Református templomban kereszteltek meg és konfirmáltam is. Hosszas vívódás után úgy döntöttem hogy inkább a Római Katolikus egyházhoz akarok tartozni. Mi ennek a módja?
légyszi írd már meg, hogy jutottál erre a döntésre, keresem az ilyen történeteket de ritkán találok rá, protestánsok többnyire vagy másik protestáns felekezethez vagy ortodoxokhoz csatlakoznak inkáb. Én is református vagyok ,de épp ortoxnak tanulok
bérmálnod kell majd és "elsőáldozni"(úrvacsora) ez együtt fog történni, előtte valószínűleg egy kis ideig rendszeresen kell majd járnod, lehet, hogy "tanítani" is fognak
ez nagyon függ a gyülekezettől is, a katolicizmus élen jár abban hogy a sokféleséget integrálja, egy klasszikus-sztereotip gyülekezetben valószínűleg lesz előtte hosszas tanulás, számonkérés, stb, de simán lehet, hogy elég egyszer beszélgetned a pappal, és ha azt látja ratjad hogy van elég tudásod, és meggyőződésed rögtön mond egy időpontot, és onnantól fogva csak rendszeresen járnod kell majd
Legelőször is fel kell keresned egy papot, aki megmondja a teendőket. A következőket fogja mondani:
- Kérned kell egy igazolást a reformátusoktól, hogy meg vagy keresztelve. A katolikusok elfogadják a református keresztelést.
- Járnod kell egy felnőtt katekézisre 1-2 évig heti egy rendszerességgel.
- Majd életgyónást kell tenned. (=egész életed fontosabb bűneinek bevallása)
- Végül egy Szentmise keretében többnyire húsvétkor megbérmálnak, először áldozol és teljes jogú katolikus lettél.
Egyáltalán nincs jogod.
Nem veheted a másik vallás szentségeit az ő és a saját vallásod engedélye nélkül. Olyan ez, mint amikor külföldre mész, mint két ország engedélye szükséges.
A katolikus Egyház alapvetően nem engedélyezi, hogy a más vallásúak a szentségeihez járuljanak. Az megint más kérdés, hogy nem ellenőrzik a jogosultságot.
Persze vannak szükséghelyzetek, például halálveszély, amikor külön engedély nélkül is lehet bizonyos szentségeket kiszolgáltatni.
Szükséghelyzeten kívül azonban csak külön püspöki engedéllyel szabad más vallásúaknak katolikus szentségeket felvenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!