenne, ha ő írt volna ide, de azért lehet tanácsokat adni. Azt értesd meg vele, hogy ő is csak egy ember, aki néha hibázik, és még fog is, nem pedig egy tökéletes robot. Minden embernek vannak ilyen esetei, persze nem pont ugyanaz, mint nála. Én például a hét elején égettem le magamat (mondjuk csak a saját szememben) olyan szinten, amit el nem tudtam volna képzelni, nem vagyok rá büszke. Átgondoltam az esetet, levontam a tanulságot, de a történteken nem tudok változtatni, legalább annyi haszna legyen, hogy még egyszer nem csinálok ilyet. Csúnyán szólva köpni kell egyet, és menni tovább. Régebben én is sokat rágódtam különféle (igazából jelentéktelen) dolgok miatt, de egy idő után rájöttem, hogy semmi értelme. Attól nem leszek jobb ember, nem tudom visszacsinálni, amit tettem, senkinek se segítek a sajnálkozással. Nagyon is a lelkemre veszem, ha valami hülyeséget teszek, de igyekszem minél előbb túllépni rajta.

A barátnődet vedd rá, hogy új feladatokkal, kihívásokkal foglalkozzon, az majd eltereli a figyelmét erről a dologról.

Mint vallásosból lett vallásellenes szintén azt javaslom, hogy a Bibliát és a vallást ne is említsd neki, ez a legtöbb ateistát csak felidegesítené.

A kérdés csak az, hogy tudsz-e hatni rá, hiszen már próbáltad, de nem ment. Gondolom hasonló érveket elmondtál neki, mint amiket írtunk. Ez az önmagával szembeni túlzott kritikusság nem jó, te mint közeli ismerős, nem biztos, hogy tudsz ezen segíteni, lehet, hogy egy elfogulatlan idegenre jobban hallgatna.

Ha bennem megbízik, akkor szívesen megbeszélem vele ezt az ügyet névtelenül, ha regisztrál ide. De ha valamelyik másik hozzászóló a szimpatikus, gondolom ő is segít.

2015. aug. 28. 03:26
 13/14 anonim ***** válasza:
80%

Persze, nyilván az lenne a legjobb, ha megtérne

es az kinek lenne jobb?

ha igazi baratno vagy akkor hagyd ki az estimese reszt...

2015. aug. 28. 11:08
 14/14 A kérdező kommentje:

Én is leírtam, hogy nem akarom a vallással felidegesíteni. Azért ide írtam ki a kérdést, mert én ide tartozom, és ebben nőttem fel. Nem vagyok fanatikus és beszűkült, de vallásos a gondolkodásom. Bizonyos kérdésekre, automatikusan bibliai válasz születik a fejemben, amit a legtöbb barátom előtt ki is mondhatok. A körülöttem lévő emberek 90% szintén keresztény volt az elmúlt években. (katolikus általánosban jártam ki a nyolc évet. Most egy sima gimnáziumban tanulok) Számomra új helyzet az, hogy van egy ateista barátnőm és nem mondhatok ki mindent kapásból, hanem "le kell fordítani" mint ahogy az egyik válaszoló írta. Mindig nagyon át kell gondolnom, hogy hogyan és mit mondok. Ebben a helyzet leginkább.

Remélem így világos mindenkinek, hogy miért itt kérdezek. Sok hasznos választ is kaptam, köszönöm őket, és ha születnek még továbbiak, elolvasom.

2015. aug. 28. 13:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!