Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mely protestáns felekezetek...

Mely protestáns felekezetek hisznek a purgatóriumban, és melyek tagadják? Illetve melyek hagyják nyitva ezt a kérdést?

Figyelt kérdés
Előre is köszi a válaszokat!

2015. aug. 9. 12:40
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:

A tanúk egy érdekes álláspontot képviselnek:

hisznek a tisztítótűzben, de tagadják a purgatóriumot.

hogy ez hogy lehet? nos, van egy könyvük, amelynek szereényen ezt a címet adták: éleslátás az írásokban.

ez most jelent meg magyarul, angolul már régen meg van. ebben van egy érdekes dolog:

a bűnbánó imák után Jehova egy szeráfot küld, hogy megtisztítsa a bűnbánót. a hivatkozott írásszövegben tüzes, izzó szenet használ erre a szeráf, persze egyáltalán nem lehet ezt így érteni, ahogy magyarázzák, de ennek ellenére ezt teszik...

szóval abban hisznek,hogy a bűnbánó imájuk után egy szeráf tüzes szénnel megtisztítja őket, de a purgatórium tisztítótüzét tagadják.

ez van...

2015. aug. 9. 13:05
 2/12 anonim ***** válasza:
Ez csak katolikus tanítás. Mivel nincs biblia alapja, ezért a protestánsok nem hisznek ebben.
2015. aug. 9. 13:33
 3/12 A kérdező kommentje:

"Mivel nincs biblia alapja, ezért a protestánsok nem hisznek ebben."

Van egy csomó olyan tanítás, amit az egyik protestáns felekezet elutasít, mert nincs bibliai alapja, más protestáns felekezet viszont elfogad, mert az ő értelmezésükben mégis van bibliai alapja.

Pontosan ezért tettem fel a kérdést :)

2015. aug. 9. 14:44
 4/12 anonim ***** válasza:
kizárólag a katolicizmus tartja a purgatóriumot, egyébként valamennyire valóban van bibliai alapja, de az elég erősen belemagyarázás, eléggé olyan szaga van mintha előb lett volna kész a tanítás és utólag kerestek volna alátámasztást
2015. aug. 9. 15:24
 5/12 anonim ***** válasza:

Nincs egy csomó olyan, én négyet tudok felsorolni, azoknak pedig oka van:

1. Szentháromság. Ezt a legtöbb felekezet látja és elfogadja, a többi ember pedig minden esetben egyetlen tanító szavait magolja, mivel nekik automatikus üdvösség van ígérve a szektájukhoz való csatlakozásért, hűségért és lojalitasért, ezért nem fogják felül bírálni a saját félelmeik reménységét.

2. Eleve elrendelés:

Nem csak reformátusok vallják, ez ember és nem egyház függő. Van olyan ige a Bibliában, a purgatoriummal szemben, ami alátámasztani látszik. Szerintem nincs eleve elrendelés.

3. Szombat:

Erre nem írok inkább semmit. Ha érdekel a téma, akkor használd a keresőt.

A negyediket elfelejtettem, mire idáig elértem. Bocs.

2015. aug. 9. 15:58
 6/12 A kérdező kommentje:

"kizárólag a katolicizmus tartja a purgatóriumot"

Biztosan tudom, hogy nem. Egyes anglikán közösségek és egyes lutheránus irányzatok is vallják a purgatóriumot.

Metodistáknál (vagy csak egyes metodistáknál?) pedig amolyan megengedő álláspont van, hogy nincs megerősítve sem, de nincs elutasítva sem, gondolhat mindenki, amit akar. Amerikai baptistáktól is hallottam hasonlót.

Szóval tényleg nem ok nélkül kérdezem, amit kérdezek.

2015. aug. 9. 16:09
 7/12 A kérdező kommentje:

"Nincs egy csomó olyan, én négyet tudok felsorolni"

Aha. Tehát van több száz (vagy még több) protestáns irányzat, és ezek mindössze négy kérdésben térnek el egymástól. Gondolom ezt viccnek szántad.

Én kapásból vagy negyvenet fel tudnék sorolni, de most csak a purgatórium kérdése érdekelne. :)

2015. aug. 9. 16:21
 8/12 anonim ***** válasza:

a "protestáns" kifejezéssel az a baj ,hogy mindenki "protestáns" aki kereszténynek mondja magát, és nem katolikus vagy orthodox vagy ősi-keleti ortodox

évente kb 5 ilyen keletkezik és 3 kihal világszerte valahol

tehát ha Random Marci Kivács János és Gipsz Jakab a csak álltaluk elismert bibliakutatóval John Do-val karöltve alapítanak egy felekezetet, akkor ők már "protestánsok" lesznek

az ókatolikusok is "protestánsok" pedig amúgy teljesen katolikusok de nem ismerik el a pápa tévedhetetlenségét

amerikában 3 szóval kel kifejezned azt amit nálunk csak annyival ,hogy "evangélikus" hogy megértsék miről van szó

a mormonok is egy "protestáns egyház" holott nekik saját könyvük van, szerintük a biblia nem emgbízható, bár érdemes azért olvasni, igazából nem is keresztények ,de ők annak modják magukat ezért "protestánsok"

ha viszont a történelmi protestáns egyházakat tekintjük akkor tényleg nagyon kevés az eltérés, pl a baptista és a református egyház sok helyen nyugateurópában egyesült is, mert a köztük lévő egyetlen nagyob vitás kérdést rednezték, a kisebbek meg igazából nem is igazán hibeli hanem szokás kérdése, ezeket ráhagyják az egyénre

2015. aug. 9. 17:06
 9/12 A kérdező kommentje:

# 8

Szerintem nincs semmi baj a protestáns kifejezéssel. Föltehettem volna úgy is a kérdést, hogy "a nem apostoli folytonosságú egyházak közül...", mert tulajdonképpen erre gondoltam.

Hogy maga a jelenség zavaró, hogy bárki alapíthat magának gyülekezetet, felekezetet - nos, hát lehet.

De legyünk őszinték: a ma már történelminek számító protestáns felekezetek zöme is hasonlóan született meg anno.

Meg aztán az is egy izgalmas kérdés, hogy hol a határ a történelmi és a nem történelmi protestánsok között, és miért pont ott. :)

A Luther által alapított egyház nincs már sehol abban a formában, ahogy ő megalapította.

Viszont van vagy kétszáz utód-egyházszervezete (ami önmagában nem baj) de ezek legalább fél tucat, egymástól eltérő lutheránus teológiai irányzatot képviselnek.

Közöttük olyan jelentős különbségek vannak, hogy a nem megkereszteltek üdvözülhetnek-e vagy sem, vagy hogy az azonos neműek házasodhatnak-e vagy sem.

Sőt, abban sem értenek egyet, hogy van-e purgatórium vagy nincs. :)))

2015. aug. 9. 17:44
 10/12 anonim ***** válasza:
Ja, nem tudtam, hogy troll vagy, bocsi, elsőre olyan értelmesnek tűntél.
2015. aug. 9. 19:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!