Képtelen vagyok gyónni ill. erről pappal egyáltalán beszélni. Mit tegyek?
5 éve katolizáltam, de még soha nem gyóntam azóta.
Egyszerűen nem visz rá a lélek (nem szójátéknak szántam), hogy én egy pappal (akiről tudom, hogy nem ő neki gyónok valójában, hanem Istennek) megosszam a bűneimet.
Zárkózott típus vagyok alapból, nehezen nyílok meg.
Azt pedig elképzelni nem tudom, hogy gyónjak, pedig tudatában vagyok, hogy a katolikusoknál kell.
Ez miatt viszont az első áldozás óta nem is áldoztam.
Egyébként rendszeresen járok misére, és igenis igénylem a lelki életet: egyházi énekek, Biblia, vallásfilozófiai könyvek, stb.
Én egyszerűen jobban szeretem azt, hogy imáimban őszintén megbánva a bűneimet Isten elé hozom és Jézus közbenjárásával, más ember nélkül kérem a bocsánatát.
Ilyen esetben tényleg nem mehetek ki áldozni sem, amíg nem gyónok, mert áldozni pedig már évek óta vágyakozom.
Nem tudom, mi tévő legyek.
Ha nem megyek gyónni, de ahogy már írtam, rendszeresen Isten elé hozom a bűneimet megbánva, és így megyek áldozni, akkor azzal óriási bűnt követek el?
Kérlek, ne oltogassatok, hanem rendes választ várok, elsősorban katolikusoktól.
Köszönöm szépen!
Vannak olyan helyek, ahol rács van köztetek. Van, ahol közös térben vagytok.
Lehet, hogy segít a rács, és lehet, hogy segít az írás. Sokan szégyellik bűneiket, nem vagy egyedül.
Köszönöm szépen az összes eddigi választ!
Ezt a mondatot, vagyis ennek a 2. felét nem értettem:
"Lehet, hogy segít a rács, és lehet, hogy segít az írás."
Milyen "írásra" gondolsz? (Kis betűvel írva, úgy vélem nem a Szentírásra utalsz...)
"A bűneidet nem kiteregetni kell, hanem megbánni és jóvá tenni, ha lehet."
Én is ezt vallom legbelül, azért is vagyok képtelen olyan előtt beszélni róluk, aki valójában nem is érintett benne.
Protestáns vagyok, és nálunk nem szokás papnak gyónni, mert egyedüli közbenjáró Atya és emberek között egyedül Jézus Krisztus. Ezt írja a Biblia.
De azért a gyónás nem egy rossz "szokás". János apostol is mondja, hogy "valljátok meg egymásnak bűneiteket". Az egymás az lehet pap, vagy mentor, barát, házastárs, bárki, akiben megbízol. Én pl. egy szintén házas, családapa barátommal szoktam sokat beszélgetni, és ha olyan van, aminél úgy érzem, segít, ha "meggyónom", akkor elmondom neki, és imádkozunk együtt. 3 ilyen barátom van, velük nagyon jó, bizalmas kapcsolatunk van, így akár kettesben, hármasban, vagy négyesben vagyunk, nyíltan merünk beszélni a gyengeségeinkről és bűneinkről. Nekem nagyon sokat jelent ez a bizalmas kör. Nem elítéljük egymást, nem gondoljuk magunkat alá, vagy fölérendeltnek, Amit egymásnak mondunk, még a feleségünk sem tudja. (Persze, van olyan, amit meg a feleségemmel beszélek meg, és úgy imádkozunk.)
A protentánsok végezhetnek általános gyónást, nem kell elgondolkodniuk, hogy mit is követtek el. A fülbegyónás erre is jó. A pap Isten nevében bocsátja meg bűneinket. Fel van rá hatalmazva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!