Nem bérmálkoztam. Így is lehetek keresztanya?
Nem lehetsz. Bérmálkoznod és elsőáldoznod is kell, ha keresztszülő akarsz lenni.
Ha van férjed, és ő elsőáldozó is volt, meg bérmálkozott is, akkor lehet ő a keresztapa (egy keresztszülő elég) és akkor a feleségeként te is automatikusan keresztanyának számítanál. De csak rokonságilag, egyházjogilag akkor sem.
Lehet, második válaszoló, hogy egyes helyeken ez így van.
Én azonban kétszeres keresztanya vagyok, és októberben ismét az leszek harmadjára is, noha csak meg vagyok keresztelve. (Katolikusként.)
Nem bérmálkoztam, de a pap ezt nem is kérdezte. A keresztlevelem elég volt, hogy elfogadjanak.
# 3
# 4
Szentségtanilag, kánonjogilag meg minden egyéb megközelítésből is ez úgy van, hogy csak a keresztség nem elég a keresztszülőséghez, szükséges a bérmálás és az áldozás is. (Ez mindig is így volt, az ókeresztény kortól napjainkig folyamatosan.)
Nincs joga a papnak ettől eltérni, és nem adhat felmentést ez alól a püspök, de még a római pápa sem.
Az teljesen más kérdés, hogy egyes helyeken a papok nem járnak ennek utána. De talán azért, mert eszükbe sem jut, hogy keresztszülő akar lenni olyan személy, aki a saját hitéletében sem következetes. :)
# HakapesziM
A református gyakorlat valamelyest más. Ott bérmálkozás eleve nincs is.
De a keresztszülő reformátusoknál is csak megkeresztelt személy lehet. Ha nálatok nem így volt, akkor az a lelkész (no meg a szülők) mulasztása.
"Keresztszülő csakis igazolhatóan megkeresztelt 18 évet betöltött személy lehet."
"De a keresztszülő reformátusoknál is csak megkeresztelt személy lehet. Ha nálatok nem így volt, akkor az a lelkész (no meg a szülők) mulasztása."
Nemtom, a húgomék intézték, meglehet - uram bocsá' - korrumpálták a papot, hogy mulasszon, ha lehet. Én csak ott ültem, mondta a szépeket az atya, volt, mikor fel is kellett állni és megkeresztelték a kis srácot.
A saját kislányom is megkereszteltettük, református rítus szerint, mert mit lehet tudni, hátha mégis van az a kaporszakállú...Mondjuk a feleségem meg van keresztelve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!