Ezt a kifejezést így még nem hallottam, szerintem valaki az adott mondanivalójához kreálta.
Előzménye minden bizonnyal a "kriptokommunista". Ez a kifejezés azokat a kommunistákat jelentette, akik más pártokba épültek be, részben információszerzés céljából, részben bomlasztási szándékkal. Ilyen volt pl. Erdei Ferenc író, aki a Parasztpártba épült be.
A kriptokeresztény ennek a mintájára az lenne, aki keresztényként más vallásba épül be, de nem hinném, hogy van ilyen :)
# Deggial
Köszi a linket! Bár őszintén szólva nem túl meggyőző: "citation needed" :)
Az oszmán időszak balkáni viszonyait speciel különösen jól ismerem, a szócikk szerintem itt egybemos és félreértelmez több jelenséget.
Egy dolog az, hogy valóban a keresztények az életvitel, a népviselet és a népszokások terén sok iszlám szokást átvettek, de ez nem jelenti azt, hogy magát az iszlám vallást is felvették volna, vagy akár imitálták volna.
A nők fátyolt hordtak, a fiúkat körülmetélték, de ha a feltűnést kerülve is, mégiscsak vasárnap jártak templomba, és nem pénteken a mecsetbe, és nem egyszerre a kettőbe.
Na most ha ezt mindenáron kriptokereszténységnek akarjuk hívni, akkor hát egye fene, hívjuk annak :)
Egyébiránt az iszlám is, különösen a bektásiak sok keresztény elemet beépítettek a hitéletükbe és a mindennapi életükbe.
Szóval sem az akkori kortársaknak, sem a mai történészeknek nincs túl könnyű dolguk, ha a keresztényeket szét akarják válogatni a muszlimoktól, de ez azért még nem jelenti azt, hogy ne lett volna egyértelmű a különbség.
# 7
További kiegészítés azonban az is, hogy akárcsak a múltban, most is az a jellemzőbb, hogy a keresztények nem titkolják, hanem MEGVALLJÁK a hitüket, akár még a VÉRTANÚSÁGOT is vállalva.
Egyébként meg ahol direkt üldözik a keresztényeket, ott azért nem olyan könnyű azt eltitkolni.
Rengeteg országban még a hivatalos iratokban is fel van tüntetve a vallás, ahogyan nem is olyan régen ez még Európában is így volt.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!