Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Jehova tanúi! Az elektron...

Ozmium42 kérdése:

Jehova tanúi! Az elektron kering az atommag körül?

Figyelt kérdés

Egy tanú küldött nekem egy cikket, ami a kémiai elemekről, atomokról, fizikai törvényekről szól. Ez említi, hogy az elektron az atommag körül kering. Elgondolkodtam...

Tudni illik ez egy éppen 100 éve megcáfolt modell. Az iskolákban még most is ezt tanítják, mert egyszerű, és ott még elég ennyit tudni, a modern elmélet bonyolult és nehezen érthető.

Előfordulhat, hogy laikusoknak szánt ismeretterjesztő források is ezt a modellt használják, szintén a közérthetőség kedvéért.

De mi a helyzet Jehova tanúival? Mi a cikk (ismeretlen) szerzőjének indítéka? Ha nem tudnám, és nem tapasztaltam volna saját magam is, hogy előszeretettel lebeszélnek a "túlzásba vitt" tanulásról, azt mondanám, hogy a cikk szerzője is csak közérthetőségre törekedett. Mivel azonban lebeszélnek, az fogalmazódott meg bennem, hogy talán a vezető testület szerint ez minden, amit egy tanúnak a témáról tudnia kell, nem több. Tehát a külső forrásokról, az elmélyült tanulásról lebeszélnek, és csak a saját forrásaikból való tájékozódásra, meg Biblia tanulmányozásra buzdítanak. Ha ennek eleget teszel, ha szófogadó Jehova tanúja vagy, akkor nem tudsz meg ennél többet a témáról. Akkor te abban a hitben maradsz, hogy az elektronok bolygóként keringenek az atommag körül.

Többször hallottam, hogy amit ezekben a kiadványokban leírnak a tanúknak, az nem egyszerűen csak könnyed, tudományos jellegű olvasgatni való, hanem maga A TUDOMÁNY. Nekem ezzel szoktak érvelni, ami ezekben le van írva, azzal nem vitatkozhatok, mert akkor a tudománynak mondok ellent, akkor bizony én tudom rosszul. Pedig sok esetben pontatlan, vagy hibás, mint most is, arról nem is beszélve, hogy a valódi tudomány egyáltalán nem azt jelenti, amit a tanú ismerőseim elképzelnek maguknak.

2015. júl. 18. 13:37
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:

"Nyilván ugyanez az Őrtoronyra is vonatkozhatna, ha nem tartaná magát "nem emberi" filozófiának, pedig nagyon is az. Hacsak az istened személyesen meg nem jelenik előttem, és közöl szemtől-szembe valamit, addig mindenféle vallás és szent irat, meg azok magyarázata csak emberi filozófia."

Nem tartja magát "ihletettnek" az "Őrtorony", de pusztán minden isteni segítség nélküli, emberi filozófiának sem nevezhető, mert Isten Szavára támaszkodik, még akkor is, ha néha tökéletlen emberi hibákkal néz szembe. Ezen hibák pedig ma már eltörpülnek a régóta megállapított ALAPVETŐ és MEGHATÁROZÓ isteni igazságoktól.

Ehhez nem kell Istennek "szemtől-szembe" lennie ehhez, ez tévedés! Ez olyan félrevezető érvelés, mint az, hogy csak a fizikai szemmel "látható dolgok léteznek", vagyis hogy "hiszem, ha látom". Ezen a szűk látókörű érvelésen már régen túlhaladott a tudomány, igaz?

"Ugyanakkor nem vallásról van szó, hanem egy természettudományos kérdésről. Eddig a fő kérdésre senki nem válaszolt, pedig csak egy eldöntendő kérdés: az elektron kering-e az atommag körül? Az Őrtorony szerint igen. Egyetértetek vele, vagy nem? Ez egy emberi okoskodástól mentesített kinyilatkoztatás, esetleg én tévedek, és valóban kering, vagy az Őrtoronnyal is előfordul, hogy rosszul közöl valamit?"

Mit határoz meg a különbség a két elmélet között? A cikk célját megcáfolja, ha az általad propagált verzió van közelebb az igazsághoz?

"Tudni illik ez egy éppen 100 éve megcáfolt modell."

Vajon miért tanítják, ha nem igaz? Mert "egyszerűbb"? Ez így elegendő indok arra, hogy tanítsák, ha nem igaz? Vagy mert "korlátozottan használható"? Ezért "maradt a köztudatban"? Most akkor a közoktatásban, vagy a köztudatban? Miért marad egy pontatlan elmélet a közoktatásban már 100 éve? Akkor más tudományos álláspont, melyet ma széles körben tanítanak, mennyire megbízható?!!

A Tanúk irodalma tudományos területen mindig következetesen az aktuálisan elfogadott ismeretre épül. Ez ebben az esetben is igaz. Ezért a világ helyi Bételközpontjaiban, ahol írják a cikkeket és a fordításokat is végzik, olyan szintű könyvtár van, mely felölel minden szakterületet, ami létezik!

"Emellett még ott van az is, hogy azt az érzetet akarja kelteni benned, hogy Jehova tanúi tudományos kérdésben tájékozottak, illetve te is azzá válsz azáltal, hogy a kiadványaikat olvasod."

Igen, tájékozottak! És ezzel a mesterkélt támadással a Tanúk ellen, nem is fogsz tudni egyetlen felelősségteljes tudományos szakembert sem meggyőzni az igazadról, mert akik ismernek minket, jól tudják, hogy a sorainkban a legmagasabban képzett atomfizikustól kezdve, mindenféle tudományág képviselője megtalálható.

"Pusztán egy rövid megjegyzést hiányolok. Valami olyasmit, hogy "a helyzet valójában jóval bonyolultabb, de itt elég, ha úgy képzeljük el, mintha...""

Ha TÉNY, hogy a "helyzet valójában sokkal bonyolultabb", akkor a Tanúknak nem lenne érdeke inkább azt leírni egyszerű szavakkal, hiszen egy bonyolultabb működés, még inkább a tervezést erősíti? Vagy a valóság az, hogy a ma tanított modell is kellőképpen bonyolult és összetett ahhoz, hogy jól szemléltetni lehessen az intelligens Alkotó munkáját? Egy biztos: a kvantummechanika "tényei" sem cáfolják az intelligens tervezést.

"Viszont a nagy különbség, hogy az iskola soha nem tartotta úgy magáról, hogy istentől ihletett igazságokat hirdet és egy tanárnak sem vált erényévé, ha nem lehetett megkérdőjelezni, amit tanít."

Attól függ, hogy HOL, MIKOR működött, vagy működik az az iskola! Másrészt, ahogy mondtam, Jehova Tanúi sem tartják azt magukról, hogy mindenben tévedhetetlenek és csalhatatlanok. És egy ostoba hazugság, hogy nem lehet megkérdőjelezni a Tanúk álláspontját. De az is igaz, hogy a meghatározó és az alapvető vallásos tanokban már szinte kezdetektől biztos lábakon áll a hitünk.

2015. júl. 21. 01:14
 12/12 anonim ***** válasza:

mióta mesterkélt támadás egy kérdés? mit szedsz az üldözési mániádra? meg akarod védeni mindenáron a zrt-t. elismered, hogynem ihletett, de azt mondod,hogy mégis, mert idéz a bibliából.

tesó, akkor sátán is azt tette,amit Jehova akart? merthogy idézett az ószövetségből...

2015. júl. 21. 08:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!